Hyppää sisältöön

Nuku makeasti lennolla – näin saat levättyä matkalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.03.2017
Pitkät lennot tarjoavat hyvän mahdollisuuden nukkua ja tasata edessä olevaa aikaerorasitusta. Näiden vinkkien avulla saat makeat unet jo lentokoneessa ja olet virkeänä perillä kohteessa.

1. Valitse hiljainen istumapaikka

Lentomatkalla saatuun unen määrään voi vaikuttaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa istumapaikan valinnalla. Metelitasot vaihtelevat lentokoneessa eri osista riippuen, ja kaikkein äänekkäin paikka on usein koneen takaosassa. Muita vältettäviä, usein meluisia paikkoja ovat käytäväpaikat, wc-tilojen vieressä sijaitsevat paikat sekä hätäuloskäyntien yhteydessä sijaitsevat istumapaikat.

Omaa istumapaikkaa valitessa kannattaakin pyrkiä mahdollisimman lähelle koneen etuosaa, missä on tavallisesti kaikkein hiljaisinta. Myös ikkunapaikan valitseminen on varma valinta nukkumista ajatellen, sillä se tarjoaa myös mahdollisuuden nojata seinään nukkuessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Varustaudu oikein

Sikeimmin nukkuvat pärjäävät lentokoneessa parhaimmillaan mainiosti ilman minkäänlaisia nukkumista edesauttavia varusteita. Ellei lennolla nukkuminen ole itsestään selvää, varusteisiin panostaminen on järkevä valinta.

Niskatyyny, korvatulpat ja silmälaput ovat hyviä perusvarusteita, jotka takaavat lähtökohdat makeille lentokoneunille. Jos käytät silmälaseja lennolla, mukaan kannattaa ottaa myös silmälasikotelo, joka sujahtaa unien ajaksi edessä olevaan istuintaskuun.

Elleivät perusvarusteet riitä, kokeile yksilöllisesti valmistettuja unitulppia sekä vastamelukuulokkeita, jotka yhdessä rajaavat lähes kaikki äänet ulkopuolelle.

3. Virittäydy rauhalliseen tunnelmaan

Nukahtaminen heti koneeseen saapumisen jälkeen voi olla hankalaa, ja usein ottaa aikansa rauhoittua, kunnes keho on valmis nukahtamaan. Rauhalliseen tunnelmaan voi virittäytyä monella tapaa: lukemalla kirjaa, kuuntelemalla rauhallista musiikkia tai äänikirjaa sekä katselemalla hidastempoista elokuvaa tai vaikkapa dokumenttia.

Kun lentoaseman hektinen tunnelma vaihtuu koneen rauhalliseen ilmapiiriin, ei unikaan ole kaukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Edesauta unta syömällä ja juomalla oikein

Uni maistuu usein parhaiten täydellä vatsalla, ja useimmat nukahtavatkin nopeasti lennolla tarjoillun aterian jälkeen. Matkustamohenkilökunnan tarjoilukärrystä kannattaa välttää kofeiini- ja alkoholipitoisia juomia riippumatta siitä, sisältyvätkö ne lipun hintaan vai eivät.

Kofeiini valvottaa, ja alkoholi taas lisää nestevajausta mikä hankaloittaa uuteen aikavyöhykkeeseen tottumista. Paras juoma myös pitkällä lennolla on vesi.

5. Valmistaudu nukkumaan

Kun olet valmis nukkumaan, valmistaudu unta varten: käy vessassa, ota kengät pois ja kiedo viltti yllesi. Muista kiinnittää turvavyö viltin päälle, jotta matkustamohenkilökunta ei joudu herättämään sinua esimerkiksi turbulenssin sattuessa. Pidä vesipullo lähellä, jotta voit juoda janon sattuessa ja jatkaa unia nopeasti.

>> Lue myös: Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Minne matkustaa toukokuussa?

Minne matkustaa toukokuussa? 10 ideaa, jos lomasi osuu keväälle

Millaista on reissata bussilla Euroopassa? Helppoa ja halpaa – lue 6 faktaa

Minne matkustaa huhtikuussa?

Minne matkustaa huhtikuussa? Katso tästä, missä on lämmintä ja minne pääsee edullisesti

Albania

Mikä on äkkilähtö? Lue tämä, jos haaveilet matkasta lyhyellä varoitusajalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja