hero taustakuva

Puolimaraton Siperiassa – suomalaisbloggaaja jäätävän haasteen edessä

Arctic Media artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Laura Peippo matkustaa tammikuussa Siperiaan juostakseen puolimaratonin hyytävässä pakkasessa.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 08.10.2014
facebook   whatsapp

Maraton hyytävässä kylmyydessä

Kittilässä asuva bloggaaja, urheilija ja personal trainer Laura Peippo suunnittelee elämänsä matkaa. Peippo on lähdössä tammikuussa 2015 Siperiaan juoksemaan puolimaratonin.

Siperian Omskissa, lähellä Kazakstanin rajaa järjestettävä Siberian Ice Half Marathon tarjoaa osallistujille hyytävät olot, sillä pakkasta voi pahimmillaan olla jopa -45 astetta. Se ei Lapin pakkasiin tottunutta Peippoa huoleta.

– Jos muutkin ovat siitä selvinneet, niin miksi emme myös me, kysyy Peippo.

Siperiaan hän matkustaa paitsi osallistuakseen jäätävään puolimaratoniin, myös selvittääkseen, mihin oma keho pystyy pakkasella.

– Minulla on tarve ylittää itseni ja viedä oma keho äärirajoille tavalla tai toisella.

Laura Peippo
Laura Peippo on harjoitellut lumessa juoksemista työkavereidensa kanssa.

Omskissa Peipolla on edessään haaste, sillä urheilutaustasta huolimatta hänellä ei ole juuri kokemusta juoksemisesta.

– Kylmyys on tuttua, sillä olen mennyt Levillä mäkeen vaikka pakkasta olisi ollut -30 astetta. Sen sijaan juoksu ei ole niin tuttua.

Aikaisemmin Peippo on juossut vain yhden puolimaratonin, ja senkin kesäolosuhteissa Rovaniemellä. Saadakseen esimakua hankalista juoksuolosuhteista Peippo osallistui kesällä 2014 Oulussa järjestettyyn Extreme Runiin sekä Tough Viking -juoksukilpailuun Helsingissä.

Kahden hengen juoksutiimi

Peipon mukaan Siperiaan lähtee tämän serkku Kaisa Aaltola, joka on kokenut kestävyysurheilija.

– Kun huomasin tapahtuman Facebookissa, laitoin heti seinälleni kysymyksen, kuka lähtisi kanssani Siperian puolimaratonille. Kukaan muu ei ottanut ehdotusta tosissaan kuin Kaisa.

Kaksikolla riittää tekemistä harjoitusten kanssa, sillä jäätävässä pakkasessa juokseminen on kaukana ideaalioloista. Esimerkiksi kylmä sää ja sen vaatima paksu vaatevarustus hidastavat juoksemista huomattavasti. Pakkastreenit alkavatkin heti, kun lämpötila painuu Kittilässä nollan alapuolelle.

– En tiedä vielä miten tulen treenaamaan itse. Kunto on hyvällä mallilla, mutta hengittäminen kylmässä mietityttää. Kun pakkaset alkavat lokakuussa, niin lähdemme heti lenkille, Peippo lupaa.

Puolimaraton on Peipon mukaan ideaalilämpötilassa periaatteessa mahdollinen kaikille, ja kokonainen maraton vain kovasti treenanneille urheilijoille. Siperian pakkasissa kaikille mahdollinen matka on seitsemän kilometrin juoksu. Reilun 21 kilometrin mittainen puolimaraton sen sijaan on hyytävässä pakkasessa suoritus, johon kykenevät vain kovan tason urheilijat.

Siperian oloissa puolimaratonin juokseminen kestää Peipon arvion mukaan hyväkuntoiselta juoksijalta kolmesta tunnista kolmeen ja puoleen tuntiin.

Hyvillä mielin kohti haastetta

– Valmistaudun juoksuun mahtavalla fiiliksellä, sillä rakastan hulluja haasteita, sanoo Laura Peippo suunnitelmistaan.

Itse pääasian eli juoksun sijaan Peippoa jännittävät enemmän matkustamiseen ja majoitukseen liittyvät käytännön asiat, ei itse suoritus.

– Puolimaraton juostaan 6. tammikuuta, eli tässä on noin kolme kuukautta aikaa valmistautua.

Selvittyään ensimmäisestä Siberian Ice Half Marathon -juoksutapahtumasta Peipon ja Aaltolan on tarkoitus tehdä Siperian puolimaratonista perinne.

– Juoksemme ensin puolimaratonin kahdestaan ja näytämme muille, että mukaan olisi kannattanut lähteä. Tarkoitus on osallistua Siperian puolimaratonille jälleen seuraavana vuonna, Peippo suunnittelee jo.

>> Seuraa juoksutiimin valmistautumista Siperian puolimaratonille Run Siberia -blogista!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Arctic Media

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.