Hyppää sisältöön

Vauhtia ja vaaratilanteita – matkailija, tunnetko turvaverkkosi?

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 02.02.2016
Valmismatkan ostajan oikeudet ja turva on säädetty lailla. Lue matkustajan turvan ABC!

Kun myrsky yllättää

Pieni ja kaunis Korsika tärisee peloissaan lähestyvän myrskyn alla. Tummat pilvet kerääntyvät, tuuli yltyy ja taivuttaa puita. Kokeneet merenkulkijat kurtistavat kulmiaan ja tähyävät taivaalle. Tänään yksikään vene ei irtoa laiturista, turha ottaa riskejä.
 
On vain ajan kysymys, milloin taivas repeää täydellä raivolla.

 
Suomalainen eläkeläisryhmä on juuri saapunut Korsikan saarelle, jossa mukana on kokenut matkaopas Kon-Tiki Toursilta. Ohjelmassa on taidehistoriaa, viinitiloja ja elämyksellisiä retkiä. Ryhmä on AIACE Finland, eläkkeellä olevien EU-virkamiesten yhdistys, joka matkustaa vuosittain yhdessä ympäri Eurooppaa.
 
Jos maailman rocktähdillä on keikoillaan pitkä vaatimuslista, niin on myös tällä turistiryhmällä. He haluavat rautaista paikalliskulttuurin ja matkan teemojen asiantuntijuutta, hyviä hotelleja, ravintoloita ja palveluja – minne ikinä he matkustavatkin.

Ryhmä on ollut Don Quijoten rengasmatkalla La Manchassa, tutustunut kulttuuriin Balkanin alueella ja viimeisimpänä valloittanut Välimeren helmen, Korsikan.
 
Korsikalla ensimmäisenä ohjelmassa on laivaretki kauniiseen luonnonpuistoon. Ryhmässä on kuitenkin virinnyt epäilys siitä, että merelle ei ehkä päästäkään ja suunnitelmat ovat uhattuina – luonto enteilee kovaa myrskyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Silta veden alla

 
Epäilys vahvistuu, kun mahtava tuuli puistelee saarta. Retki joudutaan perumaan, mutta kokenut matkatoimisto ei pienistä vastoinkäymisistä hätkähdä, vaan suunnitelmat muuttuvat: lähdetään bussilla Bastiasta kohti vuoristokyliä, joissa on ihania viinitiloja.
 
Yhtäkkiä Korsikan tummanpuhuva taivas alkaa kaataa vettä kuin saavista suomalaisten niskaan. Sade valuu solkenaan bussin ikkunoita myöten, näkyvyys on nollassa.
 
– Luotamme kuitenkin bussikuskiin, hän on rauhallinen korsikalainen, joka osaa toimia sääolosuhteissa parhaalla tavalla, yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Salmi kertoo.
 
Matka tyssää äkkinäisesti, kun paikallispoliisit huitovat tiellä, että reitti on suljettu. Edessä häämöttävä silta on jäämässä kovaa vauhtia veden alle. Retkeläisiä jännittää.

Nopeasti opas ja bussikuski neuvottelevat, ja suuntaa muutetaan taas. Huolet haihtuvat, päivä on pelastettu – löytyy toinen viinitila, ja aurinkokin repeää paistamaan. Matkalaiset ovat turvallisissa käsissä.
 
– Jos tulee yllätyksiä, pitää olla tietoa ja taitoa, miten toimitaan. Kon-Tiki Tours ja paikallinen matkatoimisto hoitivat asian hienosti, Salmi kiittelee.

Matkustajan turvan ABC – tunnetko turvaverkkosi?

 
Valmismatkan ostajana olet onnekkaassa asemassa, sillä ostajan oikeudet ja turva on säädetty EU-direktiivillä ja Suomen valmismatkalainsäädännöllä. Matkanjärjestäjällä on iso vastuu siitä, että matkasi onnistuu. Tunnetko oman turvaverkkosi?
 

1. Valmismatkavakuudet

Matkanjärjestäjät asettavat vakuuden Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Virastolla on oma matkatoimistorekisteri, josta kuluttaja voi tarkistaa, että matkanjärjestäjä on luotettavasti hoitanut vakuudet.

Valmismatkavakuuksilla turvataan matkustajan rahat ja järjestetään hänelle paluukuljetus ja majoitus, jos matkanjärjestäjä menee konkurssiin.
 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Aina apuna paikan päällä

Mitä tahansa matkalla sattuu, sinulla on matkanjärjestäjä apunasi. Matkanjärjestäjillä on velvollisuus huolehtia, ettei asiakasta jätetä heitteille. Myös paikallinen yhteistyöverkosto ja viranomaiset varmistavat, että turvaverkko pitää.
 

3. Sairastumiseen on varauduttu

Elämä yllättää joskus, etkä pääse ylivoimaisten esteiden takia matkalle. Olet oikeutettu perumaan matkasi. Mikäli joudut maksamaan peruutuskuluja ja sinulla on matkavakuutus, saat kulut matkavakuutuksesta takaisin.

4. Tiesithän, että…

Matkanjärjestäjä vastaa koko matkakokonaisuudesta – lentoyhtiöstä, hotellista ja paikallisista palveluntuottajista kuten kuljetuksista – sovitulla tavalla. Matkanjärjestäjä valitsee luotettavat hotellit, alihankintapalvelut ja retkijärjestäjät niin, että ne ovat turvallisia matkustajille.

Varmista matkatoimiston luotettavuus matkatoimistorekisteristä

Artikkeli on osa Suomen matkatoimistoalan liiton valmismatkoista kertovaa sarjaa, jonka tarjoavat Apollomatkat, Aurinkomatkat Oy, Detur Finland Oy, Finnmatkat Oy, Helin Matkatoimisto Oy, CWT Finland Oy/Kaleva Travel, Kouvolan Matkatoimisto Oy, Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, Matkapojat Oy, MrTravel, OK-Matkat, Oy Kon-Tiki Tours Ltd. / Matkaseniorit, Olympia Kaukomatkatoimisto, Pamplemousse Oy, Primera Holidays Oy/ Matkavekka & Lomamatkat, Rantapallo Oy, STS Alppimatkat, Tjäreborg Oy.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

All inclusive

All inclusive vai tavallinen pakettimatka – kumpi sopii sinulle?

Värikkäitä kreikkalaisia taloja turkoosin meren äärellä

Kreikka on ensi kesän suosituin matkakohde: yli puolet pakettimatkoista suuntautuu Kreikkaan

Mallorca, Espanja

Joulu ulkomailla on monien suunnitelmissa – tänä vuonna rahaa käytetään aiempaa enemmän

Rantaloma

Kehno sää saa lähtemään ulkomaille – suomalaiset matkustavat kesällä 2017 enemmän kuin aikaisemmin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja