Hyppää sisältöön

Mökkeile riskittä – mökkeilijän viisi tärkeintä turvaohjetta

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 11.06.2012
Mökkeily on turvallista, kun välineet ovat kunnossa.

Suomalaiset ovat mökkikansaa

Suomen puolessa miljoonassa kesämökissä lomatunnelmaa luovat auringonpaisteen ja rantaveden liplatuksen lisäksi lämpiävä sauna, loimuava takkatuli tai nuotio, kuumeneva grilli ja iltojen hämärtyessä tunnelmalliset kynttilät.

Loma-asunto on hieno paikka rentouttavaan lomailuun, mutta lomanviettopaikoissa on kuitenkin myös riskejä, jotka on hyvä tiedostaa ja mahdollisuuksien mukaan poistaa etukäteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Ole valppaana lasten kanssa

Vesi ja ranta kiinnostavat niin aikuisia kuin lapsiakin. Vesi on kuitenkin myös yksi mökin suurimmista vaaratekijöistä etenkin pienille lapsille. Vanhemmilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja valppautta lasten valvomisessa.

Uimataidon opetteleminen jo pienenä sekä kellunta- ja pelastusliivien käyttäminen turvaavat vesillä liikuttaessa parhaiten.

– Yhteiset pelisäännöt ovat tärkeitä. Lasten kanssa on hyvä sopia, minne mökkitontilla voi mennä ja milloin pääsee valvotusti uimaan, muistuttaa osastopäällikkö Seppo Vihervaara Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian riskienhallintapalveluista.

Lasten luontainen mielenkiinto johtaa usein vaaratilanteisiin. He mahtuvat liikkumaan pienistäkin raoista, joten kuistien kaidelaudoitukset, rappujen kaiteet ja portit on hyvä mitoittaa oikein. Mitoitusohjeita löytyy muun muassa rakentamismääräyksistä.

Mökillä myös tuli roihuaa usein monessa paikassa: takassa, kynttilöissä, ulkotulissa. Kun tulenlähteitä on paljon, on tulitikkujakin usein siellä täällä. Aikuisen tulee huolehtia, etteivät ne ole lasten saatavilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mökillä tehdään lisäksi usein erilaisia askareita, joten työkaluja on esillä enemmän kuin kotona. Kirveet, puukot, moottorisaha ja muut työkalut on syytä säilyttää huolellisesti siten, etteivät pikkulapset pääse niihin käsiksi.

2. Pidä kalusto kunnossa

Mökeillä on usein kotiarjesta poikkeava lämmitysjärjestelmä. Huolellisella tulenkäsittelyllä voi ehkäistä useimmat vaarat. Siksi esimerkiksi vuokramökissä tulisi opetella rauhassa tulisijojen ja lämmityslaitteiden toimivuus, jos mökki ei ole ennestään tuttu.

Ensimmäiset ehkäisevät toimenpiteet on hyvä tehdä heti mökille saavuttaessa. Palovaroittimen toimivuus tulee testata ja tulisijat ja savuhormit tarkastaa, jotta savua ja häkää ei pääse sisätiloihin.

Myös säännöllisestä nuohouksesta tulee huolehtia. Jos vapaa-ajanasunto on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön, nuohouksesta on huolehdittava vuoden välein. Muussa tapauksessa riittää nuohous kolmen vuoden välein. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija on nuohottava lisäksi ennen käyttöä.

– Uusimmissa vapaa-ajan asunnoissa kannattaa puhdistuttaa myös ilmanvaihtokanavat ja pitää liesituuletin puhtaana, neuvoo Lassila & Tikanojan vahinkosaneerauksen yhteysjohtaja Heikki Mertaniemi.

Mökkeilijän on hyvä muistaa, että palovaroitin on pakollinen myös kesämökillä. Palovaroittimen lisäksi mökin voi varustaa häkävaroittimella. Myös sammutuskalusto, kuten jauhesammutin ja sammutuspeite, ovat mökillä vähintään yhtä tarpeellisia kuin kotona.

3. Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä

Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. Vartioimaton tuli voi levitä nopeasti kiinteistön rakenteisiin tai lähimetsään. Grilliä, nuotiota tai edes pientä ulkoroihua ei pidä koskaan jättää yksin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mertaniemi muistuttaa, että pihalla tuli on aina sään armoilla. Ulkotulen teko ei ole järkevää, jos ympäröivä maasto on erityisen kuivaa tai jos tuuli tuivertaa voimakkaasti.

Myös grillin oikeaoppinen käyttö ja huolto lisäävät turvallisuutta.

– Tarkista kaasugrillin letkut ja liittimet mahdollisten halkeamien varalta ja säilytä kaasupullo varjoisassa paikassa. Sitä ei kuitenkaan sovi pitää grillin alla, koska grillistä valuvat kuumat nesteet voivat vahingoittaa letkuja, sanoo Mertaniemi.

Pienet palonalut saattaa saada taltutettua sammutuspeitteellä tai vaahtosammuttimella. Koskaan ei kuitenkaan kannata tehdä uhkarohkeita sammutusyrityksiä oman turvallisuuden uhalla.

4. Pidä koordinaatit selvillä

Jos jotain sattuu, on tärkeää hälyttää välittömästi apua ja huolehtia, että kukaan ei ole hengenvaarassa. Vahingon sattuessa kaikki säästyvät minuutit ovat tärkeitä. Puhelimen akkua pitää ladata lomallakin, vaikka haluaisi pysyä puheluiden tavoittamattomissa.

Jokaisen retkeilijän ja lomamatkailijan kannattaa selvittää olinpaikkansa sijainti mahdollisimman tarkasti, sillä etukäteen selvitetyt sijaintikoodit nopeuttavat avun perille tuloa. Erityisen tärkeää on osata neuvoa hätäajoneuvot paikalle vieraassa ympäristössä, kuten vuokramökeillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen käyttö ja hätäpuhelun tekeminen on hyvä opettaa myös aivan pienille lapsille, sillä voi tulla tilanteita, joissa aikuinen on kahden kesken lapsen kanssa ja avunhälyttäjänä joutuukin olemaan lapsi.

Sijaintipaikan karttakoordinaatit löytyvät vaivattomasti Hätäkeskuslaitoksen sähköisestä karttakoordinaattipalvelusta. Koordinaatit kannattaa kirjoittaa ylös ja pitää ne esillä esimerkiksi seinällä, että ne löytyvät myös hädän hetkellä.

5. Mökki ja humala eivät kuulu automaattisesti yhteen

Alkoholi liittyy suureen osaan kesämökkeilijöiden tapaturmista. Ehkä saunajuomaksi riittää joskus vain yksi olut ja ruokajuomaksi vesi tai limu? Etenkään veneily ja alkoholi eivät kuulu yhteen – olethan lukenut tämänkin kesän otsikot helleviikonloppujen hukkuneista!

Lähde: Fennia/Saara Hirvonen ja Lassila & Tikanoja
Kuva: Visit Finland

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja