Hyppää sisältöön

Pakkausvinkit Interrailia varten – reilaajan muistilista

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.05.2016
Rinkan sisältö kannattaa suunnitella huolella Euroopan rautateille lähdettäessä, jotta reilaajan vapaus ei käänny raskaaksi raahaamiseksi liiallisten tai vääränlaisten matkatavaroiden vuoksi.

Matkatavarat kulkevat helposti mukana rinkassa

Matkoilta tarttuu usein mukaan uutta tavaraa, joten täyden rinkan kanssa ei kannata lähteä matkaan. Jokaisen reppureissaajan tuntema ohjesääntö on: pakkaa vain se mitä tarvitset, ja karsi siitä vielä puolet pois. Kun olo on mukava eikä rinkassa kanna kymmentä liikakiloa, on helppo saavuttaa junamatkailijan ihana vapauden tunne. Muutamia kaikkeen reppumatkailuun päteviä ohjeita noudattamalla matkailu muuttuu kertaheitolla kevyemmäksi.

Liikkeelle kannattaa lähteä rinkasta, sillä hyvä rinkka on Interraililla tärkein lähtökohta, kun koko omaisuus kulkee sen sisällä. Kannattaa panostaa laadukaaseen rinkkaan, joka sopii kantajansa selkään ja jossa on paljon vetoketjullisia säilytyslokeroita. Myös edestä aukeava malli on kätevä, sillä tavaroiden etsiminen helpottuu, kun koko kassia ei tarvitse tyhjentää löytääkseen alimmaiseksi hautautuneen aurinkorasvan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sopiva tilavuus on 45–80 litraa, mutta jo 80-litrainen rinkka painaa täyttyessään paljon. Rinkan koko kannattaakin valita sen mukaan, kuinka painavaa rinkkaa on valmis kantamaan.

Pienempien tavaroiden säilytykseen oma reppunsa

Rinkan lisäksi mukaan kannattaa ottaa myös päiväreppu. Pieneen tilaan mahtuva reppu on hyvä valinta, ellei kaupunkikierroksella halua kantaa mukanaan koko varustusta. Matkalla tarvittavat pikkuesineet – junalippu, passi, lompakko, kamera ja matkapuhelin – kulkevat myös matkan ajan kätevästi mukana, kun ne on pakattu erikseen. Rinkan ollessa selässä pienempi reppu kulkee vatsan päällä ja arvotavarat pysyvät näin turvassa. Silloin kun reppua ei tarvitse, sen voi taitella rinkan taskuun.

Vaihtoehto repulle välimatkoilla on pieni olkalaukku tai pussukka, johon tärkeät arvotavarat saa pieneen tilaan ja vaikka puseron sisään etupuolelle turvaan.

IstockphotoInterrail
Mukana olevat matkatavarat ja niiden määrä on erityisen merkittävä Interraililla.

Reppu ei kuitenkaan välttämättä ole se kaikkein turvallisin vaihtoehto kaupunkiseikkailuja varten, sillä erityisesti taskuvarkaiden suosimassa kohteessa selän puolella roikkuva reppu on päteville näpistelijöille vaivaton kohde. Päivärepun ominaisuudet kannattaakin tutkia tarkoin ennen laukun valintaa, sillä esimerkiksi paksua materiaalia on haastavampi viiltää huomaamattomasti auki kuin ohutta reppukangasta.

Varaudu kaupunkivaellukseen

Kaupunkikierroksilla kaikki lähtee tukevista ja mukavista kengistä. Vaikka ajatus kevyistä korkosandaaleista keskieurooppalaisessa vanhassakaupungissa voi tuntua hyvältä, eivät silmiä hivelevät muotikengät ilahduta mukulakivisillä kaduilla. Panosta kenkiin, joilla voit kävellä koko päivän ilman hiertymiä ja rakkoja. Muista kuitenkin totutella tossuihin ennen matkan alkua, sillä uusilla kengillä matkaan lähteminen voi olla yhtä turha temppu kuin pelkkien varvassandaalien pakkaaminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ota mukaasi myös täytettävä juomapullo. Kesällä lämpötilat kohoavat Keski-Euroopan kohteissa usein hiostaviksi, varsinkin ilmastoimattomissa junissa. Oma juomapullo on paitsi kätevä olla mukana myös ekologinen vaihtoehto pullovedelle. Ennen pullon täyttämistä kannattaa kuitenkin tarkistaa, onko paikallinen hanavesi juomakelpoista.

