hero taustakuva

Murhamysteerejä maailmalta – kolme dekkaria matkailijalle

artikkelin kuva
Matkakirjat
Jännittävät murhamysteerit vievät lukijan Lontoon kaduille, Tansanian rannoille, italialaiskylän suhdekiemuroihin ja Ruotsin saaristoon. Esittelyssä kolme dekkaria, jotka tarjoavat myös matkan maailmalle.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 17.07.2014
facebook   whatsapp

Sysipimeä

Pekka Hiltusen uudessa dekkarissa pureudutaan hyvin 2000-lukulaisiin rikoksiin: Lontoota kuohuttaa YouTubessa leviävät väkivaltaiset potkimisvideot, jotka on kuvattu suurkaupungin kaduilla. Uhreina ovat gay-klubeilta napatut homoseksuaalit.

Suomalainen Lia alkaa selvittää tapausta yhdessä ystävänsä Marin johtaman Studion kanssa. Rikosvyyhtien lisäksi Liaa askarruttaa myös salaperäisen Marin menneisyys: millaisia kokemuksia vahvalla naisella oikein on takanaan?

Sysipimeä sopii erityisen hyvin Lontooseen ihastuneille matkailijoille, sillä kaupunki on kirjassa merkittävässä roolissa. Lontoon tuttuja katuja ja paikkoja on mukava bongailla tekstistä. Ajankohtainen kirja nettimaailmaan sijoittuvine juonenkäänteineen ja popkulttuuriviittauksineen piipahtaa tarinan edetessä myös eksoottisessa Tansaniassa.

Sysipimeä on itsenäinen jatko-osa Hiltusen vuonna 2011 ilmestyneelle esikoisteokselle Vilpittömästi sinun, joka on voittanut muun muassa Dekkariseuran myöntämän Vuoden johtolanka -palkinnon.

Pekka Hiltunen
Sysipimeä
WSOY 2012
ISBN 978-951-0-39383-3

Kuolema sypressin varjossa

Kaunis amerikkalaisnainen on murhattu pienessä italialaiskylässä. Liittyykö tragediaan surmatun puolison perhe – vai oliko asialla sittenkin joku miehistä, joiden kanssa jenkkikaunottarella oli salasuhteita?

Vera Valan esikoiskirjassa Kuolema sypressin varjossa amerikkalaisnaisen murhaa palkataan tutkimaan suomalais-italialaisen Ariannan etsivätoimisto. Valan luoma miljöö hemmottelee Italian ystäviä: tapahtumat sijoittuvat sekä Roomaan että pieneen Tolfan kylään, jossa tiivis yhteisö pui toistensa asioita italialaisella hartaudella.

Italia ja sen kulttuuriin liittyvät piirteet ovat Valan kirjassa runsaasti esillä, eikä ihme, sillä kirjailija on asunut maassa jo 15 vuotta. Päähenkilö Ariannan suomalaiset juuret tulevat lukijalle esiin vain muutaman nopean viittauksen kautta. Saapasmaan tyyliin myös ruoasta muistetaan mainita useampaan otteeseen – jopa niin, että lukijallekin tulee nälkä.

Kirja sopii erityisesti romanttisesta viihteestä nauttiville lukijoille, sillä tarina seuraa pienen italialaiskylän kauniiden ja rikkaiden suhdekiemuroita. Todellista jännitystä romaani ei onnistu tarjoamaan, vaan miellyttänee kevyempien dekkareiden ystäviä.

Vera Vala
Kuolema sypressin varjossa
Gummerus 2012
ISBN 978-951-20-903-65

Majakanvartija

Ruotsin suosituimpiin dekkarikirjailijoihin kuuluvan Camilla Läckbergin uusin teos Majakanvartija sijoittuu pieneen Fjällbackan kylään Ruotsin länsirannikolle.

Fjällbackasta kotoisin oleva Annie on palannut Gråskärin majakkasaarelle pienen poikansa kanssa, mutta mikä on tuonut naisen takaisin kotiin? Entä miksi ikävät tapahtumat eivät ota loppuakseen?

Gråskäriä kutsutaan kansan suussa myös Gastholmeniksi, aavesaareksi, jolta vainajat eivät koskaan lähde pois. Rauha ei ole kuitenkaan maassa mantereellakaan, jossa talousjohtajan surma kuohuttaa koko kylää.

Karmivista tapahtumista huolimatta Majakanvartija tarjoaa myös annoksen ruotsalaista saaristolaisromantiikkaa, joka vie naapurimaahan mieltyneet lukijat nojatuolimatkalle Gråskärin saarelle. Välillä ajassa palataan 1870-luvun tapahtumiin.

Majakanvartijassa on runsaasti henkilöhahmoja, joista osa on tuttuja Läckbergin aiemmista teoksista. Kirja onnistuu luomaan muutamia varsin hyytäviä hetkiä, joista etenkin yllättävä loppuratkaisu palkitsee lukijan.

Camilla Läckberg
Majakanvartija
Gummerus 2012
ISBN 978-951-20-9061-7

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / mostaque

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Myös Thaimaasta on julkaistu nuorten dekkari Kuolema Kultaisessa Kolmiossa. Nimestä tietysti voi heti päätellä, että kirjassa liikutaan Pohjois-Thaimaan, Laosin ja Burman huumeseudulla. Kirjassa suomalaiset turistit sekaantuvat huumebisnekseen ja tietysti huonoin seurauksin. Kirjasta saa samalla melko hyvän käsityksen Pohjois-Thaimaan keskeisestä matkailutarjonnasta, joten dekkari osoittautuu siltäkin osin suorastaan hyödylliseksi.


  2. Murhakirjat ovat hyviä seuralaisia täyttämään matkalla mahdollisesti olevia tyhjiä tunteja. Aikuisillehan tarjontaa on ollutkin riittävästi, mutta nuorten kohdalla vähän. Huomasin, että juuri on ilmestynyt kotimainen nuorten dekkari Murha Niilillä, joka varmaankin sopisi ainakin Egyptiin matkustavan nuoren luettevaksi – joko matkalla tai jo ennen matkaa. Kirjassa näyttää olevan murhajuonen ohella myös asiatietoa.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.