Hyppää sisältöön

10 järjettömintä matkamuistoa – näihin sinäkin sorrut!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 05.09.2014
Kirjahyllyssä pölyttyvät koriste-esineet ja syömättä jäävät paikallisherkut, rantakaupassa hyvältä ajatukselta tuntunut vitsikäs t-paita... Rantapallo kokosi kymmenen turhinta tuliaista. Tunnusta pois, sinäkin löydät itsesi tältä listalta!

Loistavat lomaostokset saattavat näyttää kotona joltain aivan muulta

Lomailijan kukkaronnyörit ovat usein löysällä ja ostoksia tulee tehtyä kevein rantein pidemmälti miettimättä. Rantakatujen kojujen halvat hinnat houkuttavat ja laukku täyttyy kuin huomaamatta. Mutta ovatko samat ihanuudet enää kotona yhtä ihania, kiinnostavia ja tarpeellisia?

1. Mukit

Riemunkirjavat mukit ja kahvikupit kuuluvat jokaisen matkamuistomyymälän standardivalikoimaan. Maailmasta tuskin löytyy montaakaan kaupunkia, jonka nimellä ja logolla ei olisi valmistettu omaa mukia. Mutta haluatko ne kaikki varmasti omaan kotiisi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kummastako nautittuna kahvi maistuu paremmalta: Mallorca- vai Madrid-mukista? Vai onko suosikkisi jokin aivan muu? Painavat astiat vievät tilaa matkatavaroista ja todennäköisesti mukin kahva on katkennut jo ennen kuin ehdit edes lentokoneeseen saakka.

Olisi kiinnostavaa kuulla, kuinka suuri prosentti matkamuistomukeista päätyy lopulta kirpputorille. Ja vielä kiinnostavampaa olisi nähdä, millaiset asiakkaat ostavat matkamuistomukeja kirpputoreilta.

2. Snapsilasit

Mukien tavoin myös snapsilasit ovat matkamuistokauppojen perusvarustusta. Mikäpä todistaisi maailmanmatkaajan kokemuksista hienommin kuin sadan snapsilasin kokoelma lasivitriinissä olohuoneen koristuksena. Sitten onkin enää kutsuttava sata vierasta snapseja nauttimaan.

3. Kivet

Oletko sinäkin löytänyt lomarannaltasi maailman täydellisimmän ja kauneimman kiven? Niin kauniin, että päätit kantaa sen mukanasi tuhansien kilometrien päähän? Oletko kenties päätynyt keräämään niitä koko pussillisen?

Rannan kauneimmatkin kivet ovat vain kiviä. Kivien kantamista matkalaukussa mantereelta toiselle on vaikea perustella minkäänlaisilla järkisyillä. Jos olet aivan varma, että tarvitset kivituliaisia, valitse mukaan vain yksi suosikkisi ja vaali muistojasi sen kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Side, Turkki
Rantakaupan tarjontaa Turkin Sidessä.

4. Simpukankuoret

Ihanat simpukat ja näkinkengät tuntuvat paikan päällä korvaamattoman tärkeiltä muistoesineiltä. Kotona ne keräävät pölyä ikkunalaudalla ja pian jo unohdat, mikä kokoelman komeista edustajista on peräisin miltäkin maailman parhaalta rannalta. Pahimmassa tapauksessa olet kantanut mukanasi laitonta tavaraa.

5. Korallit

Korallituliainen osuu vielä pahemmin harhaan. Jos olet itse irroittanut palan korallia, olet mitä todennäköisimmin syyllistynyt rikokseen.

Koralliriutat ovat hyvin herkkiä ekosysteemejä, ja niiden vahingoittaminen on äärimmäisen typerää ja monessa maailmankolkassa myös laitonta. Älä ylpeile korallituliaisillasi. Vaikka itse pitäisit kätesi erossa koralleista, älä myöskään osta siitä tehtyjä esineitä matkamuistomyymälästä, sillä siten kannustat muita vahingoittamaan tätä yhä harvinaisemmaksi käyvää vedenalaisen maailman erikoisuutta.

6. Hiekkaa pullossa

Aavikon huikeat värit tai hienon hiekkarannan kauneudesta nauttiminen ovat hienoja lomakokemuksia. Pullollinen Saharan hiekkaa tai lempirannan hienoa santaa saattaa sisältää tärkeän symboliarvon, mutta kaikella on mittansa.

Mikäli löydät itsesi kantamasta hiekkaa yhtään enempää kuin desimitan verran, on aika lukea tämän listan kohta 3 uudelleen. Hiekkakin on vain pientä kiveä.

Maustekauppa Turkissa
Onko sahrami varmasti sahramia?

7. Huonolaatuiset mausteet

Maustebasaarin halvat hinnat ja värikkäät tiskit houkuttavat ostamaan värikkäitä pusseja ja purkkeja muistoksi lomalla koetuista ihanista mauista ja tuoksuista. Kotona kokeilet ja huomaat sisällön olevan jotain aivan muuta kuin kuvittelit – tai toteat, että et edes tiedä, mitä varsinaisesti tulikaan ostettua ja mihin ruokaan mystistä jauhetta oikein kannattaisi ripottaa.

Tarttuiko sinunkin mukaasi huikean halpa sahrami, jolla suunnittelet leipovasi luksuskorvapuusteja vieraille? Aidolla sahramilla tulos on toki herkullinen, mutta pahimmillaan purkkisi sisältää pelkkää elintarvikeväriä tai jopa hienon hienoa sahajauhoa, jolla kaikkein röyhkeimmät kauppiaat turisteja vedättävät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Tatuointi

Lomailijan rento mieli ja muutama margarita altaalla saattavat saada uskomaan, että tatuointi on mitä erinomaisin idea. Mieluiten heti, ja miksipä ei otettaisi koko kaveriporukalle samanlaiset!

Illuusio kestää kuitenkin usein vain siihen hetkeen saakka, kun kone ensimmäisen kerran hipaisee Helsinki-Vantaata. Mitä oikein tulikaan tatuoitua? Oma nimi kiinalaisin kirjaimin? Lomaromanssin nimi kiinalaisin kirjaimin? Vai kenties uniikki ja kertakaikkisen ainutlaatuinen ruusu tai pääkallo?

Olivathan tatuoijan välineet varmasti desinfioidut? Bonustuliaisena saattaa olla hepatiitti tai jokin muista lukuisista likaisen neulan välityksellä tarttuvista taudeista.

Angry Birds
Malesian Langkawilla voi lomailla Angry Birds -tyylillä.

9. Vitsikäs T-paita

Mukavitsikkäät mietelauseet, pikkutuhmat kuvat ja “I love Alanya” -tekstit muuttuvat vähemmän vitsikkäiksi päästyään kotimaan arkiympäristöön. Enää ei tunnukaan niin hyvältä idealta kulkea julkisesti sammakonvihreässä “Kiss me, I’m Drunk” -paidassa. Samaan sarjaan lasketaan myös kaikki huumoria sisältävät lippalakit ja erityisesti alusvaatteet.

10. Liian räikeät vaatteet

Tuttu näky jokaisessa rantalomakohteessa: auringonottoon kyllästyneet matkailijat kiertelemässä rantakadun kauppoja kulutushaluisina ja valmiina ostamaan mitä vain hetkellisesti kiinnostavaa. Usein tämä kiinnostus kohdistuu huiveihin, kenkiin, laukkuihin ja kohdan 9. mukaisiin paitoihin ja hattuihin.

Värikkäät havaijipaidat ja riemunkirjavat huivit näyttävät upeilta päivettyneellä iholla kuuman auringon porottaessa. Mutta entä sama kuosi osana hillittyä toimistopukeutumista kotiinpaluun jälkeen? Neonväriset kukat ja papukaijat helmikuisen Suomen hämärässä, kun rusketus on enää muisto vain?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riikka Krenn

Kuinka monta näistä löydät omista kaapeistasi? Kommentoi ja kerro mitä muuta omituista olet tuonut matkoiltasi!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaan tuliaiset

Mitä tuliaiseksi Ahvenanmaalta? Poimi vinkit paikallisten herkkujen ja tuotteiden äärelle

Tuliaispullo voidaan takavarikoida lentokentällä – varaudu tähän verosääntöön matkalla Ruotsiin

Mitä tuliaisiksi Kroatiasta? Kymmenen vinkkiä tuliaisostoksiin

Piraattituotteet

Halvat luksustuotteet ovat tuttu näky matkakohteissa – kannattaako piraattituliainen?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja