Hyppää sisältöön

Millainen on hyvä tuliainen? Poimi vinkit ja ilahduta läheisiäsi matkan jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.03.2018
Oletko sinäkin se matkailija, jonka matkalaukku täyttyy tuliaisista läheisille jokaisen matkan päätteeksi? Poimi vinkit hyviin tuliaishankintoihin ja vältä nolot matkamuistot!

Tuo matkamuistona jotain pientä ja kaunista

Korut ja pienet koriste-esineet ovat käteviä tuliaisia, jotka on helppo kuljettaa takaisin kotimaahan. Jokainen nainen tietää, ettei koruja voi koskaan olla liikaa – varsinkaan jos ne on harkiten hankittu. Esimerkiksi Afrikasta tai Karibialta tuodut kauniit etniset korut ovat arkipäivän elämässä mukana kulkeva muisto matkasta. Pienikokoiset korut kulkevat paperiin käärittynä esimerkiksi meikkipussissa tai käsimatkatavaroiden joukossa.

Pienet koriste-esineet ovat myös suosittuja matkamuistoja. Esimerkiksi Prahan torilta ostettu käsityönä tehty puurasia tai Keniasta ostettu norsuveistos ilahduttaa, mutta valitse koriste-esine harkiten ja osta sellainen vain, jos olet varma saajan pitävän siitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli mahdollista, kannattaa ostaa kankaasta tehtyjä tuotteita. Ne täyttävät kaikki hyvän tuliaisen ehdot: keveys, särkymättömyys ja pakkaamisen helppous. Madeiralta löytyy käsin kirjailtuja nenäliinoja, pyyhkeitä tai seinävaatteita, kun taas Intiassa voi shoppailla upeita sari-kankaita ja Islannissa paikallisia neuleita. Peruun matkaavien ostoslistalla ovat paikalliset käsityöt ja kauniit kankaat.

Panosta laatuun ja vältä huonolaatuista tusinatavaraa. Tuliaisen ei tarvitse olla kallis ollakseen hyvälaatuinen: tarkista saumat, roikkuvat langanpäät ja kokeile, hajoaako tuote ensimmäisestä kolahduksesta.

Käsittele helposti rikkoutuvia tavaroita varoen

Joskus kauneus ajaa kätevyyden edelle – silloin hyvä pakkaaminen säästää sirpaleilta. Matkoilta tarttuu mukaan usein esimerkiksi viinipulloja, joiden pakkaamiseen täytyy käyttää aikaa. Vaatteiden seassa pieneen pakettiin käärittynä nekin kuitenkin pääsevät turvallisesti kotiin.

Inka KhanjiTuliaisvinkit
Pehmeät tuliaiset ovat kaikkein varmimpia, sillä niiden pakkaamiseen ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota.

Mikäli mahdollista, kannattaa kaikkein herkimmät tuotteet kuljettaa käsimatkatavaroissa. Nestepullojen kohdalla on kuitenkin muistettava nestesäännöt, eli yli desilitran suuruisia nestepakkauksia ei kannata edes yrittää kuljettaa matkustamoon.

Ruumaan menevät tuliaiset suojaa parhaiten kovapintainen matkalaukku, joka kestää iskut ja kolhut. Vaatteet toimivat usein hyvänä pehmusteena matkalaukussa, joten niitä kannattaa hyödyntää suojauksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valitse huumorilahja tarkoin

Tuliaisissa saa tietenkin olla myös ripaus huumoria. Hauska idea voi olla esimerkiksi tuoda kahvia Costa Ricasta.

Huumorilahjoihin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella. Kaikkien huumorintaju ei ole samalla aaltopituudella, joten jotkut lahjat voivat tuntua loukkaukselta. Kannattaa myös välttää halpaa tusinatavaraa kuten hupimukeja ja t-paitoja, joita saa kotoakin.

Tuliaisia ostettaessa on hyvä pitää mielessä henkilö, jolle sitä ollaan hankkimassa. Poikatytölle ei esimerkiksi kannata tuoda salsahametta tai isoisälle korurasiaa.

Tuliaisklassikoiden suosio jatkuu vuosi toisensa perään

Kukapa ei olisi joskus saanut matkamuistona perinteistä tuliaispaitaa jostain päin maailmaa? Siinä missä kaupungin nimellä varustetut t-paidat saattavat tuntua noloilta paikan päällä matkakohteessa, ne ilahduttavat ja muistuttavat matkasta loman jälkeen kotona.

Tuliaispaita onkin parhaimmillaan tuliainen, joka tuo iloa mutta on myös käytännöllinen. Kun valitset siistin ja laadukkaan t-paidan tuliaiseksi, voi sen saaja pukeutua matkamuistoon vielä monen vuoden jälkeenkin. Esimerkiksi henkilö joka ei itse matkusta, voi arvostaa maailman toiselta puolelta tuotua t-paitaa kovasti.

Inka KhanjiTuliaisvinkit
Perinteiset tuliaissukat ja -t-paidat ovat varma valinta.

Muita tyylikkäitä ja käytännöllisiä turistikaupan löytöjä voivat olla esimerkiksi matkakohteen nimellä varustetut kangaskassit ja sukat. Ellet tiedä ystäväsi keräävän erityisesti vaikkapa eri matkakohteiden magneetteja tai tuhkakuppeja, älä anna hänelle tuliaiseksi sellaista. Vaikka tuliaisia on aina mukava saada, ei ole järkeä kantaa maailman toiselta puolelta turhaa romua, joka päätyy lopulta roskiin.

Herkkutuliaiset kelpaavat aina

Kukapa ei rakastaisi herkkuja? Paikallinen kahvi, tee tai suklaa on aina hyvä tuliainen, joka kannattaa pitää mielessä. Monet matkailijat hankkivat tuliaisensa kalliista erikoispuodeista, mutta paikalliset ruokakaupat ovat yhtä lailla mainioita paikkoja hankkia herkkutuliaiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos mahdollista, kysy paikallisilta suosituksia merkeistä ja tarkastele esimerkiksi kahviloissa, mitä tuotteita ja merkkejä kahvilat suosivat.

Mitä ei kannata tuoda tuliaiseksi?

Tuliaisia ostettaessa täytyy muistaa alan pelisäännöt. Koskaan ei tulisi ostaa sellaisia matkamuistoja, jotka vaarantavat uhanalaisia eläin- tai kasvilajeja. Norsunluusta tehdyt esineet saattavat olla kauniita, mutta niiden takana piilee suuri ja laiton salametsästysbisnes, joka pienentää muutenkin minimaalista norsukantaa. Myös esimerkiksi korallit ovat uhanalaisia, eikä niistä tehtyjä tuotteita kannata hankkia tuliaisiksi. Unohda myös korallien poimiminen rannalta.

Kohdemaan lakeja ei saa rikkoa eikä nähtävyyksiä turmella. Pääsiäissaarilta ei esimerkiksi kannata yrittää napata muistoksi Moai-patsaan korvaa, sillä siinä paitsi tuhoutuu korvaamaton kulttuuriaarre, myös rapsahtaa sakot ja mahdollinen porttikielto saarelle. Eri maissa pätevät erilaiset lait, joten kohde- ja kotimaan tullilait on syytä tarkastaa.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ahvenanmaan tuliaiset

Mitä tuliaiseksi Ahvenanmaalta? Poimi vinkit paikallisten herkkujen ja tuotteiden äärelle

Mitä tuliaisiksi Kroatiasta? Kymmenen vinkkiä tuliaisostoksiin

Piraattituotteet

Halvat luksustuotteet ovat tuttu näky matkakohteissa – kannattaako piraattituliainen?

Mitä tuliaisiksi Suomesta?

Mitä tuliaisia Suomesta kannattaa viedä ulkomaille? 8 helppoa vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja