Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lomailija, unohtuiko mökkireissulta laastari tai särkylääke? Yllättävä apu löytyy omalta pihalta

Colourbox artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Kesämökillä, puistossa tai tien päällä ei aina ole mukana laastaria tai särkylääkettä. Silloin avuksi otetaan usein muut keinot tai jopa kansanperinteisiin pohjaavat niksit, sillä lääkkeettömiä parannuskeinoja löytyy yllättävän paljon.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 15.07.2014
facebook   whatsapp

Laastarin sijaan lehti

Moni meistä muistaa lapsena peittäneensä pihaleikeissä haavan ratamonlehdellä ja jatkaneensa sitten iloisesti kesätemmellystä. Vanhan kansan perinteisiin pohjaava ratamonlehtikikka on oikeasti toimiva tapa parannella pikkuhaavereita.

– Haavoille sopivat ratamonlehtien lisäksi esimerkiksi apilat, suolaheinät, valkopeippi, piparjuuren lehdet, poimulehdet ja auringonhattu-uute, listaa professori Sinikka Piippo Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksiköstä.

Piippo uskoo, että vaikka suurin osa suomalaisista ei osaa hyödyntää niin sanottuja vanhan kansan niksejä, osalla on tietoa paljonkin.

– Tietoa löytyy runsaasti esimerkiksi netistä, lehdistä ja kirjoista, jos aihe vain kiinnostaa.

Lääkkeettömyyttä ja maalaisjärkeä

Ratamonlehdet ja muut lääkkeettömät niksit ovat tuttuja myös terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvissä aikakauslehdissä, vaikka pääpaino onkin lääketieteessä. Lukijat myös kyselevät paljon esimerkiksi luontaistuotteista.

– Olemme kertoneet esimerkiksi yrteistä ja niiden terveysvaikutuksista. Ja tietysti uni, liikunta, painonhallinta ja terveellinen ravinto ovat lääkkeettömiä keinoja, jotka auttavat moneen vaivaan ja ennaltaehkäisevät sairauksia, kertoo päätoimittaja Marja Aarnipuro Apu Terveydestä.

Päätoimittaja Taina Risto Hyvä terveys -lehdestä luottaa myös terveen maalaisjärjen käyttöön.

– Jos kesämökillä ollessa alkaa särkeä päätä, kannattaa miettiä, mistä se johtuu – onko syynä esimerkiksi liika aurinko? Hoito sitten sen mukaan eli hattu päähän, aurinkolasit käyttöön, varjoon ja juotavaksi riittävästi vettä.

Luonnosta apua moneen vaivaan

Haavojen hoitaminen luonnon antimilla ei ole ainoa toimiva pihaparannusniksi. Professori Sinikka Piippo luettelee nopeasti apukeinoja muun muassa hiertymiin, hyönteisenpistoihin auringonpolttamiin.

– Rohtorautayrtin lehdet auttavat, jos kantapäihin tai muualle jalkoihin tulee hiertymiä. Lehtiä pitää hiukan pehmittää ennen käyttöä, ja laittaa sitten iholle suonipuoli ihoa kohti. Kun lehti kuivuu, sen tilalle vaihdetaan uusi, Piippo neuvoo.

Hyönteisen pistoihin saa apua auringonhatusta, laventelista, ratamoista, pihatähtimöstä ja sitruunamelissasta. Auringonpolttamat puolestaan rauhoittuvat vaikkapa mintun, pihatähtimön tai kehäkukan lehtien alla.

– Lisäksi pihka haavan päällä lievittää tulehdusta, ja siankärsämöllä on verenvuotoa pysäyttävä maine.

Lähde: Aikakausmedia
Kuva: Colourbox

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.