Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kotimaan lentokenttien ilmastotavoite kiristyy: kaikista Finavian lentokentistä nollapäästöisiä tämän vuoden aikana

Inka Khanji artikkelin kuva
Lennot
Finavian tavoite on saada kaikista lentoasemista hiilineutraaleja suunniteltua aikaisemmin.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 20.03.2019
facebook   whatsapp

Näin hiilineutraaliutta tavoitellaan

Lentomatkustuksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt eivät rajoitu ainoastaan lentokoneiden päästöihin, sillä päästöjä aiheutuu myös muun muassa lentoasemilla. Kotimaan lentoasemia hallinnoiva Finavia kiristää ilmastotavoitteitaan, ja yrittää saada kaikista Finavian lentoasemista hiilineutraaleja vuoden 2019 aikana.

Helsinki-Vantaan lentoasema on sertifioitu hiilineutraaliksi jo vuonna 2017, ja Lapin lentoasemat seuraavat perässä tämän vuoden aikana. Finavia ei kuitenkaan saa kaikkia lentoasemia täysin hiilineutraaleiksi vuoden 2019 aikana, mutta nollapäästötavoitteeseen päästään kompensaatioiden avulla.

– On tärkeää, että lentoliikenteen toimijat kehittävät toimintaansa vähäpäästöiseksi. Haluamme omalla esimerkillämme toimia suunnannäyttäjänä, Finavian ympäristöasioista ja tekniikasta vastaava johtaja Henri Hansson sanoo.

Lentoasemilla päästöjä syntyy niin suoraan kuin epäsuoraan. Suoria päästöjä aiheutuu muun muassa lentokentän ajoneuvojen polttoainekulutuksesta. Epäsuoria päästöjä aiheutuu taas esimerkiksi terminaalien lämmityksestä, sähkön käytöstä, valaistuksesta ja jäähdytyksestä.

Finavia tekee rutkasti toimia päästöjen vähentämiseksi. Esimerkiksi lentoasemat lämpenevät muun muassa hiilineutraaleilla puupelleteillä, käytössä on maalämpö ja led-valaisimet, minkä lisäksi Helsinki-Vantaalle on juuri rakenteilla pohjoismaisten lentoasemien suurin aurinkovoimala.

Myös suoraan syntyviä päästöjä vähennetään.

– Olemme ottaneet Helsinki-Vantaan ja Lapin lentoasemien ajoneuvojen käyttöön uusiutuvaa dieseliä, joka on tehty jätteistä ja tähteistä. Tänä vuonna uusiutuva diesel tulee käyttöön kaikilla Finavian lentoasemilla, Hansson kertoo.

Finavia ei kuitenkaan voi välttää kaikkia lentoaseman toiminnasta syntyviä päästöjä, joita koituu esimerkiksi lämmityksestä, työkoneista ja henkilökunnan liikematkoista. Yhtiö kompensoi päästöt pohjoismaisen ympäristö- ja ilmastoprojekteja rahoittavan rahoituslaitoksen kautta tukemalla pientalouksien energiatehokkuutta Ghanassa ja vähentämällä sitä kautta paikallisten metsien leikkuuta polttopuiksi.

Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.