Hyppää sisältöön

Muistilista, josta on jokaiselle hyötyä – nämä ovat matka-apteekin perusvarusteet

  • Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.04.2024
Hyvin varusteltu matka-apteekki voi pelastaa loman. Poimi muistilistalta kaikki itsellesi tarpeelliset tuotteet!

Matka-apteekki kokoon jo kotimaassa

Ennen matkaa muistetaan yleensä käydä ottamassa kohdemaan mukaiset rokotesuojat, mutta ne eivät estä muita tauteja tarttumasta tai pikku haavereita sattumasta. Lomalla tarvitaan myös omat jokapäiväiset lääkkeet, ja on fiksua varmistaa niiden riittävyys matkan aikana jo hyvissä ajoin. Pakkaa siis matka-apteekki mukaan jo Suomesta.

Hätätilanteiden varalle on hyvä tallentaa älypuhelimeen kansainvälinen ICE-lyhenne eli in case of emergency -tieto lähiomaisten puhelinnumeron eteen. Tämän avulla sinua auttavat henkilöt tavoittavat heidät tarpeen vaatiessa, jos olet itse kykenemätön käyttämään puhelinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsinki-Vantaan lentokentältä lähdettäessä nesteitä saa nykyään kuljettaa kaksi litraa, mutta lentoasemasta riippuen on varauduttava siihen, että nestemäisten tuotteiden on mahduttava litran vetoiseen muovipussiin 100 millilitran pakkauksissa.

Muista pakatessasi, että lääkkeet on suositeltavaa säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan.

Katso matka-apteekin muistilista ja poimi siitä itsellesi tarpeelliset tuotteet!

1. Henkilökohtaiset lääkkeet

Säännöllisessä käytössä olevia lääkkeitä tulisi olla mukana riittävästi, jotta ne eivät pääse yllättäen reissun aikana loppumaan. Uusi siis reseptit kotimaassa ajoissa ja käy apteekissa ennen matkaa. Pyydä samalla kaikkien lääkkeiden reseptien englanninkieliset jäljennökset välttääksesi mahdolliset ongelmat tullissa.

Resepti- ja itsehoitolääkkeet tulee pakata käsimatkatavaroihin alkuperäisessä pakkauksessa, ja myös tuoteselosteiden tulee olla mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Maitohappobakteerit

Maitohappobakteerit ovat herkkävatsaisen matkailijan kätevä apulainen. Tablettien syöminen kannattaa aloittaa jo ennen matkaa ja jatkaa aina loman yli: maitohappobakteerit auttavat omalta osaltaan elimistöä sietämään kohteen erilaista bakteerikantaa ja ehkäisevät ikäviä vatsatauteja.

3. Matkapahoinvointilääkkeet

Mikäli tiedät jo valmiiksi liikennevälineen hytkytyksen saavan aikaan etovan olon, on hyvä ottaa matkapahoinvointilääke hyvissä ajoin ennen matkan alkua. Lääkkeitä on hyvä varata myös mukaan bussi- ja veneretkiä silmälläpitäen – näin myös kanssamatkustajilla on mukavampi reissu.

4. Ripulilääkkeet ja ummetuslääkkeet

Jotkut kärsivät siitä usein, jotkut harvemmin: turistiripuli on oikea matkailijan vitsaus, joka tarttuu esimerkiksi huonon hygienian tai lämpimässä säilytetyn ruoan välityksellä. Pakkaa reppuusi lääkettä, joka pysäyttää voimakkaan ripulin.

Toisilla ongelma on päinvastainen. Uusi ympäristö ja erilainen bakteerikanta sekoittavat vatsan normaalin toiminnan. Seurauksena on ummetusta, joka on pitkittyessään tuskallinen vaiva. Varaa siis mukaan myös laksatiiveja.

5. Särkyyn ja kuumeeseen

Ikinä ei tiedä, mitä matkalla sattuu. Pääkipu, flunssainen olo tai vaikka hammassärky saa kyytiä oman matka-apteekin särkylääkepaketin avulla, eikä reissaajan tarvitse jäädä peiton alle potemaan.

6. Aurinkosuoja ja after sun -voide

Lomaa ei kannata pilata kipeillä ja vaarallisilla auringonpolttamilla. Varaa jo valmiiksi mukaasi tarpeeksi korkealla suojakertoimella varustettua aurinkovoidetta sekä rantapäivän jälkeen rauhoittavaa after sun -tuotetta. Kaikissa kohteissa sopiva aurinkosuoja ei aina ole helposti saatavilla. Myös aloe vera helpottaa, jos iho on jo ehtinyt palaa.

7. Kortisonivoide ja antihistamiinitabletit

Molempia voi käyttää auringonpolttamiin ja allergisiin reaktioihin, esimerkiksi hyönteisten pistojen yhteydessä. Ne rauhoittavat ihoa ja lievittävät kutinaa sekä kirvelyä. Antihistamiini on hyvä apu myös esimerkiksi erilaisiin siitepölyallergioihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Kondomit ja kuukautissuojat

Reissuilta ei kannata tuoda ikäviä tuliaisia – muista siis kondomit. Nämä halvat henkivakuutukset on hyvä ostaa jo kotimaasta, sillä kaikissa kohteissa ehkäisy ei ole helposti saatavilla. Myös oikean kokoisia kondomeja voi joskus olla hankala löytää.

Siteitä on ympäri maailman suhteellisen helppo löytää, mutta tamponit ovat joskus kiven alla. Kannattaa siis varata mukaan riittävä määrä mieluisia kuukautissuojia jo lähtiessä.

9. Ensiaputarvikkeita

Laastareita, sideharsoja, haavataitoksia- ja teippiä, sakset, desinfioivaa puhdistusainetta sekä kyypakkaus – kaikkia näitä saattaa tarvita reissussa määränpäästä riippuen. Etenkin kuumissa ja kosteissa olosuhteissa pienetkin haavat saattavat tulehtua helposti, joten bakteereja tappava voide tai puuteri voi tulla tarpeeseen.

Reissussa tulee käveltyä yleensä paljon, joten muista myös rakkolaastarit. Niitä ei ole mukava kulkea etsimässä paikan päältä silloin, kun vahinko on jo tapahtunut.

Nyrjähdyksen tai venähdyksen varalta voi olla hyvä pakata myös pikakylmäpussi ja kylmägeeliä, varsinkin jos kyseessä on aktiiviloma.

10. Käsidesi

Ota tavaksi kuljettaa mukanasi näppärää käsidesipulloa, joka pelastaa tilanteen silloin, kun käsienpesumahdollisuutta ei ole tarjolla. Puhtaat kädet ehkäisevät bakteerien leviämistä ja monta ikävää tautia. Käytä käsidesiä tiuhaan erityisesti lentoasemilla ja julkisen liikenteen kulkuneuvoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vatsan terveys lomalla

Muista tämä niksi jo ennen matkaa – maitohappobakteerit voivat pelastaa herkkävatsaisen loman

Matkustatko Afrikkaan? Lue tästä rokote – ja lääkevinkit matkalle

Lääke löytyy mökkipihalta

Lomailija, unohtuiko mökkireissulta laastari tai särkylääke? Yllättävä apu löytyy omalta pihalta

Kenia

Matkustatko malaria-alueelle? Lue tämä!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja