Australia on monien mahdollisuuksien maa

Kohdeopas: Australia

Surfers Paradise

Australiassa maisemat vaihtelevat trooppisista sademetsistä laajoihin autiomaihin ja suurkaupunkien hulinaan. Australia on maailman kuudenneksi suurin valtio ja ainoa maa, joka kattaa yksin kokonaisen mantereen.

Etelän ihmemaa

Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla ja sen nimikin tulee latinan sanasta australis, eteläinen. Australiassa asuvat monet eläimet, joista muu maailma on lukenut vain lehdistä tai nähdyt videopätkiä televisiosta. Australian kamaralla voit nähdä kenguruita, koalakarhuja ja monia muita pohjoismaisin silmin katsottuna omituisia otuksia.

Myös mantereen maantiede on erittäin monipuolinen. Laakean Australian itäosassa kohoavat Australian Kordillieerit, joiden rinteillä on mahdollista jopa lasketella. Suurimmaksi osaksi maa on aavikkoa tai savannia, ja vain itärannikolla on trooppisia ja subtrooppisia sademetsiä.

Kenguruja Australian erämaassa

Uniikki luonto hurmaa

Australia on ollut historiansa aikana pitkiä kausia eristyksissä muista maanosista, joten Australian luonto on saanut rauhassa kehittyä ainutlaatuiseksi. Australiasta löytyy sellaisia eläin- ja kasvilajeja, joita ei tapaa missään muualla maapallolla.

Tunnetuimpia australialaisista erikoisuuksista ovat eukalyptukset ja mantereen runsas pussieläinten lajisto. Pussieläimiin kuuluu esimerkiksi yli 50 kengurulajia, koala ja vompatti. Maan erikoiseen eläimistöön lukeutuu myös vesinokkaeläin.

Australian monet luonnonpuistot, joissa voi tutustua maan mielenkiintoiseen luontoon sekä tavata ja taputella suloisia koaloja ja kenguruita, kuuluvat maan suosituimpiin matkailuvetonauloihin.

Elämää suurkaupungeissa

Luonnonihmeiden lisäksi Australiassa sijaitsee myös kaupunkeja, joiden vilinä ilmaisee sisäänsä matkaajan kuin matkaajan. Suurin osa maan noin 20,4 miljoonasta asukkaasta asuu suurissa rannikkokaupungeissa.

Mielenkiintoisten kaupunkien listalla reilun neljän miljoonan asukkaan Sydney on kärjessä. Kaupungin vetovoima perustuu arkkitehtuurisiin mestariteoksiin, rentoon ilmapiiriin ja persoonallisiin kaupunginosiin.

Väkiluvun perusteellaa Australian kaupungeista toiselle sijalle nousee Melbourne. Australian avoimen tennisturnauksen ja Formula 1 -osakilpailun näyttämönä toimivasta kaupungista löytyy kaupunkikulttuuria vaativampaankin makuun.

Edellä mainittujen metropolien lisäksi maan kolmanneksi suurin kaupunki Brisbane, länsirannikon Perth ja idyllinen Adelaide ovat matkailijoiden keskuudessa suosittuja kohteita.

Monivivahteinen ilmasto

Australia on laaja ja monimuotoinen maa, jonka ilmasto-olosuhteet vaihtelevat maan osien mukaan. Maan pohjoisosissa vallitsee kuumaa, keskiosissa lämmin ja eteläosissa lauhkea ilmastovyöhyke.

Australiaan suuntaavan on hyvä muistaa, että päiväntasaajan eteläpuolelle siirryttäessä vuodenajat kääntyvät päälaelleen. Keskikesä ajoittuukin siis suomalaisittain sydäntalveen, tammikuun paikkeille.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AUSTRALIASSA

Australian punaiset erämaat

Pitkä lentomatka perille

Pitkän välimatkan vuoksi Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Australiaan, maahan aikovan onkin siis tehtävä välilasku. Tähän tarkoitukseen käytetyimpiä kenttiä ovat muun muassa Hong Kong ja Singapore.

Matka maapallon pohjoiskolkasta eteläpäähän saattaa kestää reilun vuorokauden. Pitkän matka-ajan lisäksi kannattaa varautua suhteellisen hintaviin lentoihin. Edestakaisia lentoja ei yleensä alle tuhannen euron saa.

Majoitustarjontaa riittää

Australian suurimmat kaupungit – ja samalla suosituimmat matkailukohteet – ovat majoitustarjonnaltaan vähintäänkin riittäviä. Melkeinpä sijainnista riippumatta tarjolla on niin hostelleja, keskitason hotelleja kuin luksussviittejäkin.

Asuminen maan hotelleissa ei kuitenkaan ole täysin ilmaista tai edes halpaa. Matkailijan onkin hyvä varautua pulittamaan asumisesta suunnilleen samoja summia kuin Suomessakin.

Liikkumisen monet mahdollisuudet

Australian suurkaupungeissa liikkuminen hoituu järjestäen kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla. Esimerkiksi Sydneyssä ja Melbournessa metroyhteydet ovat kattavat.

Vaikka Australia onkin maana valtava, suurin osa sen suurimmista kaupungeista sijoittuu saaren itäpuolelle. Näiden välillä liikkumaan pääsee esimerkiksi junalla. Myös länsirannikolla sijaitsevaan Perthiin on junayhteys, mutta maan sisäisellä lennolla matka taittuu luonnollisesti nopeammin.

AUSTRALIAN MATKAKOHTEET

Australian matkakohteet

Sykähdyttävä Sydney

Sydneytä kutsutaan usein yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Sydneyn panoraama on valkoisten rakennusten, vehreän kasvillisuuden, meren ja kirkkaan taivaan yhdistelmänä suloisen suurkaupungin perikuva.

Kaupunki kannattaa katsasta satamaristeilyllä tai lautalla, jolloin voi paraatipaikalta ihailla Sydneyn kuuluisaa oopperataloa ja Harbour Bridge – siltaa. Risteilyjä lähtee Circular Quay -rannasta kaupungin keskustasta. Jos haluaa aloittaa lomansa pari astetta huikeammalla kokemuksella, kannattaa ottaa osaa Bridge Climb -kiipeilyretkelle satamasillalla.

Australia on tunnettu erityisesti rennosta rantakulttuuristaan. Parhaimmillaan aussimainen rantaelämä on kuuluisilla Bondin ja Manlyn rannoilla. Kaikkiaan Sydneyssä on yli 30 hiekkarantaa, joiden joukosta löytyy ensiluokkaisia paikkoja myös surffaajille.

Sydney on shoppaajan paratiisi, jonka keskustassa voi tehdä ostoksia Queen Victoria Buildingin ja Pitt Street Mallin kaupoissa tai tavarataloissa. Sydneyn kuuluisan yöelämän keskuksina pidetään Kings Crossin ja Oxford Streetin alueita, joista erityisesti Kings Cross on reppureissaajien suosiossa.

Mukavaa iltaelämää löytyy myös The Rocksin ravintola- ja huvittelualueella, joka on hauska sekoitus uutta ja vanhaa. The Rocksin historialliset rakennukset ja vanhojen puukauppojen vilkas kulttuuritarjonta houkuttelevat paljon turisteja.

Sydneystä on helppo jatkaa matkaa Australian muihin kiehtoviin kohteisiin ja kaupunkeihin. Erityisen hieno tapa matkata pitkin mannerta on hypätä loisteliaan The South Pacific Express -junan kyytiin ja lähteä Brisbaneen tai Cairnsiin, tai Indian Pacific -junalla koko mantereen halki Perthiin.

Melbournen metropoli

Aivan Australian kaakkoisnurkassa sijaitseva Melbourne on Sydneyn jälkeen maan toiseksi suurin kaupunki. Se on todellinen metropoli, jonka liki neljä miljoonaa asukasta pitävät huolen siitä, että suurkaupunki pysyy eläväisenä kellon ympäri.

Suuresta koostaan huolimatta Melbourne on matkailijalle helposti lähestyttävä kaupunki. Melbournen keskusta on alueellisesti tiivis mutta anniltaan rikas: tarjolla on kaikkea taiteesta ja musiikista hyvään ruokaan sekä urheiluun.

Kaupungin suosituin kohtaamispaikka on Federation Square, joka vilkkaudestaan huolimatta on ilmapiiriltään tunnelmallinen ja lämmin. Sieltä on hyvä suunnata kohti Melbournen muita nähtävyyksiä. Vierailla kannattaa ainakin kaupungin eläintarhassa ja museossa, unohtamatta tietenkään Melbournen lukuisia markkinoita ja muita shoppailuhoukutuksia.

Adelaide, Australian pienoismalli

Reilun miljoonan asukkaan Adelaide on Etelä-Australian pääkaupunki, jossa voi kokea koko Australian pienoiskoossa.

Keskustan leveät bulevardit vaihtuvat huomaamattomasti tunnelmallisempiin kaupunginosiin, kun taas kulttuurikohteet löytävät vastapainonsa Adelaiden houkuttelevasta ruoka- ja viinitarjonnasta.

Kaupungin vilkkaudesta voi pitää tauon jossain Adelaiden viihtyisistä puistoista. Vaihtoehtoisesti voi myös suunnata rannalle tai vaikkapa hypätä veneen kyytiin ja päätyä uimaan delfiinien sekaan vain parinkymmenen minuutin päässä kaupungin keskustasta.

AUSTRALIAN PARHAAT

Australian eksoottiset eläimet

Parhaat kaupunkikohteet

  1. Sydney
  2. Melbourne
  3. Adelaide
  4. Brisbane
  5. Perth

Hienoimmat luonnonihmeet

  1. Iso Valliriutta
  2. Ayer’s Rock
  3. Kangaroo Island
  4. Outback
  5. Tasmania

Viiniä Australiasta

Australia on kasvattanut, ja kasvattaa edelleen, merkittävyyttään viinintuottajana. Maan kunnianhimoisena tavoitteena on nousta maailman suurimmaksi viinintuottajaksi vuoteen 2025 mennessä. Ilkka Sirén syventyy Australian viinimaisemaan Viinisuositus 2.0 -videolla.

Lisätietoa

Australian virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / christophe mallet ja SXC
Video: Ilkka Sirén

Päivitetty: 4.2.2015

Australia: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

12 kommenttia

Lähdin Australiaan heti viime joulun jälkeen niin, että sain kokea Sydneyn kuuluisan uuden vuoden ilotulitukset. Ekat pari viikkoa vietin ystävällä Sydneyssä käyden shoppailemassa, tutustumassa nähtävyyksiin ym ja vain rentoutuen ja ottaen aurinkoa. Sitten tein pari ”reppu reissua”: Hunter Valley:hin joka on suuri viinialue Sydneystä sisämaahan päin. Sitten kävin Sinisillä vuorilla joka oli aivan mullistava elämys ja monen vuoden haaveen täyttymys! Yksi reissu oli Sydneystä pohjoiseen Port Stepheniin joka on aivan lumoavan kaunis paikka. Sinne haluan uudelleen mutta pisemmäksi aikaa. Yhden viikonlopun vietin pohjois Queenslandissa. Lensin Sydneystä Townsvilleen ja näin siellä ”kaikki” Townsvillen ja Inghamin välillä missä sitten yövyin ystävieni luona. Harmi vain että sattui tulemaan sade-aika ja satoi lähes taukoamatta eikä ollut aikaa olla kauempaa. Mutta siellä oli todella kaunista. Jos mitenkään mahdollista, seuraava matkani onkin sitten sen 3 kk, ei 4,5 viikkoa!

Tänk så underbart det skulle vara att få överraska min bästa vän med en resa till Australien! Lyckan skulle vara total!

Joo, unelmia pitää olla ja Australia on yksi niistä. Euroopan tilanne muutenkin saa perheellisen ajattelemaan, että pitäisi ihan oikeasti nostaa muutakin kuin kytkintä ja painua maahan, jolla on antaa tulevaisuus myös jälkipolville. Suomi venäläistyy ja sitä ei voi näköjään estää. Välillä tuntuu, että päättäjämme toivovatkin sitä.

Australia on hieno maa. Olen käynyt muutamia kertoja ja niillä matkoilla on hieman tutummaksi tulleet Perth, Sydney, Melbourne ja Brisbane suurkaupungeista. Lisäksi Tasmania, Fracierin ja Phillipin saaret ja autoilu Sydney -Brsbane, Sydney – Melbourne sekä Great Ocean Road ovat avartaneet muusta osasta maata. Nähtävää riittää. Aikaa on syytä varata vähintään kuukausi, jotta saisi edes pienen käsityksen maasta. Kun suunnittelette lentoa sinne, erinomainen tapa on pysähtyä Bangkokissa pariksi yöksi. Se on likipitäen puolessa välissä matkaa. Sieltä saa edullisesti matkavaatetukseen sopivia asusteita todella edullisesti ja nähtävää sielläkin piisaa. Jos et halua mennä kaupunkiin, voit ottaa hotellin kentän vieressä olevasta Novotelin hotellista. Kohtuuhintainen mutta upea kokemus.
Ennen kuin lähdet matkaan, tarkista ettei samalle ajalle satu mitään juhlapyhiä Australiassa. Nimittäin kaikki paikat rannoilla, resorteissa, leirintäalueilla jne. ovat todella ruuhkaisia. Aussit ovat rantakansaa. Toivotan kaikille lähtijöille hyvää matkaa ja yhtä loistavia hetkiä kaukana pallon alapuolella.

Hoi … Missä yövyit?
Suosittele edullista siistiä yöpaikkaa , itäranta kolutaan ylhäältä alas…

Ha alltid drömt om att få besöka Australien. Det är så olikt alla andra
värlsdelar.

Serkkuni setä muutti perheineen 50 luvun taitteesa…. kiinnostava maa….

Haaveeni on päästä Australiaan.Sukulaisia asuu Sydneyssä,on asunut noin 37vuotta.Olen toiminut rekkakuskina suomessa 22vuotta haluaisin töihin aavikolle.

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *