Hyppää sisältöön

Halvat luksustuotteet ovat tuttu näky matkakohteissa – kannattaako piraattituliainen?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.01.2019
Huippumerkkien piraattikopioita myydään maailmalla vain murto-osalla alkuperäisen luksustuotteen hinnasta. Kauppa kukoistaa, vaikka myynti on laitonta. Kannattaako piraattituliainen?

Aito erottuu käytössä

Lähtökohtaisesti piraattituote on huono tuliainen, ja feikkituotteiden ostamista kannattaa ehdottomasti välttää. Piraattilaukku, -kello, -huivi tai muu tuote voi olla edullinen ostohetkellä, mutta hinta-laatusuhdekaan ei yleensä ole piraattituotteen puolella.

Lähes kaikesta on tehty kopioita, mutta suosituimpia taitavat kuitenkin olla ranskalaisten ja italialaisten muotihuoneiden tuotteet. Kopiot ovat joskus niin hyviä, että asiantuntijallakin on vaikeuksia erottaa kopiota alkuperäisestä. Käytössä eron tosin huomaa, sillä alkuperäiset ovat huomattavasti väärennettyjä tuotteita laadukkaampia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halvat kopiot ovat tuttuja useiden matkailukaupunkien katuvarsikauposta, joissa piraattituotteita kaupitellaan näkyvästi. Feikkituote on helppo tunnistaa varsinkin, jos kyseessä on kallis tuote: aidon tuotteen erottaa hinnasta, ja mukana tulee myös aitoustodistus. Ja tuskin aitoja Vuittoneita tai Burberryjä kaduilla myytäisikään.

Lapsityövoima ja järjestäytynyt rikollisuus

Väärennetyt Louis Vuittonit, Chanelit tai Mulberryt eivät välttämättä kerro kantajansa hyvästä mausta ja muodinmukaisuudesta, vaan piraattikopioiden oston katsotaan olevan yhä epäeettisempää.

Piraattituotteille leimallista on lapsityövoiman käyttö ja yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Ylivoimaisesti suurin osa piraattikopioista tehdään Kiinassa, loput usein muissa Aasian maissa.

Työolosuhteet tehtaissa saattavat olla melko tukalia ja lapsityövoiman käyttö tuotteiden valmistuksessa ei ole harvinaista. Viranomaiset eivät aina halua puuttua asiaan, sillä yksi syy tähän on valmistuksen rooli merkittävänä työllistäjänä monilla alueilla.

Jopa lapsityövoiman käyttöä ja epäinhimillisiä työoloja ongelmallisempana pidetään sitä, että piraattituotteiden valmistus on usein kytköksissä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Eri kaupunkien ja maiden mafiat rahoittavat tuotteilla toimintaansa ja yhteyttä terrorismin rahoitukseen epäillään myös. Lieveilmiönä piratismiin liittyy myös prostituutiota ja ihmiskauppaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Piraattikauppa aiheuttaa työttömyyttä

Toisaalla piraatit työllistävät, toisaalla ne aiheuttavat työttömyyttä. Monet kopioidut tuotteet ovat eurooppalaisten muotitalojen alkuperäisiä luomuksia, ja ne antavat kolauksen muotitalojen maineelle, kun halpakopioita kaupitellaan joka kadun kulmassa.

Piraattikaupan seurauksena on tuhansia ihmisiä, jotka menettävät työnsä piraattituotteiden myynnin vuoksi. Suuri osa näistä on luksustavaratalojen työntekijöitä.

Piraattikritiikin kääntöpuoli

Moni asia puhuu tuotepiratismia vastaan hyvin painavasti, mutta asia ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteinen. Monet ovat yhtä lailla tuohtuneita piraattituotteiden käyttäjien moralisoinnista.

Kopiotuotteita valmistetaan ulkomailla epäilyttävissä olosuhteissa, kyllä – mutta niin valmistetaan monia muitakin tuotteita. Myös ei-piraatteja. Onko eettisempää ostaa Kiinassa, Thaimaassa tai Vietnamissa valmistettuja kansainvälisen vaateketjun massatuotteita kuin piraattikopiota?

Väitetäänpä myös, että kuuluisat muotihuoneet itsekin teettävät luksuslaukkujaan ja -huivejaan Aasiassa. Tai vaikka laukussa lukisikin ”Made in Italy”, on tuote silti saatettu tehdä halpaa kiinalaista työvoimaa käyttäen, vain Italian maaperällä.

Teksti: Anniina Simula
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vastuullinen junamatkailu

Junamatkailu on vähäpäästöisin tapa matkustaa, ja sen odotetaan kasvavan – lue, miksi valita juna lentämisen sijaan

Lentopäästöjen kompensointi

Mietityttääkö lentopäästöjen kompensoinnin hyödyllisyys tai luotettavuus? Lue nämä faktat aiheesta

Ahvenanmaan tuliaiset

Mitä tuliaiseksi Ahvenanmaalta? Poimi vinkit paikallisten herkkujen ja tuotteiden äärelle

Vastuullinen loma kotimaassa

Kotimaanmatka ei ole automaattisesti vastuullinen – näin koostat vastuullisen matkan kotimaassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja