Hyppää sisältöön

Tuliaispullo voidaan takavarikoida lentokentällä – varaudu tähän verosääntöön matkalla Ruotsiin

Elina Venttola Päivitetty: 24.11.2019
Ruotsinlaivoilla ei tarvitse maksaa ostoksistaan veroa, mutta jos lennät takaisin, voit joutua luopumaan ostoksista.

Yllättävä vero

Jos matkustat laivalla Tukholmaan ja haluat palata kotiin lentäen, voit kohdata paluumatkalla ikävän yllätyksen: verovapaat laivaostokset voidaan pahimmassa tapauksessa takavarikoida lentokentällä, sillä suomalainen ei saa tehdä verovapaita ostoksia Ruotsissa.

Omituisen säännön taustalla on Euroopan unionin lainsäädäntö. Verovapaita ostoksia voivat tehdä ainoastaan Euroopan ulkopuolelle matkustavat ja sen ulkopuolella asuvat matkailijat. Sen sijaan Euroopan unionin sisällä matkustavien EU-kansalaisten pitää maksaa arvonlisäverot myös muissa unionin maissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos verovapaiden ostosten tekeminen on EU:n sisällä kielletty, miksi ruotsinlaivoilla sitten voi tehdä verovapaita ostoksia?

Syy piilee pysähdyksessä Ahvenanmaalle. Saariryhmällä on erityisasema EU:ssa, minkä ansiosta se kuuluu unionin veroalueen ulkopuolelle. Samankaltainen erityisasema on myös Espanjalle kuuluvilla Kanariansaarilla. Tästä syystä verovapaa shoppailu on mahdollista Ahvenanmaalla ja Kanariansaarilla, muttei muualla EU:ssa.

Ahvenanmaan erityisasemaa Euroopan unionin veroalueen ulkopuolella ovat hyödyntäneet myös monet verkkokaupat, jotka kierrättävät lähetyksensä verottomasti Ahvenanmaan kautta. Verkkokaupan arvonlisäverovapaus poistuu kuitenkin vuoden 2021 alussa.

Viron-risteilijöillä on veropakko

Vaikka ruotsinlaivoilla verovapaiden ostosten tekeminen onnistuukin, Viron-risteilijöillä tax free on harhaanjohtava nimitys. Viro kuuluu Euroopan unioniin, minkä vuoksi myös suomalaisen matkailijan on maksettava veronsa kaikilla laivamatkoilla.

Esimerkiksi Silja Europan tuliaismyymälä on nimeltään Tax Free Superstore, vaikkei suomalainen voi tehdä siellä verovapaita ostoksia. Nimityksen syynä on kauppojen yhtenäistäminen Siljan muiden laivojen, Serenaden ja Symphonyn, kanssa. Serenade ja Symphony risteilevät Helsingistä Tukholmaan Ahvenanmaan kautta, ja niissä ostoksia voi tehdä verovapaasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Valmiina ostoksille Tukholmaan? Lue matkailijan vinkit!

Teksti: Elina Venttola
Kuva: Shutterstock

Oikaisu 21.11.2019 kello 13.10: Viron-risteilijöistä Silja Europalla on Tax Free Superstore. Tallink Megastarin myymälä on nimeltään Traveller Superstore.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voiko risteilyllä juoda hanavettä?

Voiko laivalla juoda hanavettä? Muista nämä ohjeet risteilyllä

Näin pääset Tallinnaan - kaikki risteilytyypit

Näin pääset Tallinnaan – millainen risteily sopii sinulle parhaiten?

Risteilyjen lisämaksut

Tässä ovat 5 yleisintä lisämaksua risteilyillä: älä anna lopullisen matkabudjetin yllättää

Mihin ruoka päätyy ruotsinlaivan buffetista?

Tätä sinäkin olet miettinyt ruotsinlaivan buffetissa: mitä ylimääräiselle ruoalle tehdään?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja