Hyppää sisältöön

Muovin käyttö huolettaa matkailijoita aiempaa enemmän – hotellit ja matkanjärjestäjät vähentävät muovin käyttöä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.11.2018
Yhä useampi hotelli sitoutuu ympäristöystävällisiin periaatteisiin. Kierrätyksen ja veden säästämisen lisäksi hotellit ja matkanjärjestäjät panostavat nyt myös muovin vähentämiseen.

Kynät, lelut ja pillit vaihtoon hotelleissa

Kotimainen Sokos Hotels -ketju luopuu huoneissa olevien tuotteiden pakkausmuoveista, muovikasseista sekä muovia sisältävistä tai muoviin pakatuista leluista. Myös kuulakärkikynät vaihdetaan nykyistä ekologisempiin.

Ketjun hotelleissa kyniä kuluu jopa 60 000 joka vuosi, ja vuodesta 2013 käytössä olleet kynät ovat olleet kierrätettäviä. Vuoden 2019 alusta lähtien käyttöön otetaan niin ikään kierrätettävät kynät, jotka valmistetaan jo kertaalleen kierrätetyistä materiaaleista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsille tarkoitetut muoviset kylpyoravat vaihtuvat jatkossa puuhavihkoihin.

– Luovumme vuoden 2018 loppuun mennessä kaikista muovia sisältävistä leluista, kuten kylpyleluista ja matkalaukkutägeistä. Otamme käyttöön kierrätetystä materiaalista valmistetut, edelleen kierrätettävät puuhavihot, sanoo Sokos Hotellien konseptipäällikkö Janina Nurmela.

Myös kaikki hotellien muovipussit korvataan paperipusseilla. Lisäksi hotellihuoneiden muovia sisältävät vanupuikot korvataan muovittomilla vuoden 2018 loppuun mennessä ja fleece-huovat vaihdetaan muovittomiin luonnonmateriaaleihin vuoden 2020 loppuun mennessä.

Hotelliketjun muovituotteiden vähentäminen on osa koko S-ryhmän muovilinjausta, jonka avulla S-ryhmä pyrkii vähentämään muovin käyttöä.

Kertakäyttömuovin lopettamisella selvä vaikutus

Vuoden 2019 aikana muovin käyttöä vähentää myös kansainvälinen Thomas Cook -konserni, johon kuuluu suomessa toimiva Tjäreborg. Konsernin tavoite on luopua 70 miljoonasta muovisesta kertakäyttötuotteesta vuoden 2019 aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisesti Välimeren lomakohteissa toimivan konsernin muovittomuusperiaate on merkityksellinen, sillä osa matkailijoista suhtautuu välinpitämättömästi roskaamiseen: Välimereen päätyy 40 prosenttia enemmän muovijätettä kesäkuukausien aikana. Thomas Cookin kyselyn mukaan valtaosa matkailijoista kuitenkin kokee roskaisen rannan vaikuttavan päätökseen palata kohteeseen uudelleen.

Muutos alkaa konsernilla pienistä yksityiskohdista, joiden puuttumista asiakkaat tuskin huomaavat.

– Ensin luovumme kertakäyttöisistä muovituotteista, kuten pilleistä ja drinkkitikuista omissa konseptihotelleissamme sekä Thomas Cook -lentoyhtiössämme, joiden toimintaa me voimme muuttaa nopeimmin, sanoo Thomas Cook Northern Europe -konsernin toimitusjohtaja Magnus Wikner.

Lähteet: Sokos Hotels ja Tjäreborg
Kuva: Sokos Hotels

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Solo Sokos Hotel Helsinki

Helsingin kaupungin nimikkohotelli uudistui – tällainen on Solo Sokos Hotel Helsinki

Heymo 1

Tällainen on Sokos Hotellien uusi Heymo 1 -hotelli, missä et maksa ylimääräisestä

Suuri hotellihuone missä on iso sänky ja taustalla nojatuoli ja kakluuni

Helsingin klassikkohotellin remontti valmistui: tältä näyttää uudistunut hotelli Torni

Hotellihuoneen ovi, jossa älä häiritse -kyltti hauskalla tekstillä

Sokos Hotelsilta uusi hotellikonsepti – ensimmäinen Heymo-hotelli avattiin Espooseen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja