Hyppää sisältöön

Kotimaan lentokenttien ilmastotavoite kiristyy: kaikista Finavian lentokentistä nollapäästöisiä tämän vuoden aikana

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.03.2019
Finavian tavoite on saada kaikista lentoasemista hiilineutraaleja suunniteltua aikaisemmin.

Näin hiilineutraaliutta tavoitellaan

Lentomatkustuksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt eivät rajoitu ainoastaan lentokoneiden päästöihin, sillä päästöjä aiheutuu myös muun muassa lentoasemilla. Kotimaan lentoasemia hallinnoiva Finavia kiristää ilmastotavoitteitaan, ja yrittää saada kaikista Finavian lentoasemista hiilineutraaleja vuoden 2019 aikana.

Helsinki-Vantaan lentoasema on sertifioitu hiilineutraaliksi jo vuonna 2017, ja Lapin lentoasemat seuraavat perässä tämän vuoden aikana. Finavia ei kuitenkaan saa kaikkia lentoasemia täysin hiilineutraaleiksi vuoden 2019 aikana, mutta nollapäästötavoitteeseen päästään kompensaatioiden avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– On tärkeää, että lentoliikenteen toimijat kehittävät toimintaansa vähäpäästöiseksi. Haluamme omalla esimerkillämme toimia suunnannäyttäjänä, Finavian ympäristöasioista ja tekniikasta vastaava johtaja Henri Hansson sanoo.

Lentoasemilla päästöjä syntyy niin suoraan kuin epäsuoraan. Suoria päästöjä aiheutuu muun muassa lentokentän ajoneuvojen polttoainekulutuksesta. Epäsuoria päästöjä aiheutuu taas esimerkiksi terminaalien lämmityksestä, sähkön käytöstä, valaistuksesta ja jäähdytyksestä.

Finavia tekee rutkasti toimia päästöjen vähentämiseksi. Esimerkiksi lentoasemat lämpenevät muun muassa hiilineutraaleilla puupelleteillä, käytössä on maalämpö ja led-valaisimet, minkä lisäksi Helsinki-Vantaalle on juuri rakenteilla pohjoismaisten lentoasemien suurin aurinkovoimala.

Myös suoraan syntyviä päästöjä vähennetään.

– Olemme ottaneet Helsinki-Vantaan ja Lapin lentoasemien ajoneuvojen käyttöön uusiutuvaa dieseliä, joka on tehty jätteistä ja tähteistä. Tänä vuonna uusiutuva diesel tulee käyttöön kaikilla Finavian lentoasemilla, Hansson kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finavia ei kuitenkaan voi välttää kaikkia lentoaseman toiminnasta syntyviä päästöjä, joita koituu esimerkiksi lämmityksestä, työkoneista ja henkilökunnan liikematkoista. Yhtiö kompensoi päästöt pohjoismaisen ympäristö- ja ilmastoprojekteja rahoittavan rahoituslaitoksen kautta tukemalla pientalouksien energiatehokkuutta Ghanassa ja vähentämällä sitä kautta paikallisten metsien leikkuuta polttopuiksi.

Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Helsinki-Vantaan lentoasema

Näin toimit lentokentällä – kaikki mitä haluat tietää ennen ensimmäistä lentoa

Helsinki-Vantaan lentoasema

Helsinki-Vantaalle arvostettu palkinto: Euroopan paras omassa kokoluokassaan

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja