Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Hyvän autoloman avaimet

artikkelin kuva
Automatkailu
Lomailua ei kannata säästää päämäärään, vaan loman voi aloittaa jo tien päällä.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 19.06.2012
facebook   whatsapp

Lomailua ei kannata säästää päämäärään, vaan loman voi aloittaa jo tien päällä. Kärsivällisyys, ennakointi ja joustavuus takaavat rentouttavan ja kiireettömän ajomatkan.

Suunnittelua ja joustavuutta

Ennakointi ja suunnittelu ovat parhaat lähtökohdat onnistuneeseen automatkaan. Kartat, reitit ja aikataulut on hyvä suunnitella hyvissä ajoin ja tutustuttaa niihin koko perhe.

Matkan kulku kannattaakin suunnitella kohteesta lähtien yhdessä matkaporukan kanssa. Myös lapsista on hauskaa osallistua suunnitteluun ja antaa heidänkin äänensä kuulua. Kun kaikki pääsevät osallistumaan suunnitteluun, tulee matkan varrella vähemmän kinoja ja ristiriitoja.

Suunnitelmien täytyy kuitenkin olla myös joustavia, eikä niihin saa suhtautua tiukkapipoisesti. Tien päällä eteen tulee yllättäviä tilanteita, jolloin parhaimmillekin aikatauluille voi heittää hyvästit.

Nykyisistä peleistä ja vempaimista käytännöllisimpiä on autonavigaattori, jonka ohjeita seuratessa ainakaan reitistä ei tule riitaa. Paperista karttaa ei kuitenkaan kannata hylätä, sillä tekniikkakin voi pettää.

Ennen lähtöä kannattaa huolehtia auton kunnosta ja varustelusta. Autosta kannattaa tarkistaa öljyt, vesi ja rengaspaineet ennen matkalle lähtöä.

Matkalaisten viihtyvyyden takaavan auton varusteluun kuuluvat vesipullot, eväät, talouspaperirulla, muovipussit roskia varten ja niskatyynyt. Lisäksi auton ensiapupaketti täytyy pitää ajan tasalla.

Varsinkin lasten kanssa matkustettaessa myös viihdepuolesta täytyy pitää huoli, eli matkaan voi varata matkapelejä, musiikkia ja kuuntelukasetteja.

Suosituimpaan matkustusaikaan, eli kesä- ja talvilomilla, kannattaa yöpymispaikat varata etukäteen. Mikäli aikoo käydä esimerkiksi teatterissa tai tapahtumissa, liput niihinkin kannattaa varata hyvissä ajoin.

Yhteispelillä perille

Autolla ajamista ei kannata ahnehtia, vaan taukoja tulisi pitää tasaisin väliajoin. Mikäli matkaporukassa on useampia ajotaitoisia, kuljettajaa kannattaa vaihdella, ettei ajamisesta tule vain yhden henkilön taakka.

Tee matkasta osa lomaa, ja poikkea pienemmille sivuteille tai aja maisemareittiä. Koskaan ei tiedä mitä hauskaa tulee kohdattua. Kun päivää kohden suunnittelee kohtuullisen määrän kilometrejä, jää aikaa tutustua myös matkan varren etappeihin.

  Automatkailijan muistilista:

 • Aloita matkan suunnittelu ajoissa ja ota kaikki matkalaiset mukaan suunnitteluun.
 • Muista pitää huolta auton kunnosta ja perusvarusteista.
 • Älä ahmi päivää kohden liikaa ajokilometrejä ja vaihdelkaa kuljettajaa.
 • Muista pitää taukoja ja varata mukaan myös viihdykettä.
 • Mikäli mahdollista, ota mukaan navigaattori. Navigaattoria voi reissuun pyytää lainaksi vaikka naapurilta tai sukulaiselta.
 • Tee matkakohteisiin tarvittavat varaukset hyvissä ajoin.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.