Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kolmekymppinen Noora matkustaa maailman ympäri – näin hän onnistui säästämään 20 000 euron matkaa varten

Assi Viljanen artikkelin kuva
Matkakokemuksia
Noora Muurimäki innostui matkailusta nuorena aikuisena ja on noin kymmenessä vuodessa ehtinyt nähdä yli 40 maata.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 09.03.2018
facebook   whatsapp

Kuka olet ja miten matkustat?

Olen Noora Muurimäki, kolmekymppinen tamperelainen. Olen matkustellut aktiivisesti vasta keväästä 2010 alkaen, mutta sen jälkeen olen käynyt yli 40 maassa. Kirjoitan Kerran poistuin kotoa -matkablogia.

Matkustan joko yksin tai kavereideni kanssa. Olen budjettimatkaaja ja pakkaustavoiltani minimalisti. Matkustan edullisesti, mutta en silti pakkaa matkaan esimerkiksi omia eväitä. Panostan mieluummin elämyksiin kuin luksusmajoituksiin tai hienoihin ravintoloihin. Tutustun kohteisiin kävellen, niin kaupungeissa kuin luontokohteissakin.

Olen tällä hetkellä neljä ja puoli kuukautta kestävällä maailmanympärimatkalla, jota on takana kuukauden verran. Matkani maat ovat Australia, Uusi-Seelanti, Chile, Argentiina, Ecuador, Yhdysvallat ja Portugali.

Matkabudjettini on noin 20 000 euroa, sisältäen jo etukäteen tehdyt hankinnat, joihin meni noin 11 000 euroa. Rahan säästämiseen kului noin puolitoista vuotta ja se vaati paljon päättäväisyyttä.

Säästämisen kulmakivi oli säästötili, jonne laitoin kaiken ylimääräisen rahan. Otin sieltä rahaa vain maailmanympärimatkan hankintoihin. Minun täytyi kuitenkin luopua shoppailusta, hiusten värjäämisestä ja ulkona syömisestä. Matkustelusta en kokonaan säästämisen aikana luopunut, mutta matkustin säästäväisesti kohteisiin, jonne sai ostettua lennot Suomesta alle sadalla eurolla.

Mikä on erikoisin paikka, missä olet yöpynyt?

Erikoisin yöpymispaikkani on varmasti Irlannissa oleva vanha linna, Cabra Castle, joka on muutettu neljän tähden hotelliksi. Yövyin siellä pari vuotta sitten yhden yön siskoni kanssa matkustaessamme ympäri Irlantia. Linna oli tyyliltään hyvin klassinen linna paksuine harmaine kiviseinineen ja torneineen. Sisältä se oli todella sokkeloinen, täynnä hämyisiä käytäviä ja loputtomasti huoneita ja syvennyksiä. Olipa yhden käytävän varrella myös haarniska.

Kuten kaikilla parhailla linnoilla, myös tällä linnalla oli oma kummitustarinansa. Linnassa sanottiin kummittelevan juuri niissä osissa missä huoneemme oli, mutta mitään salaperäistä emme kokeneet. Haluan jatkossakin päästä kokemaan erikoisempia majapaikkoja.

Maailmanympärimatkalla olen toistaiseksi majoittunut hotelleissa ja hostelleissa, mutta Uudessa-Seelannissa nukumme kahden kaverini kanssa pääsääntöisesti matkailuautossa.

Noora MuurimäkiNoora Muurimäki
Noora Muurimäki (keskellä) matkustaa mielellään ystäviensä kanssa.

Mikä on hurjinta, mitä olet tehnyt matkoillasi?

Pari vuotta sitten lähdin kaverini kanssa Peruun viettämään syntymäpäiviämme.

Omana syntymäpäivänäni matkustimme Machu Picchulle. Sen sijaan, että olisimme nousseet vuoren rinteillä sijaitsevalle rauniokaupungille bussilla, päätimme taittaa jyrkän nousun omin jaloin. Machu Picchu sijaitsee yli 2 000 metrissä, missä ilma on ohutta. Tämä teki noususta ja hengittämisestä haastavaa. Tunnin intensiivisen kipuamisen jälkeen olimme perillä.

