Hyppää sisältöön

Kouluikäisten lasten kanssa ulkomaille

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.07.2013
Monet suomalaiset lapsiperheet suunnittelevat asuvansa ulkomailla vuoden tai pari jossakin elämänvaiheessa. Haaveen voi toteuttaa myös kouluikäisten lasten kanssa.

Haaveissa välivuosi auringossa?

Monet suomalaiset lapsiperheet suunnittelevat asuvansa ulkomailla vuoden tai pari jossakin elämänvaiheessa. Yleisimmät syyt ulkomaanmuutolle ovat työkomennukset ja opiskelu, mutta myös halu pitää välivuosi lämpimässä, vailla hektisiä arkirutiineja houkuttaa. Kun lapset tulevat kouluikään, haaveet usein haudataan ja jäädään odottamaan eläkepäiviä.

Näin ei tarvitse olla, vaan kouluikäistenkin lasten kanssa voi lähteä maailmalle. Lasten koulunkäynti sujuu tarvittaessa suomeksi vaikka Fidzi-saarilla. Etäkoulu Kulkuri tarjoaa mahdollisuuden suomalaisen peruskoulun etäopiskeluun kaikkialla maailmassa, missä nettiyhteydet toimivat tai posti kulkee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huolehdi sosiaalisista kontakteista

Kun muutetaan kouluikäisten lasten kanssa maailmalle, on hyvä muistaa pari asiaa. Jos halutaan, että lapsi käy ulkomailla suomalaista Etäkoulu Kulkuria, se voi olla yksinäistä puuhaa. Kouluikäinen lapsi tarvitsee sosiaalisia kontakteja ikäisiinsä – siis kavereita. Virtuaaliyhteisö ei riitä.

Suosittelemme yleensä, että ulkomaille muuttava lapsi menisi paikalliseen tai kansainväliseen kouluun. Paikallisessa koulussa lapsi saa ikäisiään kavereita ja oppii maan kieltä ja kulttuuria – tilaisuus jota ei kannata jättää käyttämättä. Jotta koulunkäynti jatkuisi sujuvasti myös kotimaahan palattua, paikallisen koulun rinnalla etäopiskellaan Kulkurikoulussa Suomeen ja suomalaisuuteen liittyviä sisältöjä. Tärkein aine on äidinkieli, yläasteella kannattaa muistaa myös ruotsin kieli.

Lasten kanssa ulkomaille muuttoa suunnittelevan kannattaa myös selvittää hyvissä ajoin, onko Etäkoulu Kulkurin käyminen kohdemaassa mahdollista. Lapsi on asuinmaansa koululainsäädännön alainen. Varsinkin maissa, joissa on paljon siirtolaisia, on oppivelvollisuuden asemesta koulupakko. Paikalliset kouluviranomaiset eivät välttämättä hyväksy kotoa käsin Suomeen tapahtuvaa etäopiskelua. Oppivelvollisuus voi myös alkaa paljon aikaisemmin kuin Suomessa. Monissa maissa kouluun mennään jo 4-vuotiaana.

Jos paikallinen koulu ei tule kysymykseen ja päädytään etäopiskeluun, sosiaalisista kontakteista on hyvä huolehtia muulla tavalla. Onko paikkakunnalla harrastusryhmiä, joihin lapsi voi liittyä? Löytyykö suomalaista yhteisöä, jossa kokoontuu Suomi-koulu tai muita kerhoja? Entä paikallinen seurakunta, tarjoaako se sosiaalisia kontakteja ja toimintaa lapsille?

Maailmalle lasten ehdoilla

Kun kouluikäisen kanssa lähdetään maailmalle, reissu kannattaa ajoittaa lukuvuoden, ei kalenterivuoden mukaan. Etäkoulu Kulkurin etäopiskelumateriaali on aina lukuvuoden kokonaisuus ja verkkokurssit alkavat syyskuun alussa. Paikalliseenkin kouluun pääsee paremmin sisään, kun on mukana jo ensimmäisenä koulupäivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos Etäkoulu Kulkuri on paras vaihtoehto koulunkäynnin järjestämiseksi, on koko perheen sitouduttava opiskeluun. Vaikka asuttaisiin paratiisisaaren lomakohteessa, koulua on käytävä säännöllisesti ja tunnollisesti. Lapsi ei opiskele yksin, vaan vanhempien ohjauksessa, ja vanhemmat vastaavat opiskelun sujumisesta. Parhaimmillaan yhteinen kouluvuosi on hieno ja antoisa kokemus koko perheelle. Perheen voimavaroja ja yhteistyötaitoja on hyvä pohtia rehellisesti jo etukäteen, ei vasta paikan päällä.

Kouluikäisten lasten kanssa voi siis vallan mainiosti lähteä maailmalle vaikka sapattivuoden viettoon tai maailmanympäripurjehdukselle, mutta lasten ehdoilla.

Teksti: Tuija Tammelander / Etäkoulu Kulkuri

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Naantalin Muumimaailma

Saduista tutut paikat ja halaus suosikkihahmolta – tällainen on Naantalin Muumimaailma

Rodos lasten kanssa

Vietä riemukas matka perheen kesken – näin onnistuu loma Rodoksella lasten kanssa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja