Hyppää sisältöön

Älä narahda suurkaupungin tunnettuihin huijauksiin – näin matkailijoita vedätetään Lontoossa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 13.07.2018
Matka menee helposti pilalle, jos huomaa tulleensa huijatuksi. Suurkaupungeissa yrittäjiä riittää, ja Lontoossa kannattaakin varautua turistihuijareihin - tunnista suurkaupungin huijausyritykset ja vältä vedätykset!

Lontoossa riittää saalista

Ison-Britannian pääkaupunki Lontoo avautuu useimmille matkailijoille värikkäänä kaupunkina, joka tarjoaa vihreitä puistoja, kauniita rakennuksia sekä mukavia kohtaamisia kohteliaiden paikallisten kanssa. Kaupungilla on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä sen suosio matkailijoiden joukossa houkuttelee paikalle myös huijareita.

Turistihuijarit iskevät kiinni hyväuskoiseen matkailijaan tavallisesti suosituimpien nähtävyyksien liepeillä kuten esimerkiksi Big Benin, Buckinghamin palatsin tai Trafalgar Square -aukion läheisyydessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaiten huijauksilta välttyy hieman epäluuloisella asenteella ja kohteliaalla mutta tiukalla kieltävällä vastauksella tuntemattomien tarjouksiin.

Tunnista nämä viisi yleisintä turistihuijausta Lontoossa ja pidä varasi!

1. Seuraa älypeliä ja menetä rahasi

Vanhat älypelit ovat perinteinen tapa huijata turisteja myös Lontoossa. Tavallisin huijaus on kuppipeli, jossa katsojan tulee arvata mihin kuppiin nopeasti esineitä liikutteleva mies pallon piilottaa.

Kuppihuijarin pöydän ympärillä parveilee tavallisesti kasa matkailijoilta näyttäviä katselijoita, jotka todellisuudessa ovat osa huijarijoukkoa. Joku seuraajista lähtee mukaan peliin, ja kuinkas ollakaan, voittaa. Hän iloitsee voitostaan kovaäänisesti, ja herättää samalla ohikulkijoiden kiinnostuksen.

Kun varomaton turisti ryhtyy seuraamaan peliä, on hän jo joutunut huijauksen uhriksi. Samalla kun matkailija tarkastelee intensiivisesti kupista toiseen siirtyvää palloa, käy joku huijarijoukon jäsen putsaamassa huomaamattomasti hänen taskunsa. Tavallisesti matkailijat jättävät pelin välistä ja jatkavat matkaa tyytyväisinä kuvitellen välttäneensä huijauksen, vaikka todellisuudessa tilanne sujui täysin huijareiden suunnitelmien mukaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Lontoo
Suositut nähtävyydet kuten vaikkapa Piccadilly Circus -aukio houkuttelevat paitsi turisteja myös huijareita.

2. Avulias valokuvaaja paljastuu huijariksi

Lontoon kuvaukselliset nähtävyydet houkuttelevat matkailijoita ottamaan yhteiskuvia esimerkiksi kuuluisalla Tower Bridge -sillalla tai vaikkapa Piccadilly Circus -aukion suuren valomainoksen edessä. Nähtävyyksien liepeillä voikin nähdä runsaasti kaveriselfieitä ottavia matkailijoita, jotka ovat helppo kohde valokuvahuijaukselle.

Paikalla sattumalta oleva tuntematon henkilö lähestyy kuvaajia varsin ystävällisesti ja tarjoutuu ottamaan heistä valokuvan – tietysti turistien omalla kameralla. Kun kuva on otettu, muuttuu ääni kellossa ja kuvaaja alkaa vaatia palvelustaan maksua.

Tilanteessa voi käydä vielä huonommin, sillä pahimmassa tapauksessa huijauksen kohteeksi joutuvat turistit eivät ehdi edes vilauttaa parasta valokuvahymyään, kun avulias kuvaaja on jo ottanut jalat alleen ja kadonnut väkijoukkoon kalliin kameran kanssa.

Kamerahuijauksesta on olemassa myös toinen versio, jossa turisteilta vaikuttava joukko pyytää ohikulkevaa matkailijaa ottamaan heistä kuvan. Kun valokuva on otettu ja matkailija ojentaa kameran takaisin, jättää huijari tarttumatta kameraan ja antaa sen pudota maahan. Kallis kamera menee rikki, ja huijari vaatii korvauksia rikotusta kamerasta. Samalla kun hyväuskoinen matkailija väittelee kameran pudottajasta, varastaa toinen samaan joukkoon kuuluva pitkäkyntinen kiivaaseen väittelyyn keskittyneen matkailijan arvoesineet.

