Hyppää sisältöön

Mukavuudenhalu ei ole este Miran, 27, seikkailuille: ”Eniten jännitti vessassa Jordaniassa, kun oven takana odotteli mies rynnäkkökiväärin kanssa”

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.05.2018
Mira Viitasalo vannoo matkoillaan mukavuudenhalun nimeen, ja onnistuneen matkan resepti on hänelle hyvin selkeä: hyvää ruokaa ja viiniä sekä pientä luksusta. Seikkailuja tai jännitystä ei hänen matkoiltaan kuitenkaan puutu.

Kuka olet ja miten matkustat?

Olen Mira Viitasalo, Parkanon pelloilta Slovenian Portorožin kautta Helsingin suunnalle muuttanut unelmoija, joka kirjoittaa matkablogia nimeltä Pöndekengissä.

Matkailijana olen mukavuudenhaluinen arkisen luksuksen metsästäjä, viini- ja ruokatarinoista innostuva ja tarinallisia hotelleja metsästävä tyyppi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

En etsi matkoiltani suuria jännitysmomentteja elämääni, vaan haluan matkailla huolettomasti. Sydämeni sykkii erityisesti reissukohteille Itä-Euroopassa ja Balkanilla. Matkustan useimmiten poikaystäväni, sisareni tai ystäväni Helin kanssa.

Mikä on hurjinta, mitä olet tehnyt matkoillasi?

Kävin vessassa Jordaniassa – ja se reissu pisti puntin tutisemaan! Saimme Israelissa matkalla ollessamme ajatuksen, että piipahdetaan pikaisesti myös Jordanian puolella, tässä kun nyt ollaan ihan vieressä.

Israelin puolella kaikki meni loistavasti, mutta Jordanian asemalla ei ollut ketään muita kuin me kaksi naista ja kasa rynnäkkökivääreillä varustautuneita sotilaita. He eivät olleet järin innokkaita avustamaan meitä, ja tunnelma vaikutti erittäin kireältä.

Kaiken kruunasi se, että matkaseurani totesi, että nyt pitää käydä vessassa ja siitähän tilanne syntyi. Vaikka vessa oli merkitty isolla kyltillä ja oli aivan passintarkastuksen vieressä, niin sen suuntaan lähtiessämme peräämme marssi iso rynnäkkökivääriköriläs tiukkaan tahtiin ja tivasi, että mitä aiomme tehdä ja miksi olemme menossa vessaan. Hän ilmoitti myös, että jää odottamaan meitä ovelle.

Täytyy myöntää, ettei minua ole koskaan kuumottanut missään niin kuin Jordanian rajalla tuossa törkyisessä vessassa. Kun ase olalla hengaileva sotilas odotteli oven raossa, muutaman minuutin vessakäynti tuntui ikuisuudelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mira Viitasalon kotialbumiMira Viitasalo
Sloveniassakin asunut Mira Viitasalo matkailee nykyään maailmalla kotoaan pääkaupunkiseudulta käsin

Mikä on erikoisin asia, mitä olet joutunut pakkaamaan matkoille?

Tämän asian pakkaaminen ei ole mitenkään pakollinen, mutta minulle erittäin tärkeä – en lähde minnekään ilman villasukkia!

Ne ovat lyömättömät kylmillä lattioilla ja erityisesti iltaisin. Mikä onkaan parempaa, kuin vaikkapa istua parvekkeella Abu Dhabin auringonlaskussa, viilenevässä illassa, villasukat jalassa ja samppanjalasi kädessä?

Mikä on oudoin paikka, missä olet vieraillut?

Hämyinen ravintola Istanbulin kaduilla. Meillä oli ystäväni kanssa yön yli kestävä välilasku Istanbulissa ja hotelliin päästyämme nälkä yllätti.

Suuntasimme kävelylle, pehmeän pimeyden laskeuduttua Istanbulin ylle. Koska aikaa ei ollut hukattavaksi päätimme, että otamme ruokaa mukaan ensimmäisestä paikasta joka tulee vastaan. Se ensimmäinen paikka oli pieni kebab-ravintola, jossa aika tuntui pysähtyneen.

Päästyämme ruokamme kanssa takaisin hotellille, avasin Facebookin ja siellä odotti kaveripyyntö ravintolan tarjoilijalta saatesanoilla: ”Kiitos kun kävit ravintolassamme! Vaikutit todella mukavalta, voisimmeko tutustua paremmin?”.

Sanotaanko nyt näin, että nukuin tuon yön melko levottomasti.

Mikä on ollut erikoisin matkasi?

Ollessani vaihto-oppilaana Sloveniassa sain kuulla, että Balkanin matkailuopiskelijoilla on tapana lähteä joka kevät Turizmijadaan, joka on Balkanin suurin matkailualan opiskelijakonferenssi Montenegron Budvassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä kuulosti lähtökohtaisesti hurjalta reissulta, mutta kun kyseessä oli vain noin 155 euron kulu neljän päivän reissusta majoituksineen ja matkoineen, niin mikäs siinä. Näkisinpä sillä rahalla ainakin enemmän Kroatiaa, pääsisin Bosnia-Hertsegovinan puolelle ja Montenegroon neljäksi päiväksi.

Matka Sloveniasta Montenegroon ja takaisin taittui yli kymmenen tunnin bussimatkalla henkeäsalpaavan upeissa maisemissa ja olihan se sellainen kokemus, jollaista en enää tule kokemaan. Istahdin täällä reissulla myös viinille tuntemattoman naisen kanssa, joka tunsi Suomesta vain yhden ihmisen – joka osoittautui työkaverikseni.

Siinä kyllä tuli ajateltua, että voisiko tämä meidän upea planeettamme olla enää yhtään pienempi?

Mira Viitasalon kotialbumiMira Viitasalo
Mira Viitasalo on matkailija, joka hakee matkoiltaan ensisijaitsesti huolettomuutta.

Mikä on ollut erikoisin ruokakokemuksesi matkoilla?

Sininen muna! Mutta älkää pelästykö, kauhean eksoottista vastausta ette tule nyt saamaan, sillä tämä annos on syöty Lontoossa. Illallinen Dinner by Hestonilla oli kuitenkin ehdottomasti erikoisin ja mieleenpainuvin ruokakokemukseni ikinä.

Ystäväni on huima Heston Blumenthal -fani ja hänen suuri unelmansa oli jo pitkään päästä syömään Hestonille – ja ottaa tietysti jälkiruoaksi tämän kuuluisa sininen muna, Eggs in Verjus.

Tuota illallista odotettiin kuin kuuta nousevaa ja tunnelma illallispäivänä oli huikea. Siinä se sitten meitä illallisen lopuksi tuijotteli, vuosia odotettu Heston Blumenthalin sadan tekovaiheen jälkiruoka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää Pöndekengissä-blogista!

Koonnut: Leena-Mari Laukkanen
Kuvat: Mira Viitasalon kotialbumi

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkablogien nojatuolimatkat

Uppoudu matkakertomuksiin! 7 seikkailua maailmalta, mitkä tuovat helpotusta matkakuumeeseen

Pia Pajunurmi

Yksin matkustamista hehkutetaan, mutta kaikille se ei sovi – suomalainen Pia: “Seurassa on huomattavasti mukavampaa”

Mirka Kallio

Suomalainen Mirka haaveilee talvista lämpimässä ja hitaasta matkailusta: “Minulla ei ole tarvetta käydä monessa paikassa”

Traveldreaming

Christa on nukkunut tuntemattomien luona New Yorkissa ja pelännyt skorpioneja aavikolla – nauttii nyt perhematkoista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja