hero taustakuva

”Loman tarve tuntuu olevan suuri” – suomalainen ei tingi talvilomamatkasta

iStockphoto artikkelin kuva
Uutiset
Pian käynnistyvä talvilomakausi saa suuren osan suomalaisista panostamaan matkailuun.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 18.02.2016
facebook   whatsapp

Lomasuunnitelmat tehty hyvissä ajoin

Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL) yhdessä jäsenyritystensä kanssa tekemään kyselyyn vastanneista noin 87 prosenttia ilmoitti matkustavansa tai harkitsevansa matkalle lähtöä talvilomien aikana.

Noin 30 prosenttia matka-aikeisiin myönteisesti vastanneista kertoo koulujen talvilomien ajankohdan viikoilla 8-10 vaikuttavan matkasuunnitelmiin.

Vaikka suomalaisten talvilomamatkat sijoittuvat usean viikon ajalle, on kausi kuitenkin melko lyhyt. Tämä näkyykin siinä, että jopa yli 62 prosentilla vastanneista matkasuunnitelmat on jo tehty ja matkan varaamista vielä harkitsevien määrä on suhteellisen pieni (24,5 %).

– Kesällä lomamatkan varaamisessa saatetaan seurata kotimaan säätä ja tehdä lomasuunnitelmat fiilispohjalla vasta viime hetkellä. Talvella loman ajankohtaan ollaan tiukemmin sidoksissa. Loman tarve tuntuu olevan suuri ja siksi mieleinen matka varataan hyvissä ajoin, pohtii SMAL:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Minne suomalaiset matkustavat?

Kotimaan matkakohteet kiinnostavat suomalaisia myös talvella, ja kotimaassa aikookin lomailla yli 28 prosenttia matkalle aikovista. Euroopan suosittuihin kaupunki- ja rantalomakohteisiin suuntaa yli 24 prosenttia matkailevista.

Myös Suomen lähialueet Baltia ja Pohjoismaat pitävät hyvin pintansa talvikohteiden kisassa, sillä kummallekin alueelle on suuntaamassa reilut 15 prosenttia matkalle aikovista. Noin 17 prosenttia vastaajista suuntaa puolestaan kaukokohteisiin.

Jos joulunajan matkoissa suosituimpia olivat 2-3 vuorokauden mittaiset pyrähdykset (noin 40 %), talvilomissa korostuu tarve tätä pidempään irtiottoon arjesta. Lähes 60 prosenttia matkoista on yli 4 vuorokautta kestäviä, ja näistä noin 40 prosenttia jopa 7 vuorokautta tai sitä pidempiä.

Lyhyempikin reissu auttaa jaksamaan talven selätyksessä. Yli 40 prosenttia vastanneista kertoo tekevänsä päivämatkan tai maksimissaan kolme vuorokautta kestävän matkan. Nämä matkat ovat erityisesti perheiden suosiossa, ja kohteina korostuvat kotimaankohteiden lisäksi risteilyt ja laivamatkat Ruotsiin ja Viroon.

Pitkille vähintään viikon matkoille lähdetään useimmiten puolison kanssa (53 %), mutta myös 30 prosenttia perheistä viettää yhteistä laatuaikaa pitkällä lomalla. Kohteena ovat yleensä kaukokohteet (38 %) tai Euroopan kohteet (41,5 %). Reilut 16 prosenttia vastanneista kertoo viettävänsä pitkää lomaa kotimaan matkakohteissa.

– Suomalaiset ovat kaikkiruokaisia matkustamisen suhteen, ja uusia elämyksiä etsitään niin Lapin tunturivaelluksilta, Tarton kujilta kuin Borneon sademetsistäkin. Levon ja rentoutumisen lisäksi talvilomamatkoilta haetaan uutta näkemystä ja inspiraatiota arkielämään, sanoo Mäki-Fränti.

Infograafi suomalaisten talvilomasuunnitelmista

Lähde ja infograafi: SMAL

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.