Hyppää sisältöön

Hylkyjen perässä Karibialla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 25.05.2012
Pirates of the Caribbean-elokuvasarja on oiva johdatus Karibian vedenalaisten hylkyjen maailmaan.

Aruban Antilla

Sukellusta Thaimaan kirkkaissa vesissä

Aurinkoisen Aruban vesissä lepää aavelaivaksikin kutsutta Antilla. Saksalaisalus upposi toisen maailmansodan aikana vuonna 1940 ja nykyisin se makaa parinkymmenen metrin syvyydessä merenpinnan alla. Osa laivasta näkyy veden pinnan yläpuolellekin. Antilla on yksi suurimmista alueelta löydetyistä hylyistä ja yksi Aruban loman huippuhetkistä on snorklaus tai sukellus laivan saloihin. Hylyn liepeillä voi törmätä parveileviin kaloihin ja muihin vedeneläviin – sekä moniin sukeltajiin, sillä hylky on suosittu sukelluspaikka. Aruba on yksi Karibian maineikkaimmista sukelluskohteista ja sen alueilla sijaitsee yli puolitusinaa hylkyä sukeltajia odottamassa. Anitilla on hylyistä kuitenkin ehdottomasti suosituin. Antillalle palaavat myös ne kokeneet sukeltajat, jotka ovat kierrelleet hylkyä ennenkin. Antillalla taitaa olla aina jotakin uutta tarjottavanaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bonairen Hilma Hooker

Bonairelta löytyy 30 metrin syvyydestä viehättävä Hilma-hylky, joka upposi huumeratsiassa. Hilma Hooker tuo sukelluksiin mukavan lisän ja se soveltuu lähes ainoana hylkynä sukelluskohteeksi myös harrastesukeltajalle. Meren syvyydessä kyljellään makaava hylky on kuvauksellinen näky. Hilma Hooker on Bonairen suosikkisukelluskohteita, joten kävijämäärä on hylyllä suuri. Kohteella käydään useimmiten vain kerran viikossa. Jos alkaa tuntua siltä, että Bonairen riutat ovat jo antaneet kaikkensa, kannattaa riuttaan lähteä tutustumaan uudemman kerran yöaikaan. Keskiyösukellukset olivat Bonairella erittäin suosittuja.

Curacaon S/S Oranje Nassau

S/S Oranje Nassau on vuonna 1906 uponnut hollantilainen höyryalus, joka korallien ympäröimänä tarjoaa tänä päivänä ihanteellisen sukelluskohteen Curacaolla. S/S Oranje Nassau-hylylle pääsee Seaquarium-alueelta. Kun ui laguunin läpi ja kääntyy vasemmalle, huomaa lyhyen uintimatkan jälkeen kelluvvansa S/S Oranje Nassaun yläpuolella. Tämä höyrylaiva rakennettiin vuonna 1884 ja sen omisti Royal West India Company. Aluksen tuhoksi koitui voimakas myrsky 1900-luvun alussa. Korallien ja pienten riuttakalojen ympäröimä alus on Curacaon suosikkeja. Noin kilometrin päässä S/S Oranje Nassausta sijaitsee toinen hylky, Saba.

Sukelluslomat ABC-saarilla

Etukäteen kannattaa tutustua Aruban, Bonairen ja Curacaon muihinkin sukellusmahdollisuuksiin. Sukelluslomia ja lomamatkoja Aruballa, Bonairella tai Curacaolla tarjoavat esimerkiksi Kaleva Travel ja Area.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Mikä tekee merestä turkoosin?

Miksi vesi on turkoosia tropiikin lomakohteissa? Tämän takia meret ovat eri värisiä

Aloita aamu lomalta tutuilla herkuilla – tällaisia ovat aamiaiset suosituissa matkakohteissa

Pitääkö risteilyaluksen odottaa myöhästyneitä matkustajia?

Oletko sinäkin miettinyt tätä: mitä tapahtuu, kun saavut myöhässä satamaan ja laiva on lähtenyt tavaroidesi kanssa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja