Hyppää sisältöön

Sinullekin on käynyt näin – mitä lennolla pitäisi tehdä, kun turvavyövalo palaa ja on pakko päästä vessaan?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.04.2018
Mitä tapahtuu, jos matkustajan on pakko päästä vessaan turvavyövalon palaessa?

Turvavyövalo estää vessakäynnit – ainakin virallisesti

Kaikki lentomatkustajat tietävät, että nousun ja laskun aikana lentokoneen käytävillä liikkuminen on kielletty. Tiukat turvallisuussäännöt vaativat jokaisen matkustajan istumista paikoillaan turvavyöt kiinnitettyinä.

Lentokorkeudessa turvavyövalo syttyy palamaan myös silloin, kun lentäjät havaitsevat mahdollisen turbulenssin lähestyvän. Tällöin matkustajien on palattava välittömästi paikoilleen ja kiinnitettävä turvavyöt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moni on saattanut löytää itsensä tilanteesta, jossa turvavyövalo syttyy yllättäen juuri silloin, kun olisi päästävä vessaan. Joskus valo saattaa palaa niin kauan, että matkustajien olo alkaa käydä tukalaksi.

Lennolla saattaa näkyä matkustajia, jotka lopulta uhmaavat sääntöjä ja lähtevät vessaan merkkivalosta välittämättä. Istuimien säilytystaskusta löytyy oksennuspusseja pahoinvointia varten, mutta kriittistä vessahätää on vaikea ratkaista mitenkään muuten kuin siirtymällä kohti wc-tiloja.

Joskus matkustamohenkilökunnan on puututtava vessareissuihin kuulutuksella, joka muistuttaa turvavyövalosta ja siihen liittyvistä säännöistä.

Lentokapteeni vastaa aiheesta esitettyyn kysymykseen USA Today -sivustolla. Kapteenin mukaan matkustajat eivät useinkaan välitä turvavyövalosta, jos turbulenssia ei juuri sillä hetkellä esiinny. Turbulenssi on kuitenkin aina arvaamaton.

– Ihmiset luulevat, ettei riskiä ole. Tämä ei pidä paikkaansa. Jos matkustajan on välttämättä päästävä wc-tiloihin merkkivalon palaessa, on tämän ymmärrettävä siihen liittyvä riski, kommentoi lentokapteeni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kielletty wc-käynti on oma riski

Uutissivusto Stuff haastatteli lentoemäntä Annette Longia, joka on niin ikään törmännyt lukuisiin turvavyövaloa uhmaaviin matkustajiin. Long tietää, ettei matkustajien tarkoitus ole olla röyhkeä.

– Jos matkustajan on pakko päästä vessaan, en yritä fyysisesti estää sitä. Mutta minun on kerrottava matkustajalle, että se ei ole turvallista, sanoo Long.

Slate-sivustolla julkaistussa artikkelissa huomioidaan, että turvavyövalon aikana koneessa liikkuminen ja sääntöjen uhmaaminen on itse asiassa laitonta. Harva kuitenkaan joutuu todellisiin vaikeuksiin pakollisen wc-käynnin takia.

Luvan pyytäminen matkustamohenkilökunnalta on usein turhaa, sillä lentoemäntien ja stuerttien työnkuvaan kuuluu säännöistä kiinni pitäminen. Matkustamohenkilökunta ei voi ottaa vastuuta mahdollisista vahingoista.

Slate muistuttaa, että kiellettyä wc-käyntiä yrittävien matkustajien on aina toteltava matkustamohenkilökuntaa, mikäli nämä puuttuvat asiaan. Matkustamohenkilökunnan vastustaminen ja riidan haastaminen ovat vakavampia rikkeitä kuin yritys pujahtaa vessaan.

Koneen noustessa ja laskeutuessa vessakäyntiä ei voi edes harkita.

Lue myös: Tämä lentoemännän vinkki on hyödyllinen lähes kaikille: paras aika käydä vessassa lennon aikana

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: USA Today, Stuff.co.nz, Slate
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja