hero taustakuva

Viron ihanat saaret – tutustu matkailusaariin ja koe elämyksiä

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Viro on paljon muutakin kuin Tallinna, ja kesän ihanimpien lomakohteiden joukkoon lukeutuvat ehdottomasti myös Viron edustalla sijaitsevat saaret. Tutustu näihin kohteisiin ja ala suunnitella lomaa!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 21.03.2018
facebook   whatsapp

Viron saarissa houkuttaa helppous

Viro on suosittu matkailukohde, joka on tuttu suomalaisille jo vuosikymmenten takaa. Perinteisimpien matkakohteiden lisäksi suomalaismatkailijat suuntaavat yhä useammin Viron muihin kohteisiin, mukaan lukien maan edustalla sijaitseville saarille.

Saaret ovatkin helppoja matkakohteita, sillä omalla autolla matkaileva voi toteuttaa saarihyppelyn vaivatta. Lauttayhteydet mantereelta saarille ja saarelta toiselle ovat nopeat, toimivat sekä luotettavat. Lauttapaikan omalle autolle voi varata ja maksaa kätevästi etukäteen T-pilet-sivuston kautta.

Lautat ovat pääasiassa melko vaatimattomia ja pieniä, mutta joillakin reiteillä liikennöivillä lautoilla on myös kahvila ja muita palveluja. Tavallisin tapa tutustua saariin on autolla, mutta monet toteuttavat Viron saarihyppelyn myös polkupyörällä, sillä saarten pyörätieverkosto on erinomainen.

Tutustu Viron ihaniin saariin ja lähde!

Muhu

Noin 150 kilometrin matkan päässä Tallinnasta sijaitseva sympaattinen Muhun saari on monelle vain läpikulkupaikka matkalla Saarenmaalle, mutta saari on tosiasiassa jo itsessään hyvin kiinnostava nähtävyys. Pienellä saarella on paljon nähtävää, eikä Muhun-vierailun aikana kannata jättää väliin saaren elämyksellisimpiä vierailukohteita.

Muhun saari tunnetaan erityisesti siellä sijaitsevasta Pädaste Manor -luksushotellista sekä hotellin Alexander-ravintolasta, joka on valittu useita kertoja koko Viron parhaaksi ravintolaksi. Syrjässä sijaitseva kartanohotelli tarjoaa vieraille luksustason puitteiden lisäksi muun muassa oman elokuvateatterin, kylpylän ja yrttitarhan.

Inka KhanjiMuhu, Viro
Muhun saarella sijaitseva historiallinen Koguvan kylä on tunnelmallinen vierailukohde.

Pädaste Manorin lisäksi saarella on myös toinen erityisesti suomalaisnäkökulmasta hyvin kiinnostava majapaikka. Televisiostakin tutun Sikke Sumarin perustama Nami Namaste on rauhallinen lomakylä, jossa on vain yksi tavoite: saada vieraat rentoutumaan. Perinteisten hotellihuoneiden sijaan Nami Namastessa majoitutaan pienissä mökeissä ja aitoissa, joissa ei ole televisiota tai internet-yhteyttä. Illalliset syödään yhdessä majapaikan pitkän ruokapöydän äärellä ja vieraat voivat halutessaan osallistua myös ruoanlaittotunnille.

Muhun-vierailun aikana kannattaa piipahtaa myös keskustan laadukkaissa ja tunnelmallisissa ravintoloissa, jotka vaatimattomasta ulkokuoresta huolimatta yllättävät usein herkullisella ruoallaan. Myös saaren oma viinitila Luscher & Matiesen Muhu Veinitalu sekä aivan Muhun länsirannikolla sijaitseva Koguvan historiallinen kylä ovat kiinnostavia vierailupaikkoja.

Saarenmaa

Muhun länsipuolella sijaitseva Saarenmaa on Viron suurin saari, joka tarjoaa matkailijoille runsaasti nähtävää. Saaren etelärannikolla sijaitseva Saarenmaan pääkaupunki Kuressaare on tunnettu kylpyläkaupunkina, minkä lisäksi siellä on myös monipuolinen ravintolatarjonta. Kuressaaren kiinnostavin nähtävyys on kaupungin keskustassa sijaitseva keskiaikainen Kuressaaren linna, jossa voi vierailla tutustuen niin vartiotorniin kuin kellariinkin.

Inka KhanjiSaarenmaa, Viro
Saarenmaalla pääsee tutustumaan aitoon virolaiseen elämänmenoon.

Kaupunkitunnelman lisäksi Saarenmaalla riittää nähtävää saaren luontokohteissa. Esimerkiksi aivan saaren eteläisimmässä kärjessä Sõrven niemimaalla sijaitseva 52 metriä korkea Sõrven majakka on monien suosikki. Saarenmaan länsipuolella sijaitseva Vilsandin kansallispuisto kattaa sata saarta, luotoa ja karia. Kansallispuisto on koko Baltian vanhin luonnonsuojelualue.

Noin 20 kilometrin päässä Kuressaaresta sijaitsee kiinnostava Kaalin meteorikraatteri, joka syntyi noin 7 500 vuotta sitten. Meteoriitti aiheutti lukuisia kraattereita, joista suurin on 110 metriä leveä ja 22 metriä syvä valtava kraatteri.

Hiidenmaa

Saarenmaan pohjoispuolella sijaitseva Hiidenmaa on Viron toiseksi suurin saari ja täynnä upeita luontomaisemia. Erityisesti luontolomakohteena tunnettu rauhallinen Hiidenmaa sopiikin erityisesti lomailijalle, joka haaveilee matkakohteesta, missä ei tarvitse juuri nähdä muita ihmisiä.

Saaren lukuisat majakat ja kauniit maisemat tekevät Hiidenmaasta suositun kesäkohteen. Saari tarjoaa myös mainiot puitteet esimerkiksi surffaukseen ja purjehtimiseen. Rento tunnelma on monelle luontomatkailijalle juuri sitä, mitä lomalta kaipaa. Pitkät hiekkarannat pitävät myös rantaleijonat tyytyväisinä.

Visit Estonia / Magnus HeinmetsHiidenmaa, Viro
Hiidenmaan pitkät rannat ja lämmin ilmasto houkuttelevat kesälomalle saaristoon.

Hiidenmaalle matkustetaan tavallisesti lautalla, ja yhteydet ovat hyvät niin Saarenmaalta kuin manner-Virostakin. Talvisin Hiidenmaalle pääsee Euroopan pisintä jäätietä pitkin.

Vormsi

Hiidenmaan ja manner-Viron välissä sijaitseva pieni Vormsin saari on luontokohde, jonne matkustetaan rauhoittumaan. Saarella on esimerkiksi mainio pyöräteiden verkosto, ja Vormsiin tutustuminen polkupyörällä onkin suosittu tapa kierrellä saarella.

Saarella ei ole juuri nähtävyyksiä, ja Vormsin tunnetuin kohde onkin Pyhä Olavin kirkko ja sen edustalla sijaitseva historiallinen hautausmaa, jonka vanhimmat haudat ovat 1700-luvulta.

>> Lue lisää vinkkejä Viroon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji ja Visit Estonia / Magnus Heinmets

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.