Tämä ei kuitenkaan meille riittänyt. Olimme varanneet Machu Picchun lisäksi käynnin yhdellä paikan toisista vuorista, Wayna Picchulla, joka kohoaa Machu Picchun taustalla. Sinne pääsi ainoastaan jalkaisin.

Nousu oli edellistä haastavampi ja lisäksi jalkani olivat ensimmäisestä noususta aivan poikki. Jouduin taittamaan Wayna Picchun viimeiset metrit ylöspäin lähes kaksin kerroin. Huipultakin pääsi alas vain ahtaan luolan kautta. Tuon jälkeen olin varsin ylpeä itsestäni.

Hurjinta maailmanympärimatkalla on toistaiseksi ollut sykloni, joka iski Uuden-Seelannin länsirannikolle. Onneksi ehdimme siirtyä ajoissa itään sisämaahan, missä sykloni näytti tavalliselta syysmyrskyltä.

Mikä on erikoisin paikka, missä olet kohdannut jotain suomalaista?

Muutama vuosi sitten olin siskoni kanssa Kroatiassa, Krkan kansallispuistossa. Samalla retkellä oli mukana kymmenisen muuta ihmistä, mukaan lukien muuan sveitsiläinen nainen. Olimme pysähtyneet nauttimaan päivällistä paikalliselle tavernalle ja istuin häntä vastapäätä.

Yhtäkkiä huomasin, että hänen paidassaan luki “Ihana luonto”. Tiedustelin uteliaana, tietääkö nainen, mitä hänen paidassaan lukee. Hänellä ei ollut aavistustakaan, joten kerroin hänelle tekstin merkityksen. Hän ei ollut koskaan edes käynyt Suomessa, vaan ostanut paidan kotimaastaan.

Mikä on ollut pahin pakkausmokasi?

Vuonna 2011, kun olin vielä varsinainen reissunoviisi, lähdin kaverini kanssa kahdeksi ja puoleksi viikoksi Alpeille. Sain jostain päähäni, että noin pitkälle reissulle tarvitsisin ehdottomasti rinkan.

Ostin itselleni edullisen käytetyn rinkan, joka oli todella huonosti istuva. En osannut säätää rinkkaa itselleni sopivaksi, en tehnyt minkäänlaista koepakkausta. Lähtöä edeltävänä yönä survoin sen täyteen tavaraa ja lähdin matkaan.

Mukanani oli lopulta aivan liikaa tavaraa todella huonosti pakattuna ja olinkin perillä valmis heittämään rinkkani ensimmäiseen roskikseen. Jotenkin onnistuin selviämään reissusta rinkan kanssa, ja myin sen myöhemmin.

Nyt lähdettyäni neljän ja puolen kuukauden maailmanympärimatkalle, mukanani on uusi, samankokoinen rinkka. Mutta se on hyvin istuva, järkevästi pakattu ja sisältää vain kaikkein tärkeimmät tavarat.

Mikä on oudoin paikka, missä olet vieraillut?

Perussa matkasin kaverini kanssa pitkän bussimatkan Cuscosta Titicaca-järvelle bussilla, joka pysähteli matkan varren mielenkiintoisissa kohteissa.

Andahuaylillasin kylässä pysähdyimme ulkoapäin varsin tavalliselta näyttävän kirkon, San Pedro Apostol de Andahuaylillasin, luo.

1500-luvulla rakennettu kirkko oli kuitenkin mielenkiintoinen. Siellä on muun muassa Amerikan vanhimmat, kauniisti maalatut urut ja upeita taideteoksia.

Yksi paikan tauluista sisälsi Raamatun kuvaston lisäksi myös palan paikallista kulttuuria, sillä Jeesuksen kanssa samaa maalausta koristi kokalehti. En usko, että missä tahansa kirkossa tuollainen taulu olisi paraatipaikalla tai ylipäätään esillä.

>> Lue lisää Nooran seikkailuista Kerran poistuin kotoa -blogista!

Koonnut: Leena-Mari Laukkanen
Kuvat: Assi Viljanen ja Noora Muurimäki

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Siis mitä. Lue miten hän onnistui säästämään. Hyvä Iltalehti. Laittoi rahaa säästöön. Melkoista kuraa tämä otsikointi.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.