Anna tippiä oikein – matkailijan juomarahaopas Yhdysvaltoihin
Tippaaminen on paikallinen tapa
Juomarahan antaminen on Yhdysvalloissa käytännössä pakollista, sillä monissa palveluammateissa tipit muodostavat valtaosan työntekijän palkasta. Siitä syystä juomarahan antaminen on paikallinen tapa, mikä myös matkailijan kannattaa omaksua heti matkan alusta alkaen.
Yleisin juomarahan suuruus on 15–20 prosenttia laskun loppusummasta. Se pätee esimerkiksi ravintolassa, baarissa, taksissa, parturissa ja kampaajalla sekä opastetulla kierroksella. Laskun loppusummasta laskettu noin 15 prosentin suuruinen tippi on varsin sopiva, mutta jos palvelu on ollut erityisen hyvää, kannattaa kukkaronnyörejä höllentää 20 prosentin suuruisen juomarahan verran.
Yhden tai kahden dollarin suuruinen tippi tulee antaa hotellien ovimiehille, siivoojille, ruokaläheteille, auton tankkaajille ja parkkeeraajille sekä kengänkiillottajille. Sama riittää laukunkantajalle, mutta jos laukut ovat erityisen painavia, tulee seteleitä lyödä kouraan useampi yhtä laukkua kohden.
Mikäli palvelumaksu sisältyy ravintoloissa automaattisesti hintaan, on ravintolan ilmaistava se selvästi. Avokätinen tippaaja muistetaan myös seuraavalla kerralla, joten jos suunnitelmissasi on vierailla samassa paikassa useita kertoja, kannattaa juomarahaa jättää tuntuvasti.
Matkan aikana taskussa on hyvä säilyttää jatkuvasti muutamia pieniä seteleitä tippaamista varten, sillä juomarahaa edellyttäviä tilanteita voi tulla vastaan yllättäen. Juomarahan antaminen tulisi hoitaa mahdollisimman huomaamattomasti, joten taskusta toisen käteen sujautettu seteli on helppo kiitos hyvästä palvelusta.
>> Lue lisää vinkkejä Yhdysvaltoihin Rantapallon kohdeoppaasta!
Teksti: Inka Khanji
Kuva: Flickr / Tom Roeleveld