Hyppää sisältöön

Kuinka paljon lentokoneen käytävillä saa liikkua matkan aikana? Näin jaloittelet häiritsemättä lentoemäntien työtä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.06.2019
Lentokoneen käytävät ovat avoinna matkustajille, mutta ahtaassa tilassa pitää huomioida monta asiaa.

Huomioi muut, kun liikut lentokoneessa

Asiantuntijoiden mukaan lennolla pitäisi nousta ylös jaloittelemaan jopa kerran tunnissa veritulppariskin pienentämiseksi.

Määrä saattaa kuulostaa paljolta, kun ottaa huomioon ahtaat käytävät ja niillä työtään tekevän matkustamohenkilökunnan. Voisi kuvitella, että koneeseen syntyisi ruuhkia, jos jokainen matkustaja jaloittelisi yhtä usein.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä tästä ohjeesta pitäisi ajatella ja miten se onnistuu käytännössä? Kuinka paljon käytävillä saa oleskella ja liikkua ennen kuin se alkaa häiritä matkustamohenkilökuntaa? Monia mietityttävään kysymykseen osaa vastata parhaiten lentoyhtiö.

Finnairin viestintäpäällikkö Mari Rouvi välittää viestin yhtiön Cabin Safety -osastolta. Matkustajia kehotetaan ajoittamaan jaloitteluhetki lennon pituudesta riippuen joko tarjoilun jälkeen tai tarjoilujen väliin.

Yhtiön turvavideossa mainitaan, että ylimääräistä oleskelua tulisi välttää ovialueilla ja käytävillä lennon aikana.

– Tämä on mainittu siitä syystä, että äkillisen turbulenssin sattuessa matkustajat olisivat paikoillaan turvavyöt kiinnitettyina, Rouvi selittää.

Ilmailualan yleisen käytännön mukaan kaikkien yhtiöiden lennoilla on pysyttävä paikoillaan silloin, kun turvavyövalo syttyy palamaan. Paikalta ei saisi lähteä edes silloin, kun vessahätä iskee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Usein lentäjät suosittelevat pitämään turvavyön kiinni koko matkan ajan turvallisuussyistä.

Älä eksy matkustamohenkilökunnan työtilaan

Nousua, laskeutumista ja turbulenssitilanteita lukuun ottamatta kukaan ei estä matkustajia liikkumasta lentokoneen käytävillä matkan aikana.

– Jaloittelu ja pienet jumppaliikkeet ovat sallittuja, kunhan noudattaa henkilökunnan ohjeita. Monet yhdistävät jumppahetken wc-käynnin yhteyteen, kertoo Rouvi.

Joskus lentomatkustajat saattavat kävelyretkillään harhailla myös matkustamohenkilökunnan työtilaan, jossa valmistellaan kärryt tarjoilua varten. Tältä alueelta tulisi kuitenkin pysytellä kokonaan poissa.

– Matkustajia ei päästetä keittiötiloihin turvallisuussyistä, koska siellä voi olla esimerkiksi kuumia tuotteita esillä.

Lasten kanssa matkustavat vanhemmat tietävät, että perheen pienimmät muuttuvat helposti levottomiksi erityisesti pitkillä lennoilla. Miten tulisi toimia lasten kanssa, jotka haluaisivat päästä koneessa tutkimusretkelle?

– Lapset saavat kulkea käytävällä. Vanhempien tulee toki huomioida muut matkustajat sekä matkustamohenkilökunnan työskentely, sanoo Rouvi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Saako lentokoneen vessassa käydä ennen koneen nousua?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lomalennot Suomesta

Mitä lomalennot ovat ja mihin niillä pääsee? Näin nappaat meno-paluulennot jopa alle satasella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja