Hyppää sisältöön

Vaivaako matkakuume? Viisi kirjaa nojatuolimatkailijalle

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 17.07.2014
Mielikuvamatkoja voi tehdä helposti silloinkin, kun ei ole mahdollisuutta poistua omaa kotikaupunkia kauemmas. Rantapallon esittelyssä viisi kirjaa, jotka vievät lukijan maailmalle.

Koe klassikkovaellus Espanjassa

Mitä tapahtuu kun kaksi aikuista naista kohtaavat ja päättävät välittömästi lähteä yhdessä Espanjaan Camino de Santiagon vaellukselle? Kahden toimittajan kirjoittama Tätinä taipaleella on tosikertomus vaellusklassikko Pyhän Jaakobin tieltä.

Kirja etenee päiväkirjanomaisesti kertojien vuorotellessa tiuhaan tahtiin. Teokseen kootut värikuvat vaelluksen varrelta auttavat lukijaa eläytymään reissutunnelmiin, ja loppuosan vaellusaakkoset tarjoavat hyödyllistä tietoa kaikille samanlaisesta matkasta haaveileville.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen kaikkea kirja antaa lukijalle matkainspiraatiota: kuka tahansa voi lähteä vaellukselle ja suorittaa sen omien voimavarojensa mukaan. Vaelluslomia eivät suinkaan harrasta vain himokuntoilijat tai retkeilyekspertit.

Pirkko Vekkeli ja Liisa Jäppinen
Tätinä taipaleella
Helsinki-kirjat 2012
ISBN 978-952-5874-70-9

Riviera tutuksi kirjan kautta

Monille suomalaisille MTV3:n ulkomaantoimittaja ja Pariisin-kirjeenvaihtaja Helena Petäistö on tuttu sekä televisiosta että matkailukirjoista. Ranskan-tuntijan uusin opaskirja vie nojatuolimatkailijan Nizzan, Cannesin ja Biarritzin maisemiin.

Tekstistä huokuu alueen tuntemus: pitkään Ranskassa asunut Petäistö tuntee sekä Rivieran historian että sen nykypäivän. Konkreettiset vinkit, osoitteet ja reseptit sekoittuvat mielenkiintoisiin anekdootteihin ja Petäistön omiin muistoihin kaupungeista.

Matkakirjoja nojatuolimatkailijalle

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyseessä ei ole pelkkä matkaopas, sillä alueesta kiinnostunut reissaaja voi lukea kirjaa mainiosti myös romaanin tapaan. Kunkin kappaleen loppuun on listattu esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja ostosvinkkejä. Kirja sopii mainiosti vaikka matkalukemiseksi Ranskan-reissulle.

Helenä Petäistö
Nizza, Cannes, Biarritz à la Helena Petäistö
Otava 2013
ISBN 978-951-1-27080-5

Asiatekstiä matkakirjallisuudesta

Asiapitoisempaa reissuaiheista lukemista kaipaavan kannattaa etsiä kasiinsä Ville-Juhani Sutisen esseekokoelma Transit. Kirja koostuu 11 esseestä ja päiväkirjamerkinnästä, jotka käsittelevät matkakirjallisuuden historiaa.

Kokoelma ei ole mikään kepeä rantatuolikirja, ja sopiikiin lähdeviitteineen ja historiikkeineen parhaiten tietoa etsivälle tai aiheesta todella kiinnostuneelle. Parhaiten oppaaseen voi kenties keskittyä kotioloissa, mutta kevyt pokkarikokoinen kirja kulkee helposti mukana myös reissun päällä.

Matkailun filosofiaa ja estetiikkaa pohdiskelevassa kirjassa käydään läpi muun muassa tunnettujen seikkailijoiden kuten Marco Polon ja Mark Twainin merkitystä matkakirjallisuudelle.

Ville-Juhani Sutinen
Transit
Savukeidas 2013
ISBN 978-952-268-069-3

Murhamysteeri Italiassa

Kun italialaisen parlamentaarikon sisarpuoli löydetään kuolleena, suomalais-italialainen yksityisetsivä Arianna de Bellis alkaa selvittää tapausta. Mitä tapahtui ympäristöaktivistina tunnetulle assyriologian professorille? Ja miten anarkistipiirit liittyvät tapahtuneeseen?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kosko ikuisessa kaupungissa on itsenäinen jatko-osa Vera Valan vuonna 2012 ilmestyneelle esikoisteokselle Kuolema sypressin varjossa, joka aloitti Arianna de Bellis -sarjan. Dekkari vie lukijan Italiaan suoraan Rooman sykkeeseen.

Kirja sopii kevyestä viihteestä ja jännityksestä nauttiville lukijoille – ja tietysti Italia-faneille.

Vera Vala
Kosto ikuisessa kaupungissa
Gummerus 2013
ISBN 978-951-20-9296-3

Kulkurielämän klassikko

Millaista mahtaisi olla kulkuerielämä? Aiheeseen voi tutustua W.H. Daviesin kulkurikirjallisuuden klassikkoteoksessa Suurkulkurin omaelämäkerta, jonka on kääntänyt suomeksi Ville-Juhani Sutinen.

1870-luvulta 1940-luvulle eläneen Daviesin kertomus seuraa kiertolaiselämää tavarajunista maatiloille ja merille. Mies päätyy kirjassa Yhdysvaltoihin, jossa ei kuitenkaan pysty asettumaan aloilleen vaan kulkee osavaltiosta toiseen pummilla tehden satunnaisia töitä siellä täällä.

Kirja sopii lukijalle, joka haluaa kurkistaa kiertolaiselämään ja matkailun historiaan Yhdysvalloissa ja Englannissa maankiertäjän näkökulmasta. Reissutarinoiden lisäksi Davies kirjoittaa myös lapsuudestaan ja nuoruudestaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

W.H. Davies
Suurkulkurin omaelämäkerta
Savukeidas 2013
ISBN 978-952-268-065-5

Kuva: Flickr / juanpol, Flickr / Giåm

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isänpäivän lahjavinkit

Isänpäivän lahjavinkit – yllätä matkaileva isä sopivalla lahjalla

Thaimaalainen ruoka

Kaipaatko inspiraatiota kotikokkailuun? Tässä ovat kevään parhaat ruokakirjat

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Joulun kirjalahjavinkit

Kääri kirjalahja pukinkonttiin – joulun 2015 lukuvinkit matkailijalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja