Hyppää sisältöön

Maailman turvallisimmat lentoyhtiöt

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 19.01.2010
Ennen lentoa usein mietityttää – olenko nousemassa turvalliseen kyytiin?

Tilastollisesti lentoliikenteen riskit ovat huomattavasti mitä tahansa muuta matkustusmuotoa matalammat, lento-onnettomuudet vain ovat luonteeltaan dramaattisempia kuin esimerkiksi tieliikenteen vahingot. Silti ennen lentoa usein mietityttää – olenko nousemassa turvalliseen kyytiin?

Finnair Euroopan turvallisin

Saksalainen JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Center) julkaisee vuosittaista listaa suurinten lentoyhtiöiden turvallisuudesta. Viimeisimmän raportin mukaan maailman turvallisimpiin lentoyhtiöihin kuuluvat australialainen Qantas, hongkongilainen Cathay Pacific, Israelin El Al, japanilainen All Nippon Airways sekä Suomen Finnair ainoana eurooppalaisena yhtiönä. Viittä turvallisinta ei ole asetettu keskinäiseen paremmuusjärjestykseen. Niistä yksikään ei ole kokenut vakavia onnettomuuksia viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jonkin lentoyhtiön puuttuminen listalta ei tarkoita automaattisesti huonoa turvallisuustasoa. JACDEC:in ja muiden vastaavien listojen kokoonpano ja sijoitukset riippuvat pitkälti siitä, mitkä yhtiöt ja millaiset onnettomuudet lasketaan mukaan. Esimerkiksi JACDEC:in sijoituksissa otetaan huomioon myös yhtiöiden perustamisajankohta, mikä karsii monta tunnettua lentoyhtiötä listalta pois. Muun muassa AirBerlin, Virgin Atlantic, Emirates, Qatar Airways, Ryanair ja EasyJet ovat lentäneet koko olemassaoloaikansa onnettomuuksitta, mutta ne ovat yrityksinä niin nuoria, 1980- ja 1990-luvulla perustettuja, että niillä tilastointikriteerien vuoksi ei toistaiseksi ole asiaa listakärkeen.

Myös muut tahot kuin JACDEC tilastoivat lentoturvallisuutta. Amerikkalaisen vertailun mukaan lennettyjen mailien määrään nähden turvallisimpia lentoyhtiöitä ovat Southwest Airlines, Delta Airlines, British Airways ja SAS. Tässä vertailussa huomioon otettiin vain suuret, yli kaksi miljoonaa lentoa vuodessa tekevät yhtiöt. Peränpitäjiä tilastossa ovat Turkish Airlines, Indian Airlines ja Aeromexico.

Tilastosijoitus ei ole vakuutus

Onnettomuuksien vähyydestä voi päätellä yhtä ja toista lentoyhtiön kaluston ja huollon teknisestä tasosta sekä henkilökunnan ammattitaidosta, mutta korkeakaan sijoittuminen turvallisuustilastoissa ei anna minkään yhtiön lennolle sataprosenttista turvallisuusvakuutusta. Täydellistä koko maailman kattavaa tilastoa onnettomuuksista ei ole mahdollista tehdä, sillä kaikki tiedot eivät ole saatavilla – esimerkiksi Air China ei julkaise minkäänlaisia tietoja turvallisuudestaan.

Maakohtaiset viranomaisvaatimukset ja kansainväliset turvallisuusmääräykset ovat tiukentuneet tiukentumistaan ja myös lentoliikenteen keskittyminen yritysryppäiksi edistää turvallisuutta. Allianssit, kuten One World ja Star Alliance, haluavat kumppaneikseen vain luotettavia yhtiöitä ja pitävät jäsenyysvaatimuksensa korkealla.

Musta lista

Euroopan unionin komissio ylläpitää säännöllisesti päivittyvää mustaa listaa, jolle päätyvät lentoyhtiöt eivät saa turvallisuussyistä lentää EU:n alueella. Lista sisältää sekä yksittäisiä yhtiöitä että useita Afrikan ja Aasian maita, joihin rekisteröidyiltä lentoyhtiöiltä pääsy EU:n ilmatilaan on evätty.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokiellossa ovat muun muassa seuraavat yhtiöt: Air Koryo (Pohjois-Korea), Air West (Sudan), Ariana Afghan Airways (Afganistan), Siem Reap Airways International (Kambodza) ja Silverback Cargo Freighters (Ruanda).

Täysin kiellettyihin maihin kuuluvat tällä hetkellä Benin, Djibouti, Kirgisia, Kongon tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta, Liberia, Päiväntasaajan Guinea, Sambia, Sao Tome ja Principe, Sierra Leone ja Swazimaa. Mikään näissä maissa rekisteröity lentoyhtiö ei saa liikennöidä EU:ssa.

Mustan listan maiden joukosta löytyvät myös Angola, Gabon, Indonesia ja Kazakstan, joihin rekisteröityjen yhtiöiden on kuitenkin muutamia erityistapauksia, kuten esimerkiksi yrityksiä, joiden tietyt yksittäiset koneet sallitaan Euroopan unionin alueella.

EU:n musta lista kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_en.htm.

Teksti: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maat, joihin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriön lista: älä matkusta näihin maihin – 23 paikkaa, joita kannattaa välttää

Lentokoneen selkänojat

Tiesitkö? Tämän takia selkänojat on nostettava lennolla nousun ja laskun aikana

Varoitusliput rannalla

Mitä rantalippujen värit tarkoittavat? Opettele nämä – voivat viestiä vaarasta

Lentokone kiitoradalla nousemassa

Miksi lentokoneet joutuvat joskus pudottamaan polttoainetta? Tämän takia se ei voi sataa niskaasi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja