Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tuliaispullo voidaan takavarikoida lentokentällä – varaudu tähän verosääntöön matkalla Ruotsiin

Shutterstock artikkelin kuva
Risteilymatkat
Ruotsinlaivoilla ei tarvitse maksaa ostoksistaan veroa, mutta jos lennät takaisin, voit joutua luopumaan ostoksista.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 24.11.2019
facebook   whatsapp

Yllättävä vero

Jos matkustat laivalla Tukholmaan ja haluat palata kotiin lentäen, voit kohdata paluumatkalla ikävän yllätyksen: verovapaat laivaostokset voidaan pahimmassa tapauksessa takavarikoida lentokentällä, sillä suomalainen ei saa tehdä verovapaita ostoksia Ruotsissa.

Omituisen säännön taustalla on Euroopan unionin lainsäädäntö. Verovapaita ostoksia voivat tehdä ainoastaan Euroopan ulkopuolelle matkustavat ja sen ulkopuolella asuvat matkailijat. Sen sijaan Euroopan unionin sisällä matkustavien EU-kansalaisten pitää maksaa arvonlisäverot myös muissa unionin maissa.

Jos verovapaiden ostosten tekeminen on EU:n sisällä kielletty, miksi ruotsinlaivoilla sitten voi tehdä verovapaita ostoksia?

Syy piilee pysähdyksessä Ahvenanmaalle. Saariryhmällä on erityisasema EU:ssa, minkä ansiosta se kuuluu unionin veroalueen ulkopuolelle. Samankaltainen erityisasema on myös Espanjalle kuuluvilla Kanariansaarilla. Tästä syystä verovapaa shoppailu on mahdollista Ahvenanmaalla ja Kanariansaarilla, muttei muualla EU:ssa.

Ahvenanmaan erityisasemaa Euroopan unionin veroalueen ulkopuolella ovat hyödyntäneet myös monet verkkokaupat, jotka kierrättävät lähetyksensä verottomasti Ahvenanmaan kautta. Verkkokaupan arvonlisäverovapaus poistuu kuitenkin vuoden 2021 alussa.

Viron-risteilijöillä on veropakko

Vaikka ruotsinlaivoilla verovapaiden ostosten tekeminen onnistuukin, Viron-risteilijöillä tax free on harhaanjohtava nimitys. Viro kuuluu Euroopan unioniin, minkä vuoksi myös suomalaisen matkailijan on maksettava veronsa kaikilla laivamatkoilla.

Esimerkiksi Silja Europan tuliaismyymälä on nimeltään Tax Free Superstore, vaikkei suomalainen voi tehdä siellä verovapaita ostoksia. Nimityksen syynä on kauppojen yhtenäistäminen Siljan muiden laivojen, Serenaden ja Symphonyn, kanssa. Serenade ja Symphony risteilevät Helsingistä Tukholmaan Ahvenanmaan kautta, ja niissä ostoksia voi tehdä verovapaasti.

>> Valmiina ostoksille Tukholmaan? Lue matkailijan vinkit!

Teksti: Elina Venttola
Kuva: Shutterstock

Oikaisu 21.11.2019 kello 13.10: Viron-risteilijöistä Silja Europalla on Tax Free Superstore. Tallink Megastarin myymälä on nimeltään Traveller Superstore.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.