Hyppää sisältöön

Älä tee tätä vessamokaa lennolla – lopputulos voi olla kiusallinen kaikkien kannalta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.06.2018
Saako lentokoneen wc-tiloja käyttää ennen kuin kone nousee?

Älä käytä lentokoneen vessaa ennen nousua

Jokainen lentokoneen miehistön jäsen toivoo, että matkustajat ymmärtäisivät käydä lentokentällä vessassa ennen koneeseen astumista – varsinkin, jos ovat ehtineet istua tovin lentokentän baarissa. Lentoneen wc-tilojen käyttäminen ennen lähtöä on nimittäin huono idea monestakin syystä.

Jos yksikin matkustaja on vessassa, ei kapteeni voi käynnistää konetta lähtöä varten. Kun matkustamohenkilökunta havaitsee jonkun matkustajan puuttuvan paikaltaan, on asiasta ilmoitettava ohjaamoon välittömästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun lentokone alkaa liikkua, on matkustajalla aina riski kaatua. Jos emme välitä tietoa kapteenille, olemme itse vastuussa, sanoo amerikkalaisen United Airlinesin stuertti Robert “Bingo” Bingochea.

Syynä on tietenkin turvallisuus. Wc-tiloissa ei ole jokaiselle matkustajalle vaadittavaa turvavyötä, jonka käyttäminen on ehdotonta nousun ja laskun aikana. Ahtaassa tilassa on myös teräviä kulmia ja muita riskejä.

Pahimmillaan lentomatkustajan vessakäynti saattaa aiheuttaa koko lennon myöhästymisen, jos kone ei ehdi ajoissa kiitoradalle, vaan joutuu jäädä odottelemaan seuraavaa vapaata hetkeä. Tilanne on nolo paitsi viivästyksen aiheuttaneelle matkustajalle myös lentoyhtiölle. Muut matkustajat eivät katso myöhästymistä hyvällä.

Lentokoneilla on usein kiireiset aikataulut ja lyhyet kääntöajat. Kone on saatava nopeasti lastattua sekä matkustajien että matkatavaroiden osalta, jotta se pääsee matkaan ajallaan.

Lentokoneen täyttövaiheessa kapeat käytävät ovat ruuhkaiset, ja ohittaminen on välillä lähes mahdotonta. Jokainen voi kuvitella, mikä kaaos seuraisi matkustajien pujotellessa wc-tiloihin toisten yrittäessä asettua paikoilleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arvioi wc-käynti tilanteen mukaan

Ilmailualalla ei ole asetettu virallisia sääntöjä wc-tilojen käytöstä ennen lentokoneen lähtöä, vaan asia jätetään matkustamohenkilökunnan arvioitavaksi. Aikataulun salliessa vessakäynti todennäköisesti onnistuu. Wc-tilojen käyttöä voidaan rajoittaa sanallisilla ohjeilla tai ovien lukitsemisella.

Halpalentoyhtiö Ryanair kertoi brittiläiselle uutissivusto Metrolle sallivansa wc-tilojen käytön ennen koneen nousua. Kaikkien matkustajien on kuitenkin oltava paikoillaan turvavyövalon syttyessä palamaan.

Jos lentokoneen lähtö viivästyy ja matkustajat joutuvat odottelemaan lähtöä koneessa pidemmän aikaa, on lentoyhtiön lain mukaan sallittava wc-tilojen käyttö.

Nousun ja laskun lisäksi lentokoneen vessaan ei saa mennä myöskään muina sellaisina hetkinä, jolloin turvavyövalo palaa. Matkustamohenkilökunta kuitenkin tietää, että kaikki eivät säännöstä välitä hädän yllättäessä.

Lue myös: Tämä lentoemännän vinkki on hyödyllinen lähes kaikille: paras aika käydä vessassa lennon aikana

Lähde: Business Insider, Metro.co.uk, Business Insider
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja