Hyppää sisältöön

Teetkö sinäkin tämän perinteisen suomalaismatkailijan mokan? Katso tippausohjeet eri maihin ja vältä tyypillinen virhe

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 10.10.2017
Tippi on palkkio hyvästä palvelusta tai ruuasta, mutta sen koko vaihtelee suuresti eri maiden välillä. Vinkit tipin antamiseen pelastavat lomailijan kiusallisilta tilanteilta.

Maat, joissa vähäinen tippi riittää

Pohjoismaissa ei tunnetusti paljon tippiä anneta, joten esimerkiksi Ruotsiin tai Tanskaan matkustavan ei tarvitse asiasta erityisemmin huolehtia.

Turkissa taas hymy saattaa merkitä enemmän kuin tuhat liiraa. Tässä lännen ja idän välisessä risteyksessä tippiä voi kokeilla tarjota niin laukunkantajalle kuin tarjoilijallekin. Jos sitä ei hyväksytä, se ei kuulu paikkakuntakohtaiseen perinteeseen. Silloin hyvästä palvelusta voi kiittää pienellä lahjalla, esimerkiksi sikarilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maat, joissa tippaamiseen kannattaa varata muutamia euroja

Italiaan matkaavien mieltä saattaa hämmentää se, että ravintolan laskun lopussa lukee ”Coperto”. Coperto tarkoittaa itse asiassa ateriaa ennen tarjoiltavaa leipää sekä kattausta. Vaikka sitä ei ole varsinaisesti tilattu, tämä on huomioitu laskussa erikseen. Näin ollen matkailijan ei tarvitse jättää erikseen tippiä italialaisessa ravintolassa – paitsi tietysti silloin, jos palvelu on ollut erityisen hyvää.

Espanjassa ja Portugalissa tippauskäytäntö on samansuuntainen kuin Italiassa. Varsinaista tippausperinnettä ei ole, mutta tarjoilijat varmasti ilahtuvat tipistä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tippi ei ole hyvä keino päästä eroon pienistä kolikoista, sillä muutaman kymmenen sentin jättäminen on ennemminkin epäkohteliasta. Eli jätä pari euroa tai älä jätä mitään.

IstockphotoMallorca, Espanja
Espanjassa kannattaa tipata hyvän palvelun sattuessa kohdalle.

Ranskassa on omat käytäntönsä tippaamisen suhteen. Tippi kannattaa jättää hyvin huomaamattomasti pöydälle, jottei sitä käsitetä loukkauksena. Joissain ravintoloissa saattaa olla kyltti ”Pourboire interdit”, mikä kieltää tipin antamisen.

Itävallassa sanalla ”Schmattez” tarkoitetaan tippiä. Tippaamiseen pätee niin sanottu kymmenen prosentin sääntö. Useat taksikuskit, siivoojat ja muut palvelutyöntekijät perustavat elantonsa osittain näiden tulojen varaan.

Isossa-Britanniassa tippiä odotetaan yleensä noin kymmenen prosenttia laskun loppusummasta. Jos pubissa haluaa kiittää baarimikkoa hyvästä palvelusta, kannattaa sanoa: ”one for yourself” eli ”yksi sinulle”. Näin baarimikko voi halutessaan ottaa ilmaisen juoman laskuusi, sillä pubeissa ei ole tapana antaa rahallista tippiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Juomarahaopas Espanjaan – näin tippaat lomallasi oikein

Yhdysvalloissa ei kannata pihistellä tipin kanssa

Yhdysvaltoihin saa edullisia matkoja halvan dollarin takia. Yhdysvalloissa tippaamiseen kannattaa kuitenkin varata osa lomabudjetista, koska amerikkalaiset ovat tottuneet korkeaan tippiin. 15–20 prosentin tippi on hyvin tavallinen. Yhdysvalloissa harrastetaan myös etukäteen tippaamista, jos haluaa päästä ravintolassa tai baarissa hyvään pöytään.

>> Lue myös: Anna tippiä oikein – matkailijan juomarahaopas Yhdysvaltoihin

Näissä maissa tipistä ei tarvitse huolehtia

Jos tippaamista haluaa erityisesti välttää, kannattaa matkustaa Costa Ricaan, Malesiaan, Etelä-Koreaan, Japaniin, Kiinaan, Arabiemiraatteihin, Fidzille tai Omaniin. Näissä maissa tippauskulttuuria ei tunneta lainkaan, joten lomakassasta voi säästää ainakin muutaman kympin.

>> Lue myös: Miksi suomalainen ei tippaa: pihiyttä vai tapojen puutetta?

Lähde: Hotels.com
Kuvat: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Tampereen parhaat ravintolat

Ravintolavinkit Tampereelle – 26 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja