Kuva: Istockphoto
Voiko lentokoneen vessassa käydä ennen koneen nousua?

Älä tee tätä vessamokaa lennolla – lopputulos voi olla kiusallinen kaikkien kannalta

Lentokoneessa kannattaa malttaa odottaa vessassa käyntiä siihen saakka, kunnes kone on ilmassa.

Älä käytä lentokoneen vessaa ennen nousua

Jokainen lentokoneen miehistön jäsen toivoo, että matkustajat ymmärtäisivät käydä lentokentällä vessassa ennen koneeseen astumista – varsinkin, jos ovat ehtineet istua tovin lentokentän baarissa. Lentoneen wc-tilojen käyttäminen ennen lähtöä on nimittäin huono idea monestakin syystä.

Jos yksikin matkustaja on vessassa, ei kapteeni voi käynnistää konetta lähtöä varten. Kun matkustamohenkilökunta havaitsee jonkun matkustajan puuttuvan paikaltaan, on asiasta ilmoitettava ohjaamoon välittömästi.

– Kun lentokone alkaa liikkua, on matkustajalla aina riski kaatua. Jos emme välitä tietoa kapteenille, olemme itse vastuussa, sanoo amerikkalaisen United Airlinesin stuertti Robert “Bingo” Bingochea.

Syynä on tietenkin turvallisuus. Wc-tiloissa ei ole jokaiselle matkustajalle vaadittavaa turvavyötä, jonka käyttäminen on ehdotonta nousun ja laskun aikana. Ahtaassa tilassa on myös teräviä kulmia ja muita riskejä.

Pahimmillaan lentomatkustajan vessakäynti saattaa aiheuttaa koko lennon myöhästymisen, jos kone ei ehdi ajoissa kiitoradalle, vaan joutuu jäädä odottelemaan seuraavaa vapaata hetkeä. Tilanne on nolo paitsi viivästyksen aiheuttaneelle matkustajalle myös lentoyhtiölle. Muut matkustajat eivät katso myöhästymistä hyvällä.

Lentokoneilla on usein kiireiset aikataulut ja lyhyet kääntöajat. Kone on saatava nopeasti lastattua sekä matkustajien että matkatavaroiden osalta, jotta se pääsee matkaan ajallaan.

Lentokoneen täyttövaiheessa kapeat käytävät ovat ruuhkaiset, ja ohittaminen on välillä lähes mahdotonta. Jokainen voi kuvitella, mikä kaaos seuraisi matkustajien pujotellessa wc-tiloihin toisten yrittäessä asettua paikoilleen.

Arvioi wc-käynti tilanteen mukaan

Ilmailualalla ei ole asetettu virallisia sääntöjä wc-tilojen käytöstä ennen lentokoneen lähtöä, vaan asia jätetään matkustamohenkilökunnan arvioitavaksi. Aikataulun salliessa vessakäynti todennäköisesti onnistuu. Wc-tilojen käyttöä voidaan rajoittaa sanallisilla ohjeilla tai ovien lukitsemisella.

Halpalentoyhtiö Ryanair kertoi brittiläiselle uutissivusto Metrolle sallivansa wc-tilojen käytön ennen koneen nousua. Kaikkien matkustajien on kuitenkin oltava paikoillaan turvavyövalon syttyessä palamaan.

Jos lentokoneen lähtö viivästyy ja matkustajat joutuvat odottelemaan lähtöä koneessa pidemmän aikaa, on lentoyhtiön lain mukaan sallittava wc-tilojen käyttö.

Nousun ja laskun lisäksi lentokoneen vessaan ei saa mennä myöskään muina sellaisina hetkinä, jolloin turvavyövalo palaa. Matkustamohenkilökunta kuitenkin tietää, että kaikki eivät säännöstä välitä hädän yllättäessä.

Lue myös: Tämä lentoemännän vinkki on hyödyllinen lähes kaikille: paras aika käydä vessassa lennon aikana

Lähde: Business Insider, Metro.co.uk, Business Insider
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 6.6.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 votes, average: 1,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia