Hyppää sisältöön

Bloggareiden parhaat vinkit Berliiniin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 30.12.2013
Parhaat matkavinkit tulevat sisäpiiristä - katso bloggaajien vinkit Berliiniin!

Parhaat matkavinkit eivät löydy kirjoista

Kaikki tietävät, että parhaat matkailuvinkit eivät löydy opaskirjoista vaan kulkevat kavereilta suusta suuhun. Tuttu matkabloggaaja on kuin ystävä, jonka sanaan luotetaan.

Hotels.com ja Rantapallo keräsivät bloggareilta parhaat vinkit trendikkääseen ja melkeinpä lähimatkailukohteeksi luettavaan Berliiniin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kilpailun voittajaksi valittiin Kaukokaipuu-blogin kirjoittaja Marinella Ruusunen, jonka runollinen kirjoitus hurmasi raadin. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille haasteeseen osallistuneille!

BLOGGAAJIEN VINKIT – KOE TÄMÄ BERLIINISSÄ

Lue bloggaajien parhaat tärpit Berliiniin!

Kaukokaipuu

 • Olen brunssitaivas, monta pulloa proseccoa, naurettavan pitkälle iltapäivään venynyt aamupala ja vatsakumpusi täyttäjä silloinkin, kun et ole nälkäinen. Et voi vastustaa tarjontaani. Olen kattanut sinulle pöydän valmiiksi lukemattomiin ravintoloihin. Hurmaan sinut alkupaloilla tai ahdistan valinnan vaikeudella. Tarjoan sinulle yönälkään pahvituokkosen Döneriä ja lämpimän Brezelin, palan painikkeeksi huurteisen Berliner-oluen. Tai huulillesi kevyitä kuplia, viileää ja helmeilevää Rieslingia.
 • Vien sinut brunssille Cafe 100 Wasseriin (Simon-Dach-Strasse 39), huomenna Elfidaan (Gabriel-Max-Str. 15). Lounaaksi valitsen meille 1920-luvun henkeä huokuvan Bötzow Privat -ravintolan (Linien Strasse 113) sipulin, juuston ja munapastan herkullisen sekamelskan eli saksalaisen Spätzle-perinneruoan. Ja jälkiruoaksi tiramisua. Lisää helmeilevää proseccoa.
 • Chilihifistelijä, mausteisen ja tulisen ruoan ystävä, keittiömestari – sinulle minä paljastan puodin, jonka etsimiseen käyttämäsi aika kymmenkertaistuu notkuvien hyllyjen äärellä. Aivan Alexanderplatzin nurkilla, korkean junaradan kivijalassa, holvikaarisessa liikehuoneistossa sijaitseva Pfefferhaus vie sinut makumatkalle maailman ympäri. Ja näet vielä kotonakin päiväunia niistä tulisista puteleista, joihin et ollut törmännyt koskaan aiemmin.
 • Lue koko postaus – tämän lähemmäs Berliinin tunnelmaa et kotoa käsin pääse: Minä olen Berliini

Auringon alla

 • Voisin toki hehkuttaa värikästä Prenzlauer Bergiä tai suosittua Friedrichshainia, suositella ratikkakierrosta Itä-Berliiniin tai kebap-annosta Kreuzbergissä. Tai ihanaa tunnelmallista aamupalaa Kastanienalleen varrella. Mutta koska Berliini jää pyörimään alitajuntaan ties kuinka pitkäksi aikaa, minä vinkitän teille kuinka sisustetaan itselle oma Berliini. Ja ei, en suosittele teille laittomuuksia ja rikoksia, vaan pientä mainonnan siirtämistä sellaiselle paikalle, missä sitä arvostetaan vielä pitkään ;)
 • Kyse on nimittäin Berliiniä tapetoivista keikka- ym. julisteista. Niitä on paljon. Niitä on kaikkialla. Ne tahtovat päästä kehyksiin ja somistamaan keskivertoisen kilttiä rivitaloasuntoa koti-Suomessa. Tähän on kuitenkin (ainakin) yksi poikkeus: Friedrichsheinissa näyttäisi julisteita kertyvän niinkin paljon, että ne ovat kasautuneet suoranaiseksi muuriksi. TÄSTÄ MUURISTA KENENKÄÄN EI TULE IRROTTAA MITÄÄN. Se on hauska nähtävyys ja haluan että se on siellä kun matkustan Berliiniin seuraavan kerran :)

52 Weeks of Deliciousness

 • Kreuzberg tuntui omimmalta paikalta. Rakastuin siihen palavasti, Kreuzbergissä on tunnelmaa ja hyvä meininki. Käyn siellä jokaisella reissulla kävelemässä päämäärättömästi… ja syömässä sushia! Kreuzbergissä on myös second hand-kauppoja, joita kannattaa koluta useampikin jos sellaisista tykkää.
 • Potsdamer Platzilla kannattaa käydä ihmettelemässä palasia Berliinin muurista sekä majesteetillista Ritz Carlton-hotellia, jonka edessä pörräävät hienot vintageautot ja komeat hotellityöntekijät. Aukio ei ehkä ole tunnelmallisin osa Berliiniä, mutta silti tutustumisen arvoinen paikka tässä suurkaupungissa.
 • Feuer & Flamme -fondueravintola sijaitsee hieman syrjässä, on pieni ja vaatii pöytävarauksen. Fonduelista on lähes rajaton ja palvelu pelaa erinomaisesti.

Graffitimaalauksia Berliinissä

Pumpkin Jam

 • R a k a s t a n sitä kaupunkia, rappioromanttista, mutta ylvästä historiaa, karismaattista ulkonäköä, visuaalista katutaidetta, hukuttavaa ravintolatulvaa, monikulttuurista väestöä ja näkemisen ja kokemisen paljoutta. Berliinin kaduilla askeleeni ovat aina olleet kevyitä.
 • Jos jokin kaupunki on pyhitetty kiireettömän aamiaisen nauttimiseen, niin se on Berliini. Persoonallinen brunssipaikka on esimerkiksi Cafe Morgenrot: hippimäinen vasemmistokahvila imee mukaansa kasarihittien soidessa ja erilaisia vegaanisia ja vegetaristisia tahnoja tarjoillen. Morgenrotissa aamiaisesta maksetaan oman varallisuuden ja omantunnon mukaan noin viidestä eurosta kahdeksaan.
 • Tiki Heart Café (Wiener Strasse 20, U Görlitzer Bhf) on järjettömyys, joka on sisustuksessaan ja yleisessä habituksessaan onnistunut yhdistämään punkin, Elviksen ja Havaijin. Aamiaista tarjoillaan kello 17:sta asti, minkä jälkeen menu muuttuu rokkilegendojen mukaan nimetyiksi burgereiksi. Myös paikan cocktailit havaittiin päteviksi.
 • Lue koko postaus ja poimi talteen parhaiden brunssipaikkojen ja ravintoloiden osoitteet: Berliinitärppejä

Urbaani viidakkoseikkailijatar

 • Kaupunki on pullollaan historiaa ja ne tyypilliset turistikohteet löytyvät turistioppaista. Oikea Berliini ei kuitenkaan tarkoita minulle niitä museoita ja Berliinin muuria. Berliini on fiiliskaupunki ja oikea Berliini löytyy ilmapiiristä, yllätyksellisyydestä ja kontrasteista.
 • Eniten paikasta saa irti, kun kävelee tai vuokraa pyörän. Kannattaa poiketa sivukaduille, kannattaa kurkkia porttikonkeihin. Berliinissä ei koskaan tiedä, mitä seuraavan nurkan takaa löytyy. Talon sisäpihalla saattaa olla vaikka salainen baari tai hauska leikkipuisto.
 • Spree Park on käytöstä poistettu, hylätty huvipuisto. Joen rannalla, metsän keskeltä nousee maailmanpyörä ja possujuna on rikki. Puistossa on hämyinen, aavemainen tunnelma. Siellä on nykyään taas monen vuoden jälkeen muutama toimiva laitekin. Puiston lähettyvillä vuokrataan polkuveneitä ja muista hauskoja vesivempeleitä.

Tämä matka

 • Tempelhofer Park on entinen lentokenttä josta on tehty puisto. Auringonpalvonnan, eväsretkeilyn ja pyöräilyn lisäksi voit tutustua arkkitehtuuriin. Tempelhofin lentokentän terminaali nimittäin edustaa Kolmannen valtakunnan funktionalismia puhtaimmillaan.
 • 1700-luvun lopusta, kun Preussin kuningas Fredrik Vilhelm II päätti uusia kaikki Berliinin kaupunginportit. Silloin Brandenburgilla sijainneet vartiotuvat korvattiin mahtipontisella portilla. Brandenburgin portti on ainoa noista porteista, joka on enää pystyssä näinä päivinä. Syynä on luultavasti sen näyttävyys. Koska portti sijaitsee kuninkaanlinnaan johtavan tien päässä, siihen panostettiin muita portteja enemmän. Loput porteista purettiin tarpeettomina, kun kaupunki kasvoi ja kaupunkiin tulevilta ei peritty enää tullia.
 • Berliinin muurista näkee pisimmän ja taiteellisimman pätkän East Side Galleryssa, alkuperäisimmillään muuri on Gedänkstätte Berliner Mauerilla ja esimerkiksi pieni pätkä muuria löytyy Potzdamer Platzilta. Knoppitietona Bornholmer Straßella oli rajasema, jossa ensimmäisenä Berliinin muuri antoi periksi. Paikalla on muistomerkki muistuttamassa tästä hetkestä.

Berliinin parhaat shoppailupaikat

Perliininmunkki

 • Saksa on olutmaa. Piste. Tartu siis tuoppiin. Allekirjoittaneelle maistuvat monenlaiset oluet, mutta viime reissun suosikiksi nousi kepeä ja raikas, limen tai sitruunan kanssa tarjoiltava Kristallweizen. Äläkä hätkähdä, jos ostat kioskilta pullon ja myyjä tarjoutuu avaamaan sen sinulle samantien. Nyt ollaan Berliinissä, ei Suomi-nipolassa.
 • Mitä, taasko syödään? Kyllä. Jotta on mitä muistella kaihon kyynel silmässä, kun seuraavan kerran asioit kotimaan kebabbilan tiskillä natustamassa norsunjalkaa. Ei, Berliinin dönereistä ei voi edes puhua samassa lauseessa. Jos sinussa on urheiluhenkeä, jonotat tietysti Mustafan kioskille. Äläkä unohda sitä jonotuskaljaa.
 • Rakastatko rappioromantiikkaa? Silloin Berliini on sinun paikkasi. Jos et rohkene harrastaa omin päin urbaania löytöretkeilyä, voit myös buukata itsesi järjestetylle kuvausretkelle vaikkapa Beelitz-Heilstättenin hylättyyn sairaalaan. Se on kokemus, joka ei ihan heti unohdu.

Destination Unknown

 • Uskallan väittää että Berliiniin tutustuu parhaiten polkupyörällä. Me kiisimme fillareilla läpi muutamat kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä holokaust-muistomerkistä Postdamer Plaziin, Brandenburgin porttiin ja Checkpoint Charlien entiseen rajanylityspaikkaan. Kaikki käymisen arvoisia kohteita. Parasta antia olivat kuitenkin kaupunginosien mukana vaihtuvat kaupunkimaisemat rikkaasta Charlottenburgista omaleimaiseen Friedrichshainiin. Pyörän päältä oli helppo hypätä pois tutkimaan kadunvarsien graffitteja tai tutustumaan pikku putiikkeihin tai kahviloihin.
 • Saksassa kun ollaan pitäisi varmaan syödä wurstia ison oluttuopin kera, mutta suosittelen myös maistamaan pienen palan Italiaa seuraavalla Berliinin vierailulla. Kansainvälisten ja paikallisten saksalaisten illallisvieraiden lisäksi Via Condotti – ravintola on myös paikallisten italialaisten suosiossa, joten kannattaa muistaa pöytävaraus, varsinkin viikonloppuisin.
 • Jos tiesi vie vuosittain Helsingin matkamessuille, miksi et lähtisi kokemaan ja katsomaan miltä näyttävät maailman suurimmat matkamessut Berliinissä? ITB:n kiertämiseen kuluu helposti parikin päivää. Messujen aikaan majoituksen löytäminen Berliinistä voi olla haastavaa joten suunnittele reissusi ajoissa.
 • Lue koko postaus ja löydä jotain uutta Berliinistä: Yllätysten miniopas Berliiniin

Liikkeellä

 • Kadut kylpevät kellertävässä, lämpimässä valossa, ja vaikka lunta ei ole lähes lainkaan on joulun tunnelma tunkeilemattomalla tavalla läsnä. Keskusta lukuisiin joulutoreihin verrattuna Spandaun joulumarkkinat ovat rauhalliset, väljät, ikäänkuin pysähtyneet historiallisen kauniiseen miljööseen. Vaellessa tekee mieli kuppi kuumaa kaakaota, tai kentien lämmikkeeksi Glühweinia valtavasta kolpakosta. Kyytipojaksi lämpimäisiä viikunoita tai vastapaistettuja herkkusieniä. Perinteisten makkaroiden kasvisvaihtoehdot tuovat mieleen takkatulen ja joululaulujen taustalla soiden on mukava pälyillä väkijoukkoa paperipussi kädessä. Kotiinviemisiksi on ehdottomasti valittava mausteisia, uskomattoman rapeita pähkinöitä, tai kuorutettuja herkkuomenoita makeannälkään.
 • Spandaun sanotaan olevan parhaiten säilynyt renessanssin aikainen linnoitus Pohjois-Euroopassa. Viehättävä kaupunginosa on suosittu sijainti erilaisille kulttuuritapahtumille restauroituine rakennuksineen ja vehreine katuineen. Joulumarkkinatkaan eivät syyttä tunnu erityisiltä historiallisten rakennusten ympäröimänä.

Brandenburgin portti yöllä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Abenteuer in Berlin

 • Jos haluat nähdä miten Suomi ja muut pohjoismaat ovat joulun aikaan esillä, vieraile Prenzlauer Bergin Kulturbrauereissa Lucia Weihnachtsmarktilla. Näiltäkin markkinoilta puuttuvat räikeimmät valot ja kovimmat musiikit, sen sijaan tunnelma on harras ja lämminhenkinen.
 • Joka vuosi helmi-maaliskuussa Berliinin Potzdamer Platzin alueen valloittaa kansainvälinen elokuvafestivaali Berlinale. Tule paikalle väijymään, josko näkisit vilauksen Hollywood-tähdista, tai mikä hauskempaa, osta liput johokin mielenkiintoiseen näytökseen. Omaksi perinteekseni on esimerkiksi muodostunut vähintään yhden lyhytelokuvanäytöksen katsastaminen. Extra tunnelmaa tilanteeseen toki tuo, jos pukeudut sävähdyttävästi ja elokuvan jälkeen käyt vielä cocktaililla yhdessä Potzdamer Platzin tyylikkäistä baareista.
 • Jos päätät matkustaa Berliiniin juhannuksen aikaan, sinulla on mahdollisuus osallistua yhteen Euroopan suurimmista Pride-kulkueista. Berliinin Christofer Street Day -paraati on värikäs ja iloinen tapahtuma, jossa voit juhlistaa rakkautta tuhansien muiden osanottajien kanssa.

Wanted: A Life Less Ordinary

 • Henkilökohtaisesti paras ja toimivin reissuvinkkini, jonka haluan kaikille Berliiniin halajaville jakaa, on kuitenkin hyvin yksinkertainen: Tutustu vähintään yhteen paikalliseen. Aito berliiniläinen osaa opastaa sinut kulttuurinsa, historiansa ja asfalttiviidakkonsa saloihin, maistattaa sinulla kaupungin parhaan currywurstin, neuvoa sinulle kuinka lausua katujen nimet oikein ja mitä levottomia kujia välttää iltaisin sekä esitellä sinut mielenkiintoisimmille ystävilleen. Hän on boheemi ja persoonallinen maailmankansalainen – ei välttämättä alkuperältään lähelläkään saksalaista, mutta sydämeltään puhdas berliiniläinen. Berliinissä erityisen hienoa onkin juuri sen monikansallinen ilmapiiri, jossa alunpitäen turkkilainen maahanmuuttajakin voi täysin varauksetta kutsua sitä kotikaupungikseen.
 • Matkallanne ympäri kaupunkia et voi olla törmäämättä useaan otteeseen värikkäisiin karhuihin (The Buddy Bears). Otata valokuva jokaisen karhun kanssa ja kerää otoksista reissun jälkeen värikäs ja piristävä kuvakollaasi seinällesi muistuttamaan onnistuneesta kaupunkilomastasi.

Palkintohotelli Berliinin sydämessä

Wyndham Grand Berlin Potsdamer Platz -hotelli on sijainniltaan Berliinin kävijälle mahtava. Potsdamer Platz on historian havinan ja modernin sykkivän kaupungin kohtauspiste. Tämä näkyy 1930-luvulla postitoimistona toimineen hotellin sisustuksessa. Hotellissa on säilytetty alkuperäinen art deco -henki, mutta palvelut kuten ylellinen kylpylä ja trendikkäät ravintolat edustavat tätä päivää.

Wyndham Grand Potsdamer Platz

Wyndham Grand Berlin Potsdamer Platz on erinomainen majoituspaikka matkailijoille, jotka tykkäävät kävellä keskustassa ja käyttää julkisia liikennevälineitä. Potsdamer Platz on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä, mutta hotelli on rauhallisella sivukadulla, missä aukion eläväisyys ei häiritse yöunia.

Kuvat: Hotels.com ja DZT

>> Katso halvat lennot Berliiniin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Nainen ottamassa selfietä vanhan museorakennuksen edessä Berliinissä.

Eurowings aloittaa lennot Rovaniemeltä Berliiniin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja