Hyppää sisältöön

Näin suomalaiset matkustavat jouluna: yhä useampi haaveilee matkasta ulkomaille

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 30.11.2015
Suomalaiset ovat aktiivisia joulumatkailijoita, sillä vaikka matka ei suuntautuisi kauas tai kestäisi pitkään, moni tarttuu joulunpyhien suosimaan irtioton mahdollisuuteen.

Ulkomaanmatka houkuttaa monia

Harva suomalainen linnoittautuu jouluna kotiinsa kinkun, lanttu- ja porkkanalaatikoiden, konvehtirasioiden ja muiden perinteisten herkkujen ääreen kuuntelemaan joululauluja. Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL) yhdessä jäsenyritystensä kanssa tekemän kyselyn mukaan yhä useampi suomalainen toimii nykyään toisin. Kyselyn mukaan yli 70 prosenttia vastaajista matkustaa tai harkitsee matkalle lähtöä joululomien aikaan.

Useimmiten matkakohteena ovat lähialueet eli Baltia ja Pohjoismaat (42 % matkan jo varanneista tai sitä harkitsevista) sekä Suomi (28,5 %). Noin 19 prosentilla matkalle lähtevistä tai matkaa harkitsevista suuntana ovat Euroopan muut kohteet, kun taas kaukokohteista haaveilee reilut 10 prosenttia matka-aikeisiin myönteisesti vastanneista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikkein suosituimpia ovat 2–3 vuorokauden mittaiset joulunajan pyrähdykset (noin 40 prosenttia matkan varanneista tai sitä harkitsevista), mutta pitkät juhlapyhät mahdollistavat monille myös yli viikon mittaisen matkan (n. 30 %). Myös 4–6 vuorokauden mittaisen matkan on varannut tai sellaista harkitsee lähes neljännes joululomamatkailijoista. Alle viikon mittaisia matkoja tekevät usein perheet. Kyselyn mukaan suurin ryhmä yli 7 vuorokauden mittaisen joulumatkan jo varanneista ovat puolison tai kumppanin kanssa matkustavat.

– Kaikenikäiset suomalaiset ovat aktiivisia matkailijoita. Perheiden suosituimmat lomailukohteet löytyvät pääasiassa läheltä eli Suomesta, muista Pohjoismaista ja Baltiasta. Euroopan muihin kohteisiin matkan on jo varannut vajaa viidennes ja kaukokohteisiin vajaa 10 prosenttia kyselyyn vastanneista perhematkailijoista, toteaa SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Matkustamiseen ja joululahjoihin saman verran rahaa

Kyselyn mukaan Suomessa matkustaessaan perheet majoittuvat lähestulkoon yhtä usein niin maksullisessa majoitusliikkeessä (31,5 %), sukulaisten tai ystävien luona (34 %) kuin omalla tai vuokratulla vapaa-ajan asunnolla/mökillä (34 %). Kulkuneuvona perheillä on ainakin matkan jossain vaiheessa yleensä oma auto (77 %).

Vertailtaessa matkustamiseen ja joululahjoihin käytettyjä rahasummia perheet käyttävät kyselyn mukaan rahaa keskimäärin saman verran molempiin eli 200–500 euroa taloutta kohden. Vajaa kolmannes vastanneista kertoi perheen lahjoihin ja matkoihin kuluvan 500–1000 euroa per talous.

Puolison tai kumppanin kanssa matkustavat viihtyvät perheiden tapaan kotimaassa (27 %), mutta suuntaavat myös Baltian maihin (24,5 %) tai Euroopan-kohteisiin (21 %). Matkan kesto on keskimäärin 2–3 vuorokautta (39 %), mutta moni käyttää lomaansa yli seitsemän vuorokautta (31 %).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Malesia
Monet suomalaiset haaveilevat lumisen joulun sijasta viettävänsä juhlaa rantamaisemissa.

Kaukokohteisiin matkustavat kyselyn mukaan erityisesti työssäkäyvät yli 40-vuotiaat ja eläkeläiset joko yksin tai puolison kanssa. Vertailtaessa matkustamiseen ja joululahjoihin käytettyjä rahasummia tähän matkustajaryhmään kuuluvat näyttävät tehneen selkeän valinnan asian suhteen. Rahat menevät matkustamiseen, jolloin siihen käytetään yli 2 000 euroa taloutta kohden lahjoihin käytetyn rahasumman jäädessä alle 200 euron.

– Yksin matkustavat ovat kyselymme mukaan vaikeimmin kategorisoitava ryhmä, sillä nämä matkailijat tulevat joulun aikana tekemään monen mittaisia matkoja kaikilla mahdollisilla kulkuneuvoilla ja kaikkiin mahdollisiin kohteisiin. Tämänkin ryhmän kohdalla nousevat kohteina esiin Suomi ja sen lähialueet. Sukulaisten sohvalla eivät sinkkulomailijat halua enää välttämättä nukkua, ja majoitusvaihtoehtona korostuvatkin maksulliset majoitusliikkeet, kertoo Mäki-Fränti.

Kolmannes jättää matkasuunnitelmat viime tippaan

Vaikka yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista on jo joulumatkansa varannut, vielä reilut 30 prosenttia lykkää joulusuunnitelmiensa tekoa tai arpoo matkakohdettaan. Kansainvälisenä ilmiönä matkailualalla onkin se, että matkojen varaaminen jää monella entistä myöhäisempään ajankohtaan.

Kyselyn mukaan pahiten matkasuunnitelmat ovat kesken työssäkäyvillä yli 40-vuotiailla ja yllättäen myös eläkeläisillä. Matkaan oltaisiin lähdössä puolison, kumppanin tai ystävien kanssa, mutta myös monella perheellisellä joulusuunnitelmat ovat auki.

Enimmäkseen suunnitelmissa on lyhyt, 2–3 vuorokauden, matka Suomessa tai sen lähialueilla. Majoitustoiveena on maksullinen majoitusliike, matkustustapana oma auto tai laiva, mutta myös muutkin kuljetusmuodot, kuten juna, bussi ja lentokone, ovat vahvoina vaihtoehtoina. Noin 14 prosenttia vastanneista haaveilee vielä joulumatkasta Euroopan- tai kaukokohteisiin.

– Vaikka matkailupalveluiden tarjonta on nykyään hyvin laaja, vaihtoehdot vähenevät joulun lähestyessä. Joulumatkaa lähelle tai kauas harkitsevan kannattaakin toimia nopeasti. Joululomamatka on syytä varata luotettavan ja asiantuntevan matkamyyjän kautta viimeistään nyt, kehottaa Mäki-Fränti.

Katso infograafi suomalaisten joulun matkasuunnitelmista

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Suomalaisten joulumatkasuunnitelmat
Infograafi paljastaa, miten suomalaiset suunnittelevat joulun matkoja.

Lähde: SMAL
Kuvat: Visit Helsinki / Jussi Hellsten, Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Värikkäitä kreikkalaisia taloja turkoosin meren äärellä

Kreikka on ensi kesän suosituin matkakohde: yli puolet pakettimatkoista suuntautuu Kreikkaan

Joulupukki lentokoneessa

Joulupukki turvatarkastuksessa – katso videolta, mitä kaikkea pukin taskuista löytyy

Mallorca, Espanja

Joulu ulkomailla on monien suunnitelmissa – tänä vuonna rahaa käytetään aiempaa enemmän

Rantaloma

Kehno sää saa lähtemään ulkomaille – suomalaiset matkustavat kesällä 2017 enemmän kuin aikaisemmin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja