Hyppää sisältöön

Miksi suomalainen ei tippaa: pihiyttä vai tapojen puutetta?

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 10.11.2015
Juomarahan eli tipin jättäminen on monissa kohteissa vahvasti suositeltu tapa, mutta piheinä tippaajina juomarahakulttuuriin tottumattomat suomalaiset jättävät tippaamatta muita pohjoismaalaisia useammin.

Tippauskulttuuri herättää kysymyksiä

Juomarahan eli tipin jättäminen on usein kuuma kysymys ulkomailla matkustettaessa. Milloin kuuluu tipata ja kuinka paljon? Hotellivaraussivusto Hotels.com kysyi yli 4 000 pohjoismaalaiselta, kuinka paljon nämä yleensä jättävät tippiä ulkomaan matkoillaan.

Juomarahan jättäminen ei ole tyypillistä Suomessa, mikä heijastui sinivalkoisten matkailijoiden vastauksissa. Kyselytulosten perusteella suomalaiset olivat pohjoismaalaisista kitsaimpia: yhteensä 47 % meistä tippasi vain viisi prosenttia tai vähemmän laskun loppusummasta. Suomalaisista vastaajista 16 % sanoi, ettei jätä yleensä lainkaan juomarahaa. Vain 4 % suomalaisista jätti tippiä viisitoista prosenttia tai enemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Anteliaimmin juomarahaa jättivät norjalaiset ja tanskalaiset, joista molemmista 10 % tippasi yleensä viisitoista prosenttia tai enemmän. Sekä norjalaisista että tanskalaisista vain 28 % vastasi tippaavansa viisi prosenttia tai alle.

Tyypillisin juomaraha pohjoismaalaisten keskuudessa oli kymmenen prosenttia laskun loppusaldosta. Suomalaisista 22 % jätti tämän summan, ruotsalaista 36 %, tanskalaisista 39 % ja norjalaisista 44 %. Toiset 22 % suomalaisista jätti vain viiden prosentin tipin.

Juomarahaan liittyy paljon kulttuurillisia eroja. Viisainta on aina selvittää etukäteen, miten kohdemaassa toimitaan. Näin todennäköisemmin välttää mokat ja tahattomat loukkaukset. Tippaaminen ei ole pelkkä palautteen muoto, vaan voi muodostaa merkittävän osan henkilökunnan palkasta.

Neljä vinkkiä tippaamiseen

  1. Selvitä, kuuluuko laskuun palvelumaksu. Tällöin tippiä ei edellytetä, muttei sitä useimmiten myöskään paheksuta.
  2. Yhdysvalloissa tippaaminen on yleistä. Ravintoloissa pieni seurue jättää juomarahaa 15–20 % laskun loppusummasta, suurempi seurue 25 %. Hotelleissa vastaanottohenkilökunnan tippi määräytyy pyynnön vaativuuden mukaan: pikkuasioista kahdesta viiteen dollaria, vaativammista tehtävistä 20 dollaria tai enemmän. Laukunkantajille sopiva tippi on 1–2 dollaria per laukku.
  3. Pyri tippaamaan käteisellä, koska pankki- tai luottokortilla annettu tippi ei välttämättä päädy suoraan sinua palvelleelle henkilölle. Varaudu myös sopivan suuruisilla summilla: tipin saajalla ei aina ole mahdollisuutta antaa vaihtorahaa.
  4. Tippaa aina, jos se kuuluu kulttuuriin. Jätä juomarahaa heikostakin palvelusta, sillä on sopivampaa antaa verbaalista palautetta kuin käyttää nuukailua mielenosoituskeinona.

Mitä mieltä olet: jättääkö suomalainen liian usein juomarahan antamatta?

Lähde: Hotels.com
Kuva: Anu Vaheristo

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

Valuutanvaihto ulkomailla

Käteistä kannattaa yhä vaihtaa matkalle, ja siihen on hyvä syy – tämän vuoksi valuutanvaihto jo kotimaassa kannattaa

Tyhjä huulirasvapuikko on yllättävä paikka piilottaa rahaa matkalla

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Säästövinkit matkalle

Näin säästät matkalla – 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla pysyt budjetissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja