Hyppää sisältöön

Tunnustatko? Tämän mokan sinäkin todennäköisesti teet jättäessäsi tippiä ulkomailla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.05.2022
Tämän tipin jättäminen on helppo unohtaa lomalla.

Tipin jättämisen hankaluus

Suomalaismatkailijoille tipin jättäminen tuntuu usein hankalalta, sillä kotimaan kulttuurista puuttuu juomarahaperinne. Monesti lomalla saakin olla raapimassa päätään: kenelle tippiä oikein kuuluu jättää? Ja mikä on sopiva summa? Miten missäkin maassa toimitaan?

Ulkomailla matkailijat tippaavat sujuvasti yleensä ainakin ravintolan tarjoilijoita. Tippiä osataan jättää myös baarimikolle ja hotelleissa toimiville laukkujen kantajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kehittynein tippauskulttuuri löytyy Yhdysvalloista, jossa on normaalia jättää 15–20 prosentin juomaraha. Tarjoilijoiden, baarimikkojen ja taksikuskien lisäksi tippiä kuuluu jättää myös esimerkiksi kampaajalle ja kosmetologille.

Yksi ammattiryhmä jää kuitenkin usein ilman tippiä jopa Yhdysvalloissa. Muistatko sinä jättää juomarahaa hotellin siivoojalle?

The New York Timesin mukaan vain alle kolmannes hotellivieraista huomaa jättää tippiä siivoojalle. Moni ei edes tule ajatelleeksi asiaa tai ole tietoinen siitä, että siivoojiakin on kohteliasta tipata – vaikka huoneen siisteys onkin avaintekijä matkailijan viihtyvyyden kannalta.

Miksi siivooja jää ilman tippiä?

Miksi matkailijat sitten tippaavat monia vähemmän raskasta työtä tekeviä henkilöitä hotellissa, mutta unohtavat siivoojan?

Siinä missä harvalla asiakkaalla on pokkaa olla jättämättä tippiä esimerkiksi tarjoilijalle joka on todistamassa tilannetta vieressä, ovat siivoojat usein hotellin näkymätöntä henkilökuntaa. Siivoojan tippaaminen on helppo sivuuttaa tai jopa unohtaa, sillä kohtaamiset puuttuvat monesti kokonaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omassa hotellihuoneessa yksin tai läheisen kanssa ei synny samanlaista sosiaalista painetta jättää tippiä kuin esimerkiksi ravintolassa isommassa seurueessa ruokaillessa.

Yksi syy siivoojien tippausongelmiin saattaa olla myös sen hankaluus. Ravintolassa ja taksissa tipin voi lisätä kätevästi korttimaksuun, mutta siivoojaa muistaakseen hotellivieraalla pitäisi olla aina lompakossaan sopiva käteissumma.

Näin siivoojaa kannattaa muistaa

Hotelli- ja ravintola-alan asiantuntijoiden mukaan hyvään etikettiin kuuluu tipin jättäminen siivoojalle. Amerikkalainen hotellialan järjestö American Hotel and Lodging Association suosittelee juomarahaa, mutta muistuttaa, ettei summan tarvitse olla suuri. Jo 1–5 dollaria eli muutaman euron tippi on hyväksyttävä.

Kansainvälinen hotelliketju Marriott yritti taannoin innostaa hotellivieraita tippaamaan siivoojia huoneeseen jätettävän tippikirjekuoren avulla. Käytäntö herätti kuitenkin kritiikkiä matkailijoissa, jotka kokivat joutuvansa siivoojien palkan maksumiehiksi. Kuoret poistettiin ripeästi.

Siivoojien tippaamiseen kannustetaan raskaan työn takia. Fyysisessä työssä keho ja iho joutuvat alttiiksi rasitukselle ja erilaisille kemiallisille aineille. Suuri osa siivoojista on maahanmuuttajataustaisia, pienituloisia naisia.

Yleisintä siivoojien tippaaminen on pidemmän loman jälkeen, jolloin siivojaan on saattanut jopa törmätä kasvokkain. Yhden hotelliyön jälkeen vain minimaalinen vähemmistö jättää juomarahaa.

>> Lue myös: Näin jätät tippiä ulkomailla – katso ohjeet eri maihin ja vältä tyypilliset virheet

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: The New York Times
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uusi Strawberry-hotelli Turkuun

Uusi hotelli Turkuun – tuttu toimija laajentaa: “Matka Suomessa on vasta alkanut”

All inclusiven plussat ja miinukset

All inclusive -hotellien plussat ja miinukset – 4 parasta ja 4 pahinta asiaa

Maailman kuuluisimmat hotellit

Kuinka monta tunnet? 10 legendaarista hotellia, joissa haluat yöpyä salaperäisen menneisyyden takia

Hotelli U14, Helsinki

U14 on leikkisä design-hotelli keskellä Helsinkiä: perheomisteinen, mutta osa jättiketjua

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja