Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tunnustatko? Tämän mokan sinäkin todennäköisesti teet jättäessäsi tippiä ulkomailla

Inka Khanji artikkelin kuva
Hotellit
Tämän tipin jättäminen on helppo unohtaa lomalla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 04.05.2022
facebook   whatsapp

Tipin jättämisen hankaluus

Suomalaismatkailijoille tipin jättäminen tuntuu usein hankalalta, sillä kotimaan kulttuurista puuttuu juomarahaperinne. Monesti lomalla saakin olla raapimassa päätään: kenelle tippiä oikein kuuluu jättää? Ja mikä on sopiva summa? Miten missäkin maassa toimitaan?

Ulkomailla matkailijat tippaavat sujuvasti yleensä ainakin ravintolan tarjoilijoita. Tippiä osataan jättää myös baarimikolle ja hotelleissa toimiville laukkujen kantajille.

Kehittynein tippauskulttuuri löytyy Yhdysvalloista, jossa on normaalia jättää 15–20 prosentin juomaraha. Tarjoilijoiden, baarimikkojen ja taksikuskien lisäksi tippiä kuuluu jättää myös esimerkiksi kampaajalle ja kosmetologille.

Yksi ammattiryhmä jää kuitenkin usein ilman tippiä jopa Yhdysvalloissa. Muistatko sinä jättää juomarahaa hotellin siivoojalle?

The New York Timesin mukaan vain alle kolmannes hotellivieraista huomaa jättää tippiä siivoojalle. Moni ei edes tule ajatelleeksi asiaa tai ole tietoinen siitä, että siivoojiakin on kohteliasta tipata – vaikka huoneen siisteys onkin avaintekijä matkailijan viihtyvyyden kannalta.

Miksi siivooja jää ilman tippiä?

Miksi matkailijat sitten tippaavat monia vähemmän raskasta työtä tekeviä henkilöitä hotellissa, mutta unohtavat siivoojan?

Siinä missä harvalla asiakkaalla on pokkaa olla jättämättä tippiä esimerkiksi tarjoilijalle joka on todistamassa tilannetta vieressä, ovat siivoojat usein hotellin näkymätöntä henkilökuntaa. Siivoojan tippaaminen on helppo sivuuttaa tai jopa unohtaa, sillä kohtaamiset puuttuvat monesti kokonaan.

Omassa hotellihuoneessa yksin tai läheisen kanssa ei synny samanlaista sosiaalista painetta jättää tippiä kuin esimerkiksi ravintolassa isommassa seurueessa ruokaillessa.

Yksi syy siivoojien tippausongelmiin saattaa olla myös sen hankaluus. Ravintolassa ja taksissa tipin voi lisätä kätevästi korttimaksuun, mutta siivoojaa muistaakseen hotellivieraalla pitäisi olla aina lompakossaan sopiva käteissumma.

Näin siivoojaa kannattaa muistaa

Hotelli- ja ravintola-alan asiantuntijoiden mukaan hyvään etikettiin kuuluu tipin jättäminen siivoojalle. Amerikkalainen hotellialan järjestö American Hotel and Lodging Association suosittelee juomarahaa, mutta muistuttaa, ettei summan tarvitse olla suuri. Jo 1–5 dollaria eli muutaman euron tippi on hyväksyttävä.

Kansainvälinen hotelliketju Marriott yritti taannoin innostaa hotellivieraita tippaamaan siivoojia huoneeseen jätettävän tippikirjekuoren avulla. Käytäntö herätti kuitenkin kritiikkiä matkailijoissa, jotka kokivat joutuvansa siivoojien palkan maksumiehiksi. Kuoret poistettiin ripeästi.

Siivoojien tippaamiseen kannustetaan raskaan työn takia. Fyysisessä työssä keho ja iho joutuvat alttiiksi rasitukselle ja erilaisille kemiallisille aineille. Suuri osa siivoojista on maahanmuuttajataustaisia, pienituloisia naisia.

Yleisintä siivoojien tippaaminen on pidemmän loman jälkeen, jolloin siivojaan on saattanut jopa törmätä kasvokkain. Yhden hotelliyön jälkeen vain minimaalinen vähemmistö jättää juomarahaa.

>> Lue myös: Näin jätät tippiä ulkomailla – katso ohjeet eri maihin ja vältä tyypilliset virheet

Lähde: The New York Times
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Kyllä on yleensä koettanut muistaa tippiä jättää siivoojillekin ja myös kotimaassa. Mukava on hotelliin mennä, kun huone siisti ja yrittänyt myös sellaiseksi jättää majoittumisen jälkeen.


  2. Itse sain hotelli- ja laivasiivoojana ollessani tippiä todella harvoin. Yhden käden sormilla on laskettavissa kerrat, kun pöydälle oli jätetty pari kolikkoa. Kerran oli jätetty olutpullo varustettuna lapulla ‘Kiitos siivoojille ja mukavaa päivän jatkoa’. Se ilahdutti, vaikka en olutta juokaan :) Eihän tipin jättäminen pakollista ole, mutta siitä tulee hyvä mieli, kun joku sentään muistaa meidänkin työpanoksemme.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.