Tyydy siis selfieihin jos haluat varmistaa, ettet menetä joko rahojasi tai kameraasi.

3. Jonon ohi väärennetyllä lipulla

Lontoo on täynnä suosittuja museoita ja muita vierailukohteita, joissa käydäkseen on ostettava lippu. Esimerkiksi suositut Madame Tussauds -vahakabinetti sekä London Dungeon -keskus ovat tavanomaisesti paikkoja, joiden edessä luikertelee aina pitkä jono. Jonot houkuttelevat valitettavasti paikalle myös huijareita, sillä jonottamiseen turhautuvat matkailijat ovat heille hyvin helppo kohde.

Huijaustapa on yksinkertainen: virka-asuun pukeutunut ystävällinen lipunmyyjä lähestyy jonossa tylsistyviä matkailijoita ja tarjoaa heille lippua, jolla on mahdollista päästä sisään jonottamatta. Jonon ohi pääseminen maksaa tietysti hieman tavallista lippua enemmän, mutta koska sisäänpääsymaksu on joka tapauksessa melko korkea, tekevät monet matkailijat virhearvion ja päättävät maksaa lipusta hieman ekstraa tuntikausien jonotuksen sijaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Todellisuudessa lipunmyyjä on uskottavan oloisesta virkapuvustaan huolimatta huijari, ja matkailija menettää väärennetyn lipun ostaessaan paitsi rahansa myös paikkansa jonossa.

Osta liput aina viralliselta lipunmyyntitiskiltä ja varaudu pitkiin jonoihin välttyäksesi ostamasta väärennettyjä lippuja.

4. Taskuvarkaat iskevät metrossa

Lontoon metrolla kulkee vuosittain noin 1,3 miljardia matkustajaa, ja joukkoon mahtuu paitsi rehellisiä matkailijoita myös taskuvarkaita. Huijarit ovat hieroneet taktiikkansa niin hienovaraisiksi, että uhri huomaa tulleensa ryöstetyksi vasta kun varas on jo aikaa sitten kadonnut näköpiiristä.

Lontoo
Lontoon metrossa on syytä olla erityisen valppaana taskuvarkaiden varalta.

Arvotavarat kannattaakin piilottaa näköpiiristä jo ennen metroasemalle menemistä, sillä taskusta pullottava lompakko tai kännykkä on oikea taskuvarasmagneetti. Asemalla odottava taskuvaras tunnistaa helpon kohteen nopeasti, ja seuraa uhria laiturille saakka vain napatakseen kännykän samalla hetkellä kun uhri astuu metroon. Lompakko tai kännykkä jää asemalle taskuvarkaan huomaan, eikä uhrilla ole metron ovien sulkeuduttua pienintäkään mahdollisuutta saada varasta kiinni.

Taskuvarkaat saattavat myös vaania jo metron porteilla. Kun sopiva uhri on löytynyt, kiirehtii toinen huijareista uhrin eteen matkalla metron portille ja vilauttaa matkalippuaan muka huolimattomasti jääden tien tukkeeksi. Toinen huijari on kiirehtinyt uhrin taakse, ja törmää tähän vahingossa matkan pysähdyttyä yhtäkkisesti. Samalla hän varastaa uhrin taskussa olevat arvoesineet ja livahtaa nopeasti pois paikalta.

Metron taskuvarkaudet voi välttää sulkemalla arvoesineet tiukasti vetoketjullisiin taskuihin ja pitämällä ne mahdollisimman hyvin piilossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Luottokorttihuijari tyhjentää tilisi

Ympäri maailmaa suosittu, tavallisesti järjestäytyneen rikollisuuden alainen luottokorttihuijaus onnistuu helposti, sillä kiireinen matkailija ei aina muista olla tarkkana maksuautomaatilla.

Rikolliset käsittelevät pankkiautomaatteja tai maksuautomaatteja lisäämällä numeronäppäimistön yläpuolelle kameran ja korttiaukon eteen magneettinauhan lukijan. Kameran ja lukijan avulla saatujen tietojen perusteella rikolliset tyhjentävät uhrin tilin hetkessä.

Lontoossa pankki- ja maksuautomaatteja on peukaloitu erityisesti metroasemilla, mutta myös muissa paikoissa sijaitsevien automaattien suhteen on syytä olla epäluuloinen. Parhaiten pankkikorttihuijaukselta välttyy nostamalla käteistä ainoastaan pankin sisäpuolella olevista pankkiautomaateista ja peittämällä tunnusluvun aina.

>> Lue lisää Lontoosta Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja