Kuva: Inka Khanji
Abu Dhabi, Arabiemiraatit

Vietä onnistunut loma Abu Dhabissa – viisi vinkkiä matkailijalle

Abu Dhabi tarjoaa vierailijoille eksoottisen yhdistelmän perinteistä arabialaista kulttuuria ja modernia arkkitehtuuria. Lue vinkit kiehtovaan kaupunkiin ja vietä onnistunut loma!

1. Huomioi kulttuurisidonnaiset säännöt

Arabiemiraattien pääuskonto on islam, joten matkailijan tulee huomioida uskonnon vaikutukset esimerkiksi pukeutumisen ja käyttäytymisen suhteen. Matkailijoiden odotetaankin käyttäytyvän ja pukeutuvan konservatiivisesti.

Julkisilla paikoilla tulee välttää liian paljastavia asuja, ja hyvä nyrkkisääntö on pitää sekä polvet että olkapäät peitossa. Naisten tulee peittää hiukset moskeijoissa vieraillessa. Korkeiden lämpötilojen vuoksi peittäviin asuihin pukeutuminen voi olla haasteellista, mutta vaaleita värejä ja luonnonmateriaaleja suosimalla sekin onnistuu.

Arabiemiraateissa on tiukka alkoholilaki, jota sovelletaan myös Abu Dhabissa. Julkisilla paikoilla ei ole soveliasta esiintyä alkoholin vaikutuksen alaisena. Myös huumausaineiden suhteen on nollatoleranssi: huumekaupasta voi saada jopa kuolemantuomion.

Abu Dhabi, Arabiemiraatit
Kuva: Inka Khanji
Naisten tulee pukeutua peittävästi moskeijoissa.

Myös julkiset hellyydenosoitukset ovat Abu Dhabissa kiellettyjä, ja esimerkiksi halailu on syytä jättää hotellialueelle. Homoseksuaalisuus on Arabiemiraateissa rikos.

2. Taksilla ja bussilla kätevästi paikasta toiseen

Abu Dhabissa pääsee liikkumaan kätevimmin autolla, sillä jopa 40 asteen yli nousevat lämpötilat tekevät kävelemisestä haastavaa. Useimmat matkailijat turvautuvatkin busseihin, vuokra-autoon tai takseihin liikkuessaan kaupungin sisällä, sillä katukuvassa ei juuri näe käveleviä matkailijoita.

Kaupungin bussiliikenne aloitettiin vuonna 2008, minkä jälkeen se on kasvanut kovasti. Julkisen liikenteen verkosto ei kuitenkaan edelleenkään ole kovin kattava, joten linja-autojen reitit ja aikataulut on syytä tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Linja-autojen etuosissa on erikseen naisille tarkoitetut istumapaikat.

Useimmat matkailijat turvautuvat joko taksiin tai vuokra-autoon. Suomalaiset voivat ajaa Abu Dhabissa Suomessa myönnetyllä EU-ajokortilla, joten kansainväliselle ajokortille ei ole välttämättä tarvetta. Polttoainekulut jäävät Abu Dhabissa pieneksi, sillä bensiini maksaa noin 30 senttiä litralta. Edullisen polttoaineen hinnan vuoksi myös taksit ovat edullisia ja luotettavia.

Abu Dhabin ja Dubain välinen linja-autoliikenne on melko vilkasta, joten kaupunkien välillä pääsee helposti kulkemaan myös bussilla. Matka linja-autolla tulee noin kymmenen kertaa taksimatkaa edullisemmaksi, joten se sopii erityisesti budjettimatkailijoille. Naiset ovat etusijalla linja-autoihin, ja heille on niin oma jononsa kuin omat istumapaikkansakin bussissa.

3. Tutustu paikalliseen ruokaan

Abudhabilainen ruokakulttuuri on todella monipuolinen, ja tarjolla on paitsi arabialaisia herkkuja myös kansainvälisiä ravintoloita, pikaruokaketjuja ja fine dining -ravintoloita. Sopivaa ruokaa löytyy siis myös kaikkein nirsoimmalle matkailijalle.

Muslimit eivät syö sianlihaa eivätkä käytä alkoholia, mutta joissain ruokakaupoissa on ei-muslimeille tarkoitettuja osastoja, joissa myydään myös sikaa. Myös alkoholia on mahdollista ostaa erikoisliikkeistä erillisellä luvalla, ja sitä tarjoillaan myös ravintoloissa.

Perinteinen Arabiemiraattien ruoka on saanut runsaasti vaikutteita libanonilaisesta keittiöstä, joten grillivartaat, hummus, ohut arabialainen leipä sekä yrttiset salaatit ovat ruokapöydässä suuressa roolissa.

4. Ostoksia Abu Dhabissa

Dubai on Arabiemiraattien suosituin shoppailukohde, mutta myös Abu Dhabi tarjoaa mainiot ostosmahdollisuudet matkailijoille. Paikalliset ketjuliikkeet ja suuret ostoskeskukset takaavat, ettei Abu Dhabin -lomalta tarvitse palata tyhjin käsin.

Abu Dhabin ostoskeskustarjonta voi ihmetyttää ensikertalaista, sillä kaupungissa on yli kymmenen suurta ostoskeskusta. Suosituimmat ostoskeskukset ovat Abu Dhabi Mall, Marina Mall ja YAS Mall, joiden kauppavalikoima pitää sisällään niin edullisia ketjuliikkeitä, paikallisia merkkejä kuin kansainvälisiä luksusbrändejäkin. Shoppailla voi esimerkiksi Bershkan, Dieselin ja Tommy Hilfigerin putiikeissa.

Abu Dhabi, Arabiemiraatit
Kuva:
Matkan aikana kannattaa vierailla myös pienissä, paikallisten suosimissa ostoskeskuksissa.

Valtavien ostoskeskuksien lisäksi matkan aikana kannattaa tutustua myös paikallisiin merkkeihin ja pienempiin ostoskeskittymiin. Esimerkiksi Almariah Mall ja Madinat Zayed -ostoskeskukset ovat paikallisten suosiossa.

5. Älä unohda nähtävyyksiä

Abu Dhabin hulppea arkkitehtuuri on nähtävyys jo itsessään, mutta itämaista arkkitehtuuria kannattaa lähteä katselemaan erikseen moskeijaan. Kaupungin tunnetuin moskeija on vuonna 2007 valmistunut Sheikki Zayedin moskeija, joka sijaitsee noin reilun puolen tunnin ajomatkan päässä keskustasta. Valtava moskeija kerää kehuja kauneudestaan, ja se onkin monien suosikkikohde Abu Dhabissa. Moskeijaan on ilmainen sisäänpääsy ja matkailijat voivat vierailla moskeijassa rukousaikojen välillä.

Omalla saarellaan, reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Abu Dhabin keskustasta sijaitseva Ferrari World on moottoriurheilusta kiinnostuneiden matkailijoiden ykköskohde. Maailman nopein vuoristorata ja ferrarinpunaisena kiiltelevät autot tarjoavat vauhdikkaan lomapäivän. Tarjolla on myös mahdollisuus vierailla Abu Dhabin formula 1 -radalla.

Abu Dhabi on rakennettu aavikon keskelle, ja kaupunkilomaan voi hakea vaihtelua vierailemalla aavikolla. Lukuisat yritykset järjestävät aavikkosafareja, joiden aikana pääsee kokemaan miltä tuntuu olla osaavan aavikkokuskin kyydissä hiekkadyynien päällä, upottamaan varpaat autiomaan kuumaan hiekkaan sekä tietysti laskemaan lumilaudalla hiekkadyyniä pitkin.

>> Lue lisää vinkkejä Abu Dhabiin Rantapallon kohdeoppaasta

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 28.10.2015

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia