Näin Suomea markkinoidaan maailman suurimmilla matkamessuilla – katso kuvat osastolta!
Suomen kiikarissa ammattilaiskävijät
Berliinissä tänä vuonna jo 49. kertaa järjestettävien ITB-messujen yli kymmenentuhannen näytteilleasettajan joukossa on edustajia 186 eri maasta. Berliinin messukeskuksen mittakaava on valtava: messujen 26 hallia kattavat kaikkiaan 160 000 neliömetrin alan.
Visit Finlandin markkinointikoordinaattori Anu Koski kertoo messujen lähteneen asianmukaisen vilkkaasti käyntiin.
– Jo ensimmäisen messupäivän aamuna vilinää riitti. Suomen osastolla on tänä vuonna mukana kaikkiaan 29 näytteilleasettajaa, mikä on seitsemän enemmän kuin edellisvuonna, kertoo Koski.
Pohjoismaiden matkailuorganisaatiot tekevät ITB-messuilla tehokasta yhteistyötä. Osastopaikat on jaettu maantieteellisesti, joten naapurimaat ovat naapuruksia myös messuhallissa. Yhteispohjoismaisessa kokonaisuudessa jokaisella on oma selkeä osastonsa, mutta taustajärjestelyjä hoidetaan vetovastuuta vuorotellen.
– Tällä kertaa koordinointivuorossa oli Suomi. Vuoden kuluttua kapula siirtyy Ruotsille, kertoo Koski.
ITB-messujen viidestä päivästä kolme ensimmäistä ovat puhtaasti ammattilaiskävijöille ja lehdistölle tarkoitettuja. Viikonloppuna messukeskuksen hallit aukeavat myös yleisökävijöille. Suomalaiset suuntaavat energiansa erityisesti ammattilaisiin, joita odotetaan saapuvan paikalle noin satatuhatta.
– Visit Finlandin painopiste on ammattilaispäivissä. Tavoitteena on luoda uusia yhteistyöprojekteja ja löytää partnereillemme uusia saksalaisia ja kansainvälisiä kontakteja.
Suuren yleisön Suomi-tietämys vaihtelee laidasta laitaan
Suomen matkailumaine Keski-Euroopassa on hyvä, mutta suuren yleisön tietämys ja maantieteelliset taustatiedot vaihtelevat laajalla skaalalla. Osastolla työskentely tuo vastaan kysymyksiä laidasta laitaan.
– Äsken esimerkiksi kävi eräs nainen tiedustelemassa, onko Grönlanti meidän osastollamme. Vastasin, että valitettavasti ei ole, kertoo Koski.
Keskieurooppalaisilla on tyypillisesti jonkinlainen idea Suomesta tai Pohjoismaista, mutta tarkempi kuva puuttuu.
– Hyvin paljon tulee vastaan sellaista, että maat, pääkaupungit ja eri alueet menevät sekaisin.
Kosken mukaan Suomen-vierailua suunnittelevia matkailijoita askarruttavat usein myös hyvin käytännönläheiset kysymykset, kuten unen saaminen valoisana kesäyönä.
– Erityisesti messujen kuluttajapäivinä kysellään paljon tiettyjä Suomi-kliseitä: onko liian kylmä, onko paljon hyttysiä. Tai voiko kesällä yöllä nukkua kun aurinko paistaa, ja toisaalta onko talvella ollenkaan valoa ja asuvatko ihmiset pimeässä.
Tältä näyttää Suomen osasto maailman suurimmassa matkailutapahtumassa!
Riikka Krenn