Hyppää sisältöön

Lentoemäntä paljastaa: näin toimin ikävien matkustajien varalta

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 21.02.2015
Kesken lennon sattuvat matkustajien aiheuttamat ikävät tilanteet pyritään ennakoimaan jo ennen koneen nousua, paljastaa lentoemäntä.

Tilanteiden ennakointi on ykkösasia

Finnairilla lentoemäntänä työskennellyt Minna Ruolanto on joutunut usein tilanteisiin, joissa on ollut riski kehittyä painiotteluksi kesken lentomatkan. Painimaan hän ei ole kuitenkaan koskaan joutunut, sillä matkustamohenkilökunta pyrkii ennakoimaan ikävät tilanteet ja hoitamaan ne jo ennen koneen nousua.

– Lentoemännille opetetaan itsepuolustustaidoista muutamia perusasioita, esimerkiksi miten päästä irti kuristusotteesta ja muita sen tyyppisiä liikkeitä siltä varalta, että joku matkustaja käy päälle. Sitä sattuu aina välillä, Ruolanto paljastaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentohenkilökunta pyrkii lähtökohtaisesti ennakoimaan mahdolliset väkivaltatilanteet esimerkiksi poistamalla häiritsevän humalaisia matkustajia koneesta jo ennen lähtöä. Lentoemännät ja stuertit käyvätkin matkustajat läpi ennen koneen nousua laskiessaan matkustajien määrää, ja kiinnittävät samalla huomiota paitsi mahdollisiin häirikkömatkustajiin myös potentiaalisiin auttajiin.

– Yleensä häiriköivät matkustajat ovat humalassa, joten nukkumatti tulee yleensä apuun jossain vaiheessa. Unien jälkeen matkustajat ovatkin aivan eri tuulella kuin aikaisemmin, eikä heistä ole enää häiriötä, Ruolanto kertoo.

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Finnair

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Varoitusliput rannalla

Mitä rantalippujen värit tarkoittavat? Opettele nämä – voivat viestiä vaarasta

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Miksi elintärkeät happinaamarit voivat puuttua lennolta? Syy vaaralliselta tuntuvaan tilanteeseen on yksinkertainen

Maat, joihin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriön lista: älä matkusta näihin maihin: 22 maata, joita kannattaa välttää

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja