Hyppää sisältöön

Tähän sinäkin olet halunnut saada selvän vastauksen: pitääkö loma-asunnossa tiskata ja siivota ennen lähtöä?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.01.2019
Kuuluvatko loma-asunnon tiskit matkailijalle vai siivouksesta laskuttavalle vuokranantajalle?

Pikasiivous ennen lähtöä on kohteliasta

Oletko sinäkin joskus ajautunut erimielisyyksiin matkaseuralaisesi kanssa siitä, miten paljon lomalle vuokrattua asuntoa tulee siistiä ennen lähtöä? Brittilehti The Telegraphin matkailuosastolta kysyttiin, kuuluuko tiskien tiskaaminen vuokralaiselle.

Brittimedian keskustelunavaus jakoi matkailijat kahteen leiriin. Monet olivat sitä mieltä, että omien jälkien siistiminen kuuluu automaattisesti asiaan ja on osa hyviä käytöstapoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osa matkailijoista koki tiskaamisen ja muiden siivoushommien pilaavan loman. Muutamat epäilivät, että astiat joudutaan joka tapauksessa pesemään uudestaan vuokralaisten jäljiltä. Toiset ihmettelivät, miksi siivousmaksun perinyt vuokraaja olettaisi asiakkaiden käärivän hihansa.

Onkin totta, että monet loma-asunnot perivät vuokralaisilta siivousmaksun. Summa voi olla mitä tahansa kympistä jopa lähemmäs sataa euroa majapaikasta riippuen.

Asiallinen vastaus kysymykseen on kuitenkin kyllä – tiskaa itse käyttämäsi astiat ellei muuten ole sovittu. Hotellihuoneessa lasien tiskaus ei onnistu, mutta tiskiaineen ja -harjan löytyminen loma-asunnon keittiöstä on jo hyvä vinkki toimintatavoista.

Siisti asiakas jättää hyvän vaikutuksen

Nykyään monet käyttävät Airbnb-palvelua, jonka kautta matkailijat voivat vuokrata paikallisten asuntoja tai näiden kotien vierashuoneita. Samalla hotelleihin liitetty anonyymiys on kadonnut: kaikki mitä vuokranantaja tai vuokralainen tekee henkilöityy tämän profiiliin, ja epäkohdat voi mainita julkisessa arvostelussa.

Ethän halua olla se matkailija, jonka nimen alla on maininta saastaiseen kuntoon jätetystä asunnosta tai tiskaamattomista astioista? Tämä voi vaikuttaa siihen, halutaanko sinulle jatkossa vuokrata majapaikkoja palvelun kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Loma-asunnosta lähdettäessä kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Lattioiden moppaaminen ei perussiistissä asunnossa kuulu vuokralaiselle – kuten ei myöskään pyyhkeiden tai petivaatteiden pyykkääminen. Sängyn petaaminen on turhaa, koska lakanat menevät kuitenkin pesuun.

Näkyvät liat on kohteliasta siivota. Tiskaa likaiset astiat ja pyyhi tahrat ja muruset keittiön pinnoilta. Älä jätä roskapusseja keittiön kaappiin haisemaan, vaan vie ne jätekeräykseen. Äläkä varasta shampoopulloa kylpyhuoneesta, kuten ehkä hotellissa tekisit.

Yksi tärkeimmistä asioista on myös check out -aikojen kunnioittaminen. Jos asunnosta on kirjauduttava ulos kello 12, noudata sääntöjä. Vitkastelu sotkee sekä vuokranantajan että seuraavien tulijoiden aikataulut, kun siivousta ei päästä aloittamaan.

Kuinka paljon sinä kiinnität huomiota loma-asunnon siistiyteen kirjautuessasi sieltä ulos? Kerro mielipiteesi kommenteissa!

Lue myös: Ota kaikki irti matkakohteesta ja majoitu kuin paikalliset – ensikertalaisen Airbnb-opas

Lähde: The Telegraph
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Hotellin lounge

Mitä hotellien lounget oikein ovat? Tällaista on suljettujen ovien takana

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja