Hyppää sisältöön

Ota kaikki irti matkakohteesta ja majoitu kuten paikalliset – ensikertalaisen Airbnb-opas

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.08.2018
Kodin tai huoneen vuokraaminen matkakohteessa on helppo tapa tutustua matkakohteeseen paikallisen tavoin.

Mikä on Airbnb?

Majoituspalvelu Airbnb on kiirinyt viime vuosina vauhdilla perinteisten hotellien rinnalle eikä ihme, sillä palvelun tarjoama hinta-laatusuhde on monille tavallista hotellia houkuttelevampi. Ajatus paikallisen kodissa majoittumisesta kiehtoo, ja majapaikan lisäksi Airbnb-asunnossa majoittuva saa yleensä erinomaisia vinkkejä lähialueelle.

Airbnb-palvelun toimintamalli on yksinkertainen: sivusto tarjoaa yksityishenkilöille mahdollisuuden tarjota kotinsa tai huoneensa vuokralle tiettynä aikana. Palvelu yhdistää asunnon tarjoajan ja majoitusta etsivän matkailijan luotettavasti, joten sen käyttäminen on turvallista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoituksen lisäksi Airbnb:n kautta on mahdollista varata myös paikallisten tarjoamia palveluja.

Miten varaaminen toimii?

Sivusto toimii kuin mikä tahansa hotellihaku, eli majoitusta voi hakea matkakohteen, -päivän ja henkilömäärän mukaan. Asunnosta kannattaa tarkistaa sijainnin lisäksi kuvat ja muiden vieraiden arvostelut. Ennen varauksen tekemistä kannattaa tutustua myös vuokraajan henkilökohtaiseen profiiliin.

Palvelun käyttäjät antavat palautetta puolin ja toisin, eli asunnon vuokralainen antaa palautetta vuokraajalle ja päinvastoin.

ShutterstockTällainen on Airbnb
Airbnb-asuntojen keittiöstä on usein paljon hyötyä, kun kaikkia matkan aterioita ei tarvitse syödä ravintolassa.

Kohteista on listattu hotellipalvelujen tavoin tärkeimmät asiat: kuvaus, mukavuudet, sijainti ja säännöt. Hinnat on listattu yötä kohden, ja varausta tehdessä lopulliseen hintaan lisätään vielä mahdolliset paljousalennukset sekä palvelu- ja siivousmaksu, joka vaihtelee muutamista kymmenistä euroista useaan sataan euroon kohteesta riippuen.

Sopivan kohteen löydyttyä majapaikasta tehdään varauspyyntö, jonka majoittaja joko hyväksyy tai jättää hyväksymättä. Koska kyseessä on yksityisille suunnattu kotimajoituspalvelu, pääsevät myös vuokraajat tarkastelemaan mahdollisen asiakkaansa profiilia ja tämän saaneita arvosteluja ennen pyynnön hyväksymistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majapaikka veloitetaan vasta, kun majoittaja on hyväksynyt varauspyynnön.

Kenelle Airbnb-majoittuminen sopii?

Kotimajoitus tarjoaa helpon tavan päästä paikallisrytmiin ja tutustua matkakohteeseen paikallisen tavoin. Koska palvelussa on vuokrattavana paitsi yksittäisiä huoneita myös kokonaisia asuntoja, löytyy sitä kautta majapaikka niin yksin matkustaville kuin suurella seurueella lomaileville.

Yksin tai kaksin lomailevat matkailijat voivat valita esimerkiksi huoneen paikallisten luota, jolloin he majoittuvat esimerkiksi ylimääräisessä makuuhuoneessa ja jakavat kylpyhuoneen, keittiön ja muut tilat vuokraajien kanssa. Tämä on kätevä tapa tutustua paikallisiin ja saada parhaat vinkit naapuruston kiinnostaviin kohteisiin.

ShutterstockTällainen on Airbnb
Kaveriporukalla matkustaessa Airbnb on kätevä tapa majoittua.

Toisaalta Airbnb:n kautta voi vuokrata käyttöönsä myös kokonaisen asunnon. Saatavilla on pieniä yksiöitä, mutta tarjolla on myös suuria lomakoteja, joissa on tilaa suurellekin seurueelle. Esimerkiksi perheiden ja kaveriporukoiden yhteisreissuilla Airbnb on hyvin kätevä tapa majoittua yhteisöllisesti.

Palvelun kautta löytää yksinkertaisia majapaikkoja, joissa on perusmukavuudet kylpyhuoneesta keittiöön, mutta saatavilla on myös hyvin monenlaista majoitusta. Airbnb:n kautta lomalla voi majoittua esimerkiksi keskiaikaisessa linnassa, majoituskäyttöön muutetussa tuulimyllyssä, Kiinan muurin vartiotornissa tai majakassa.

Airbnb-palvelussa on monta puolta

Suosittu palvelu levisi nopeasti maailmanlaajuiseksi, ja Airbnb-asuntoja ja -huoneita löytyy nyt lähes kaikkialta maailmasta. Käyttö on helppoa ja sen avulla kuka tahansa voi tarjota huonetta tai asuntoa vuokrattavaksi.

Matkailijan näkökulmasta palvelu on kätevä ja mahdollistaa kiinnostavissa kohteissa majoittumisen järkihintaan. Samalla kun matkailijat löytävät hinta-laatusuhteeltaan hotellia parempia majapaikkoja, nousevat paikallisten elinkustannukset erityisesti suosituissa matkailukaupungeissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Palvelun päällimmäinen tarkoitus on tarjota ihmisille mahdollisuus vuokrata tyhjille jääneitä huoneita tai huoneistoja esimerkiksi oman loman ajaksi, mutta yhä useammalla vuokraajalla on asuntoja, joita käytetään pelkästään Airbnb-vuokraamiseen.

Paikallisten asuntokriisin vuoksi viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan palvelun toimintaan joissakin kohteissa. Esimerkiksi New Yorkissa kokonaisten asuntojen vuokraaminen 30 päivää lyhyemmäksi ajaksi on kiellettyä ja Reykjavikissa paikalliset voivat vuokrata asuntonsa korkeintaan 90 päiväksi vuodessa. Berliinissä taas kokonaisten asuntojen vuokraaminen lyhytaikaisesti on kiellettyä, mutta huoneiden vuokraaminen on sallittua, kunhan huone on kooltaan alle 50 prosenttia koko asunnon koosta.

>> Majoitutko mieluummin perinteisessä hotellissa? Löydä majapaikka Rantapallon hotellihaun avulla!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Airbnb

Airbnb ei ole aina halvin valinta – 10 kaupunkia, joissa on viisasta turvautua hotelliin

Kuinka paljon loma-asunnossa pitää siivota?

Tähän sinäkin olet halunnut saada selvän vastauksen: pitääkö loma-asunnossa tiskata ja siivota ennen lähtöä?

Hotelli vai Airbnb?

Tutkimus: vertaismajoituspalvelut muuttavat matkustuskäyttäytymistä