Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän pakettimatkoista? Kuusi ahaa-elämystä epäilijöille

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 02.02.2016
Valmismatka on paljon muutakin kuin turistibusseja ja basaariretkiä. Lue kuusi faktaa pakettimatkoista!

1. Valmismatkoja on monessa muodossa

 
Jos kuulet sanan pakettimatka, saatat miettiä bussilastillista suomalaisia vyölaukut tanassa ja sukat sandaaleissa. Se on kuitenkin melkoisen kapea käsitys – valmismatkat ovat paljon enemmän.
 
Tiesitkö, että valmismatka tarkoittaa matkanjärjestäjältä pakettina ostettua matkailupalvelujen yhdistelmää (kansankielellä niin kutsuttua pakettimatkaa)? Valmismatka voi olla monesta osasta koottu juuri itselle sopivin ratkaisu.
 
– Valmismatkoilla on valmismatkalain tarjoama suoja. Jos matkanjärjestäjän myymässä palvelussa on ongelma tai reissussa sattuu haaveri, on matkanjärjestäjällä velvollisuus auttaa, muistuttaa Arja Pucilowski Tjäreborgilta.
 
Valmismatkojen muodot:

A. Kuljetus + majoitus
B. Kuljetus tai majoitus + jokin lisäpalvelu, kuten järjestetty retki tai lippu tapahtumaan
C. Täysin matkustajan toiveiden mukaan räätälöity matka

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Valitse haluamasi palvelut

Se, että olet valmismatkalla, ei automaattisesti tarkoita turistilaumojen yhteisiä bussimatkoja ja retkiä. Voit valita omaan valmismatkaasi pelkät lennot ja hotellin, mutta kulkea kentältä kohteeseen omia polkujasi välittämättä toisten aikatauluista. Voit myös valita täydet palvelut kuljetuksineen ja retkineen. Sinä itse päätät.
 
– Valmismatkan voi muotoilla vapaasti. Yhdistele ranta- ja kaupunkilomaa, lähde kauas tai lähelle, valitse omaan aikatauluusi sopivat lennot ja viivy niin pitkään kuin haluat. Kun ostat matkanjärjestäjältä lennot, hotellin ja palveluja yhtenäisesti, saat vapauden sekä turvaa, Pucilowski muistuttaa.
 

3. Villi ja vapaa – mutta turvassa

Kun haluat olla huolettoman villi ja vapaa, ostat valmismatkan matkanjärjestäjän kautta. Silloin hyödyt valmismatkaehtojen suojasta, joka on voimassa ostohetkestä matkan päättymiseen saakka. Myös omatoimiset matkanjärjestäjältä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.
 
Valmismatkalain turvaan kuuluu muun muassa peruutusoikeus ja apu ongelmatilanteissa. Ei tarvitse stressata, sillä matkanjärjestäjä on vastuussa matkaan kuuluvista palveluista, esimerkiksi majoituksesta ja kuljetuksista.

– Usein syntyy oivallus, että on aika rentouttavaa matkustaa, kun asiantuntija johtaa matkaa ja itse saa mennä mukana. Ei tarvitse jännittää ja kantaa järjestelyvastuuta, Timo Saranpää Kon-Tiki Toursilta kertoo.
 

4. Tarjouksia ja kontakteja matkanjärjestäjän kautta

Kun haluat kuoria kermat päältä hyvistä diileistä, valitset valmismatkan matkanjärjestäjältä. Matkanjärjestäjä on neuvotellut parhaat sopimukset, joilla voidaan tarjota edullisia lentoja, risteilyjä, hotelleja ja elämyksiä. Näitä et omin päin saisi samaan hintaan.
 
­ – Kun matka on hyvin räätälöity ja järjestetty, voit päästä paikkoihin, joihin et yksin pääsisi. Matkanjärjestäjillä on luottoyhteistyökumppaneita, joiden kanssa solmitut suhteet avaavat matkailijoille monia mielenkiintoisia ovia. Yhteistyökumppanit on tarkoin valittu, heillä on usein kosketuspintaa Suomeen ja he tuntevat suomalaisten tarpeet, muistuttaa Saranpää.

5. Aktiivilomien suosio kasvaa

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erilaiset teemamatkat, kuten formula, jalkapallo ja muut tapahtumat järjestyvät kätevästi matkanjärjestäjän kautta. Matkanjärjestäjät ovat alansa kovimpia ammattilaisia, joilta löytyy palveluasennetta ja apua, jotta saat haluamasi matkaelämyksen.

– Ulkomaille suuntautuvat aktiivilomat ovat yhä suositumpia. Kalastus, vaellus, tanssi, kuntoilu ja hyvä olo kiinnostavat ihmisiä, vahvistaa Pucilowski.
 
Valmismatkaan paketoidaan lennot, hotellit ja halutut palvelut kuten vaikkapa liput valioliigan otteluun. Teemamatkoilla tutustuu samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin, mikä voi yllättäen olla jopa mukavaa.
 

6. Klassikkokohteet syntyvät uudelleen

Turismikin uudistuu. Legendaariset turistikohteet ovat viime vuosina kokeneet uuden tulemisen – käy päivittämässä tietosi kauniin monipuolisesta Rodoksesta, Mallorcasta sekä pakettimatkojen ruumiillistumasta Kanariasta, joka on hyvinvointilomien ja kuntoilumatkojen luvattu maa.
 
– Kannattaa tutustua erittäin monipuoliseen Gran Canariaan. Suuntaa ensin Las Palmasiin, jossa yhdistyy ranta, ihanat kahvilat, monipuoliset shoppailumahdollisuudet ja tapas-ravintolat sekä paikallinen kaupunkielämä. Sen jälkeen voi viettää viikon etelän rantakohteissa, Pucilowski neuvoo.

Artikkeli on osa Suomen matkatoimistoalan liiton valmismatkoista kertovaa sarjaa, jonka tarjoavat Apollomatkat, Aurinkomatkat Oy, Detur Finland Oy, Finnmatkat Oy, Helin Matkatoimisto Oy, CWT Finland Oy/Kaleva Travel, Kouvolan Matkatoimisto Oy, Lomalinja Oy Holiday Tours Ltd, Matkapojat Oy, MrTravel, OK-Matkat, Oy Kon-Tiki Tours Ltd. / Matkaseniorit, Olympia Kaukomatkatoimisto, Pamplemousse Oy, Primera Holidays Oy/ Matkavekka & Lomamatkat, Rantapallo Oy, STS Alppimatkat, Tjäreborg Oy.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

All inclusive

All inclusive vai tavallinen pakettimatka – kumpi sopii sinulle?

Värikkäitä kreikkalaisia taloja turkoosin meren äärellä

Kreikka on ensi kesän suosituin matkakohde: yli puolet pakettimatkoista suuntautuu Kreikkaan

Mallorca, Espanja

Joulu ulkomailla on monien suunnitelmissa – tänä vuonna rahaa käytetään aiempaa enemmän

Rantaloma

Kehno sää saa lähtemään ulkomaille – suomalaiset matkustavat kesällä 2017 enemmän kuin aikaisemmin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja