hero taustakuva

Arvaatko, minne Helsinki-Vantaalta on eniten lentoja? 8 kiinnostavaa faktaa lentokentästä

Finavia artikkelin kuva
Lennot
Tarkista tietosi Helsinki-Vantaan lentokentästä - kuinka moni asia tulee yllätyksenä?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.02.2020
facebook   whatsapp
Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

1. Olympialaisia varten rakennettu lentokenttä

Kun Helsingissä valmistauduttiin vuoden 1952 olympialaisiin, huomattiin Malmin lentokentän olevan auttamattomasti liian pieni tuleville matkustajamäärille. Tarvittiin ehdottomasti uusi lentokenttä, joka otettiinkin käyttöön ensimmäisen kerran kisojen aikaan heinäkuussa 1952 – vaikka kenttä oli vielä keskeneräinen.

Ensimmäisenä uudelle lentokentälle laskeutui kaksi Aero Oy:n DC-3-konetta. Sama yhtiö tunnetaan nykyään nimellä Finnair.

2. Nimi käyttöön 70-luvulla

Valmistuessaan lentokenttä sai nimekseen Helsingin lentoasema, ja se olikin tuolloin osa Helsingin pitäjää. Nykyinen nimi Helsinki-Vantaa otettiin käyttöön vasta vuonna 1977. Takavuosina lentokenttään viitattiin puhekielessä usein nimellä Seutula, sillä se oli lähellä Seutulaan johtavaa Tuusulantietä. Englanniksi lentokentän nimi on edelleen Helsinki Airport ilman Vantaa-liitettä.

3. Aina avoinna – tai ainakin lähes aina

Muiden isojen lentoasemien tapaan myös Helsinki-Vantaa on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa. Lentokentän liukuovet eivät siis käytännössä sulkeudu koskaan, ja myös palveluita on tarjolla ympäri vuorokauden supermarketista ravintoloihin. Edellisen kerran Helsinki-Vantaa jouduttiin Finavian mukaan sulkemaan vuonna 2010 Islannin tulivuorenpurkauksesta aiheutuneen tuhkapilven takia.

FinaviaTietoiskut Helsinki-Vantaan lentokentästä
Suomalaisuus näkyy Helsinki-Vantaan lentokentällä.

4. Vilkkaimmin liikennöity reitti

Määrällisesti eniten lentoja Helsinki-Vantaalta liikennöidään Tukholmaan. Finnair, Norwegian ja SAS lentävät kaikki suoria lentoja Helsingin ja Tukholman välillä. Samat kolme lentoyhtiötä ovat myös Helsinki-Vantaan suurimmat toimijat lentojen määrässä mitattuna.

Kaikkiaan Helsinki-Vantaan kentältä tai sen kautta matkustaa yli 20 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Suomalaisten lisäksi matkustajien joukossa on eniten ruotsalaisia, saksalaisia ja kiinalaisia.

5. Monesti palkittu

Helsinki-Vantaan lentoasema on napannut lukuisia kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia. Erilaisissa äänestyksissä lentokenttä on muun muassa valittu koko maailman parhaaksi – ensimmäisen kerran jo vuonna 1998. Skytraxin vertailussa Helsinki-Vantaa on usein valittu Pohjois-Euroopan parhaaksi. Kenttää on myös ylistetty Euroopan parhaana lentokenttänä nukkumista varten.

6. Vip-terminaali harvoille ja valituille

Helsinki-Vantaalla on toiminut vuodesta 1997 lähtien merkkihenkilöitä ja valtiovierailuja varten suunniteltu VIP President -terminaali. Nimensä mukaisesti sitä käyttävät esimerkiksi tasavallan presidentti sekä kaikki Suomessa vierailevat presidentit ja arvovieraat.

Inka KhanjiHelsinki-Vantaan VIP-terminaali
Suomen sinivalkoiset värit ovat esillä VIP-terminaalissa.

Lue lisää: Nämä ovet avautuvat vain harvoille – tältä näyttää Helsinki-Vantaan VIP-terminaali

7. Suorin lennoin erikoisiinkin paikkoihin

Tuttujen suosikkikohteiden lisäksi Helsinki-Vantaalta pääsee suorin lennoin yllättävänkin erikoisiin paikkoihin. Moni ei varmasti tiedä, että Suomesta voi lentää suoraan esimerkiksi Kosovon Pristinaan, Valko-Venäjän Minskiin tai Etelä-Korean Busaniin.

8. Kierroksia tarjolla

Tiesitkö, että Helsinki-Vantaalla järjestetään opastettuja kierroksia sekä terminaalissa että lentoasemalla? Maksullisia kierroksia voi varata etukäteen omalle ryhmälle, oli sitten kyseessä vaikka työ- tai polttariporukka. Ilmailualasta kiinnostuneelle kierros voi olla hauska ohjelmanumero merkkipäivän viettoon. Kierrokset kestävät puolestatoista tunnista pariin tuntiin.

Lue myös: Matkustatko Helsinki-Vantaalta? Tässä tietopaketti lentokentälle – kaikki matkustajan tarvitsemat palvelut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Finavia, Inka Khanji

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

 1. Luvalla sanoen vähän kökkö artikkeli. Helsingin lentokentän yhteyksissä Tukholmaan ei nyt ole mitään ihmettelemistä, kentän erikoisuus ovat yli 20 suoraa reittiä Aasiaan. Helsingistä on enemmän reittejä Japaniin kuin mistään muualta Euroopasta, yhteensä viiteen kaupunkiin Japanissa.


 2. Suomen kansa on äärimmäisen tyhää porukka- Kun he lähtevät Kiinaan vaarallisimmalle mahdolliselle tartunta-alueelle, niin jos joku kysyy, miksi hän on menossa sinne. Niin Suomalainen vastaa, että mikään saairaus ei tartu Suomalaiseen turistiin. Tyhmin mahdollinen turisti on Suomalainen turisti.


  • Puhu vain omasta puolestasi. Ei se muiden vika ole, jos olet itse tyhmä turisti


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.