Hyppää sisältöön

Matkustatko Afrikkaan? Lue tästä rokote – ja lääkevinkit matkalle

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 27.04.2015
Turvallista matkaa suunniteltaessa on syytä tutustua kohdemaan olosuhteisiin ja selvittää minkälainen rokote- ja lääketurva kannattaa hankkia. Lue tästä vinkit Afrikan matkaajalle!

Rokotussuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on antanut suositukset eri maihin matkustavien rokotteista ja lääkityksistä. Jokaiselle – etenkin seikkailumatkailijalle – on kuitenkin syytä tehdä henkilökohtainen suunnitelma.

Matkakohteiden olosuhteisiin on hyvä perehtyä hyvissä ajoin ennen matkaa. Joitakin rokotteita on otettava useamman pistoksen sarja, ennen kuin ne saavuttavat toivottavan tehon. Toiset taas ovat voimassa vasta muutaman viikon kuluttua pistoksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paljon matkailevan on hyvä pitää jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus voimassa. Ne annetaan samassa tehostepiikissä kymmenen vuoden välein. Lisäksi perusrokotuksiin kuuluu polio ja MPR-rokote, joka antaa suojan tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Afrikkaan matkaavan rokotteet

Afrikkaan matkustavan kannattaa tutustua kohdemaan terveysoloihin tarkkaan ennen lähtöä. Mitä useampaan maahan matkaa, sitä tärkeämpää on tarkistaa rokoteturva ajoissa. Rokotteita harkittaessa on kannattaa kuitenkin myös muistaa, millaisissa oloissa tulee matkansa aikana oleskelemaan. Jos kyseessä on loma, jonka aikana on lähinnä suurissa kaupungeissa tai rannalla sijaitsevassa lomakylässä, ei kaikkia piikkejä välttämättä ole tarpeellista ottaa. Osa rokotteista kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, osa matkailijan on kustannettava itse.

Afrikkaan suositellaan otettavaksi seuraavia rokotteita:

A- ja B-hepatiitti

A- ja B-hepatiitti ovat molemmat maksasairauksia, joita vastaan rokote antaa parhaan suojan. A-hepatiitti leviää saastuneen ruoan ja juoman kautta. A-hepatiitti paranee yleensä kokonaan.

B-hepatiitti puolestaan on pitkäaikainen viruksen aiheuttama maksatulehdus. Henkilö saattaa jäädä viruksen kantajaksi. B-hepatiitti tarttuu verikontaktissa tai seksin välityksellä. Molempia hepatiitteja esiintyy runsaasti Afrikan mantereella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rokotteet voi ottaa erikseen tai yhdistelmärokotteena. Pistoksia laitetaan 2-3, riippuen onko kyseessä vain toinen vai yhdistelmä. Ensimmäinen pistos tulee ottaa 2-4 viikkoa ennen matkaa. Toisen ja kolmannen pistoksen antamisaika vaihtelee, kysy lisätiedot lääkäriltäsi. Hepatiittirokotus antaa suojan vähintään 30 vuodeksi.

Keltakuume

Keltakuume on vakava verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti. Se aiheuttaa munuaisten ja maksan vajaatoimintaa sekä verenvuoroa ja johtaa usein kuolemaan. Se leviää hyttysten välityksellä. Keltakuumetta esiintyy Afrikan savanni- ja viidakkoalueilla.

Rokotetta otetaan yksi pistos ja se antaa suojan kymmeneksi vuodeksi. Rokote tulee ottaa vähintään kymmenen päivää ennen alueella saapumista. Rokotteesta annetaan todistus, jota on syytä kantaa passin välissä. Sitä saatetaan kysyä rajoilla.

Polio

Polio on erittäin tarttuva virustauti, jota esiintyy joissain Afrikan maissa. 90 prosenttia tartunnoista on oireettomia. Virus tarttuu ihmisestä toiseen hengitysteiden kautta tai saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Se aiheuttaa aluksi kuumetta, kurkkukipua ja huonovointisuutta, jotka voivat kehittyä aivokalvontulehdukseksi. Vakavimmissa tapauksissa se aiheuttaa halvaantumisoireita ja aivotulehdusta.

Polio kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Sitä voidaan tehostaa viiden vuoden välien otettavalla pistoksella. Tehosteen ottaminen on suositeltavaa jos matkustaa alueelle, jossa poliota esiintyy.