Panosta keveyteen

Kun kannat kaiken selässäsi on tärkeää, että matkatavarat ovat mahdollisimman kevyitä ja mahtuvat pieneen tilaan.

Jos yövyt kaikkina öinä hotelleissa tai hostelleissa, ei makuupussia tarvitse kantaa mukana. Jos reittisi varrella on kuitenkin esimerkiksi junaöitä ilman makuupaikkaa, on oma makuupussi helpoin vaihtoehto. Pienimmät kesäkäyttöön tarkoitetut makuupussit ovat vain muutaman sadan gramman painoisia ja mahtuvat rinkan sivutaskuun. Tyhjästä tyynyliinasta saa helposti askarreltua pehmeän tyynyt täyttämällä sen vaatteilla. Sujauta samalla sisään arvotavarasi, jolloin ne pysyvät turvassa yön yli.

Vaatetuksessa kannattaa suosia keveitä ja ilmavia kerroksia, jotka sopivat toistensa kanssa käytettäviksi. Rullaa vaatteet, niin vältyt rypyiltä. Näin vaatteet myös mahtuvat pienempään tilaan. Keveiden vaatteiden rinnalle muista kuitenkin ottaa mukaan myös yksi lämpimämpi kerrasto, sillä etenkin yöt saattavat monessa kohteessa olla viileitä.

IstockphotoLentoasema
Hyvä päiväreppu toimii myös käsimatkatavaralaukkuna lennon aikana.

Vaatteita kannattaa pakata mukaan minimimäärä, sillä pyykkiä voi pestä matkan varrella. Useissa hostelleissa ja leirintäalueilla on mahdollisuus pyykinpesuun, ja jokaisesta kaupungista löytyy varmasti maksullisia pesuloita.

Tärkeiden tarvikkeiden aatelia on kevyt pyyhe. Panosta pyyhkeeseen, joka kuivuu nopeasti ja mahtuu pieneen tilaan. Nopeatempoisella seikkailumatkalla ei ehdi odotella kankaan kuivumista. Jos mukavan jättifroteepyyhkeen heittää rinkkaan junamatkan ajaksi, odottaa kassin pohjalla seuraavana päivänä tunkkainen yllätys.

Unohda matkatavarasi hetkeksi

Kun matkatavaroita ei voi joka hetki vartioida, on hyvä tietää että ne ovat edes lukossa. Kaikkia pitkäkyntisiä eivät toki lukotkaan hillitse, mutta toisaalta lukon käyttämisestä ei ole suurta vaivaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reilaajan ehdottomaan vakiovarustukseen kuuluu munalukko tai kaksi. Useimmissa hostelleissa on vieraiden käyttöön tarkoitettuja säilyskaappeja, jotka lukitaan omalla lukolla. Toisaalta myös rinkan vetoketjut saa munalukolla kiinni esimerkiksi pitkillä junamatkoilla yön ajaksi. Kannattaa panostaa laadukkaaseen ja tukevaan lukkoon. Varmuuden vuoksi voit ottaa mukaasi kaksi kokoa, sillä isoimmat munalukot eivät sovi välttämättä esimerkiksi rinkan lukitsemiseen.

Markkinoilla on tarjolla myös matkatavaroille suunniteltuja suojaverkkoja. Verkko vedetään rinkan ympärille ja lukitaan kiinteään kohteeseen, esimerkiksi junan hattuhyllylle. Näin voit nukkua rauhassa myös junassa pelkäämättä, että joku vie matkatavarasi unien aikana.

Katso myös Pallontallaajien pakkauslista reilaajille

Teksti: Anne Ventelä, Anni Moilanen, Inka Khanji
Kuva: Eurail Group, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa?

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa lennolle? Muista nämä 3 – mutta varo yhtä

Matkalaukun lukitseminen lennolle

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaalle odotettu uudistus – näin nesteiden kanssa matkustaminen helpottuu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja