Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Halvat luksustuotteet ovat tuttu näky matkakohteissa – kannattaako piraattituliainen?

Inka Khanji artikkelin kuva
Matkavinkit
Huippumerkkien piraattikopioita myydään maailmalla vain murto-osalla alkuperäisen luksustuotteen hinnasta. Kauppa kukoistaa, vaikka myynti on laitonta. Kannattaako piraattituliainen?
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 14.01.2019
facebook   whatsapp

Aito erottuu käytössä

Lähtökohtaisesti piraattituote on huono tuliainen, ja feikkituotteiden ostamista kannattaa ehdottomasti välttää. Piraattilaukku, -kello, -huivi tai muu tuote voi olla edullinen ostohetkellä, mutta hinta-laatusuhdekaan ei yleensä ole piraattituotteen puolella.

Lähes kaikesta on tehty kopioita, mutta suosituimpia taitavat kuitenkin olla ranskalaisten ja italialaisten muotihuoneiden tuotteet. Kopiot ovat joskus niin hyviä, että asiantuntijallakin on vaikeuksia erottaa kopiota alkuperäisestä. Käytössä eron tosin huomaa, sillä alkuperäiset ovat huomattavasti väärennettyjä tuotteita laadukkaampia.

Halvat kopiot ovat tuttuja useiden matkailukaupunkien katuvarsikauposta, joissa piraattituotteita kaupitellaan näkyvästi. Feikkituote on helppo tunnistaa varsinkin, jos kyseessä on kallis tuote: aidon tuotteen erottaa hinnasta, ja mukana tulee myös aitoustodistus. Ja tuskin aitoja Vuittoneita tai Burberryjä kaduilla myytäisikään.

Lapsityövoima ja järjestäytynyt rikollisuus

Väärennetyt Louis Vuittonit, Chanelit tai Mulberryt eivät välttämättä kerro kantajansa hyvästä mausta ja muodinmukaisuudesta, vaan piraattikopioiden oston katsotaan olevan yhä epäeettisempää.

Piraattituotteille leimallista on lapsityövoiman käyttö ja yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Ylivoimaisesti suurin osa piraattikopioista tehdään Kiinassa, loput usein muissa Aasian maissa.

Työolosuhteet tehtaissa saattavat olla melko tukalia ja lapsityövoiman käyttö tuotteiden valmistuksessa ei ole harvinaista. Viranomaiset eivät aina halua puuttua asiaan, sillä yksi syy tähän on valmistuksen rooli merkittävänä työllistäjänä monilla alueilla.

Jopa lapsityövoiman käyttöä ja epäinhimillisiä työoloja ongelmallisempana pidetään sitä, että piraattituotteiden valmistus on usein kytköksissä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Eri kaupunkien ja maiden mafiat rahoittavat tuotteilla toimintaansa ja yhteyttä terrorismin rahoitukseen epäillään myös. Lieveilmiönä piratismiin liittyy myös prostituutiota ja ihmiskauppaa.

Piraattikauppa aiheuttaa työttömyyttä

Toisaalla piraatit työllistävät, toisaalla ne aiheuttavat työttömyyttä. Monet kopioidut tuotteet ovat eurooppalaisten muotitalojen alkuperäisiä luomuksia, ja ne antavat kolauksen muotitalojen maineelle, kun halpakopioita kaupitellaan joka kadun kulmassa.

Piraattikaupan seurauksena on tuhansia ihmisiä, jotka menettävät työnsä piraattituotteiden myynnin vuoksi. Suuri osa näistä on luksustavaratalojen työntekijöitä.

Piraattikritiikin kääntöpuoli

Moni asia puhuu tuotepiratismia vastaan hyvin painavasti, mutta asia ei ole kuitenkaan aivan yksiselitteinen. Monet ovat yhtä lailla tuohtuneita piraattituotteiden käyttäjien moralisoinnista.

Kopiotuotteita valmistetaan ulkomailla epäilyttävissä olosuhteissa, kyllä – mutta niin valmistetaan monia muitakin tuotteita. Myös ei-piraatteja. Onko eettisempää ostaa Kiinassa, Thaimaassa tai Vietnamissa valmistettuja kansainvälisen vaateketjun massatuotteita kuin piraattikopiota?

Väitetäänpä myös, että kuuluisat muotihuoneet itsekin teettävät luksuslaukkujaan ja -huivejaan Aasiassa. Tai vaikka laukussa lukisikin ”Made in Italy”, on tuote silti saatettu tehdä halpaa kiinalaista työvoimaa käyttäen, vain Italian maaperällä.

Teksti: Anniina Simula
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (8) Jätä kommentti

 1. Itse en osta luksusmerkkituotteita, koska ne ovat hurjan kalliita. Mieluummin ostan jotakin tavallisia merkkejä kuitenkin, koska usein merkkituotteissa laatu on parempi. En nyt siis puhu mistään tuhansien eurojen laukusta, vaan ihan yleisistä vaatteista ja tuotteista. Myöskin todennäköisempää on, että tunnettu merkki maksaa työntekijöilleen kelvollista palkkaa.


 2. Taas rikkaat puhuu… niin kuin artikkelissakin mainittiin niin useimpa ne Suomalaisetkin tuotteet tehdään Kiinassa tai muualla ei Suomessa. Ja kun aletaan miettiä lapsityövoimaa niin sitä taitaa olla sielläkin!!
  Olisihan se ihanaa kun kaikilla lapsilla olisi asiat hyvin…lapsuus ja koulutus…köyhissä maissa tämäpöä ei vain toteudu.Siellä kun lasten on pakko mennä töihin…ja ennemmin tehtaassa töissä kuin lapsi pornossa tai rikollisjärjestöjen kerjääjänä!!!


 3. no ei paljoa kiinnosta ostaa aitoakaan ku niissäkin lukee made in china..se siitä sit.


 4. Asialla on puolensa. Periaatteessa piraatteja vastustan,
  mutta törkeätä on alkuperäisen tuotteen hinta. Ei
  missään suhteessa tuotteen arvoon. Muistelen, jotta
  aikoinaan Michel Jordanin saama mainoskorvaus
  lenkkarien mainoksessa oli suurempi kuin kaikkien
  kenkien tekijöiden saama palkka. Kohtuutonta sanoisin.
  Osoittaa kyllä ostajan tyhmyyttä maksaa muutaman
  euron valmistuskustannukset omaavasta laukusta
  tuhansia euroja. Näin ajattelen


 5. Kiva artikkeli tuoteväärennöksistä.

  Ennen kuin kommentoin, niin kerrottakoon että olen siis vastaan tuoteväärennöksiä. (sen sijaan faktat ja pilkunviilaus on lähellä sydäntä.)

  Pientä kritiikkiä, kuten hirveän monessa piratismiin liittyvässä artikkelissa mainitaan aina ‘työpaikkoja menetetään piratismin johdosta’, kuten siis tässäkin artikkelissa. Korjaisin sen verran, ettei artikkeli nyt ihan huuhaaksi mene, että piraattikaupan ‘seurauksena’ työttömiksi jääminen on ehkä hiukan harkitsemattomasti sanottu. Tuossahan on kyselyitä tehty tuon tuosta piraatti tuotteiden ostajilta että ostaisivatko he alkuperäistuotteen, mikäli ei piraatti tuotetta olisi saatavilla, ja poikkeuksetta vastaus on kuulunut että ei, koska ei ole varaa.

  Eli piraattituotteiden asiakaskunta ei ole potentiaalista luksustuotteiden asiakaskuntaa. Tämän asian ovat aikoja sitten huomanneet luksustuotteiden myyjät itse.

  Kiitos huomiosta, hei hei.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.