Kolera

Kolera on bakteerin aiheuttama tauti, joka aiheuttaa rajun ripulin. Se leviää ulosteiden välityksellä joko kosketustartuntana tai saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Sitä esiintyy ympäri Afrikkaa ja se aiheuttaa vuosittain jopa satatuhatta kuolemaa.

Rokotetta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat kolera-alueella huonoissa hygieniaoloissa. Rokote otetaan suun kautta kahdessa osassa 1-6 viikon välein. Rokote tulee tehostaa kahden vuoden kuluttua ensimmäisestä. Rokote antaa suojan kahdeksi vuodeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meningokokkitaudit

Meningokokki on bakteeri, joka aiheuttaa aivokalvontulehduksen, vaikean yleisinfektion tai jopa kuolemaan johtavan verenmyrkytyksen. Se tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Sitä esiintyy Afrikassa Saharan eteläpuolella Senegalista Etiopiaan. Rokotetta suositellaan etenkin niille matkailijoille, jotka oleskelevat turistialueiden ulkopuolella.

Rokote kuuluu rokotusohjelmaan vain varusmiehille, joten matkailijan on huolehdittava siitä itse. Rokote otetaan noin kaksi viikkoa ennen matkaa ja se antaa suojan 3-5 vuodeksi.

Lavantauti

Lavantauti on bakteerin aiheuttama vakava yleisinfektio, joka tarttuu saastuneen ruoan ja juoman välityksellä. Sitä esiintyy Afrikassa kaupunkien ulkopuolella. Joissain kehitysmaissa se on vakava ongelma. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan lavantautiin kuolee vuosittain 216 000 – 600 000 ihmistä.

Rokotteita on olemassa kaksi erilaista, joista toinen pistetään ja toinen otetaan suun kautta. Molemmat otetaan ennen noin kaksi viikkoa ennen matkaa. Rokote antaa suojan 1-3 vuodeksi. Tehosteelle ei ole määritelty aikataulua, mutta jos matkustat toistuvasti alueelle, jossa tautia esiintyy tai asut alueella, voi rokotteen uusia vaikka vuosittain.

Hyvä käsihygienia ehkäisee erilaisten tartuntatautien leviämistä.
Huolellinen käsihygienia ehkäisee erilaisten tartuntatautien leviämistä.

Afrikkaan matkaavan lääkitykset

Säännöllistä lääkitystä käyttävän matkailijan kannattaa uusia reseptinsä jo kotimaassa. Joitain lääkkeitä on saatavissa myös Afrikan maissa, mutta matkan aikana tarvittava määrä lääkettä on varminta hankkia kotimaasta. Lääkkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin ja ottaa reseptit mukaan tullia varten.

Malaria

Malaria on hyttysten levittämän alkueläimen aiheuttama vakava kuumetauti. Hoitamattomana malaria on hengenvaarallinen. Malariaa esiintyy kaikkialla Afrikassa ja siihen kuolee vuosittain noin 600 000 ihmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Malariaa vastaan voi suojautua estolääkityksellä. Estolääkitysvaihtoehtoja on kolme. Lääkäri arvioi sopivan lääkityksen tapauskohtaisesti. Lääkkeet tulee syödä ohjeen mukaan, eikä kuuria saa jättää kesken ilman terveydenhuollon ammattilaisen lupaa. Lisäksi tule huolehtia hyttyssuojauksesta, sillä esto lääkitys ei anna täydellistä suojaa. Malariaa vastaan ei ole rokotetta.

Muu lääkitys

Matkalle kannattaa ottaa mukaan myös särky- ja kuumelääkettä, ripulilääke sekä antihistamiinia. Kaikkia näitä on saatavissa Afrikasta, mutta ennakkoon varautuminen kannattaa, varsinkin jos oleskelet kaupunkien ulkopuolella.

Mukaan kannattaa varata myös antibioottikuuri, etenkin jos matka on pitkä ja on odotettavissa mahdollisuus sairastua vakavaan suolistoinfektioon. Keskustele kuurin tarpeellisuudesta lääkärisi kanssa. Myös muilta osin kaikki henkilökohtaiset lääkityspäätökset on syytä tehdä yhdessä ammattilaisten kanssa.

Lähteet ja lisätietoja:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen matkailijan terveysopas
Rokote.fi

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / Kerri Lee Smith, GlaxoSmithKline

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkailijan apteekki

Muistilista, josta on jokaiselle hyötyä – nämä ovat matka-apteekin perusvarusteet

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Sansibar, Tansania

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Sansibar, Tansania

Unohtumaton loma Afrikassa – koe Sansibarin paratiisirannat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja