Hyppää sisältöön

Reppureissaajan rinkka: näin valitset sopivan!

Elina Venttola Päivitetty: 04.06.2019
Reppureissaajan tärkein varuste on tietenkin hänen reppunsa. Sopivan rinkan etsimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa, sillä onnistunut ostos takaa luotettavan matkakaverin moneksi vuodeksi.

Näin valitset oikean rinkan

Rinkan on hyvä olla niin mukava, että sillä pystyy kantamaan vähintään 10-15 kilon edestä tavaraa. Rinkkoja sovitellessa voi myyjältä pyytää painoja, jotta saa käsityksen siitä millaista sillä on kanniskella kilokaupalla tavaraa selässään.

Rinkan tulee olla suhteutettu omaan vartaloon – se ei saa olla niin korkea, että se kannettaessa osuu kantajansa takaraivoon. Monissa rinkoissa on mahdollista tehdä säätöjä reissaajan selän pituuden mukaan. On olemassa myös esimerkiksi erityisesti naisille mitoitettuja rinkkoja, joihin sirojen ja pienikokoisten naismatkaajien kannattaa tutustua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos rinkkaa ollaan hankkimassa retkeilytarkoitukseen, kannattaa ennen ostoa vaikka mahdollisuuksien mukaan lainata reppua ystäviltä tai perheenjäseniltä testivaellusta varten.

Anatominen rinkka vai putkirinkka?

Anatomiset rinkat ovat syrjäyttäneet perinteiset putkirinkat lähes kokonaan. Putkirinkassa on nimensä mukaisesti reppua kannattelevat putket – tällaista rinkkaa pidetään hyvänä valintana silloin, kun kantamukset ovat erityisen painavia.

Putkirinkka saattaa tuntua hieman kömpelöltä kovine runkoineen, mutta se on helppo pakata eikä se hiosta selkää kuumalla säällä. Vaellusreissulla rinkan kehikkoon voi kiinnittää vaikka teltan.

Anatomisissa rinkoissa kapsäkin runko on piilossa kankaan sisällä. Reissun päällä pehmeä anatominen rinkka on useimpien matkailijoiden mielestä paras vaihtoehto. Monissa varta vasten reppureissaajille suunnitelluissa rinkoissa on myös muita käteviä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi mahdollisuus pakata olkainhihnat suojuksen alle lennoilla.

Rinkkojen ominaisuudet

Sopiva koko rinkalle on noin 45–80 litraa. Lyhyille viikonloppureissuille riittää pienempi kapsäkki, mutta pidemmät matkat vaativat jo isompaa rinkkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rinkkoja kannattaa metsästää eri liikkeistä ja kierrellä vertailemassa sekä hintoja että tarjontaa. On hyödyllistä kokeilla erilaisia malleja ennen kuin tekee valitansa. Päätöstä ei voi pohjata parhaimmalle värille, sillä rinkka selässä kulkiessa mukavuus voittaa ulkonäön.

Kaikkein kalleinkaan rinkka ei välttämättä ole paras, sillä monet kohtuuhintaiset rinkat ovat tarkoitukseensa aivan yhtä sopivia. Kannattaa myös muistaa, ettei kehutuinkaan testivoittaja välttämättä sovi omalle kropalle. Hyvä hintahaarukka kohtuuhintaiselle, mutta silti laadukkaalle rinkalle on noin 80–200 euroa.

Flickr / Rubén Pérez PlanilloNäin valitset sopivan rinkan
Pieni reppu on joissain tilanteissa rinkkaa parempi vaihtoehto.

Kevyt rinkka on kätevä matkakaveri

Mikäli matkustat kevyin kantamuksin, hanki sen kokoinen rinkka, ettei sitä tarvitse tsekata ruumaan lentoasemilla. Kokorajoitukset vaihtelevat, mutta peukalosääntönä voi pitää huolta siitä ettei repun pituus, leveys tai syvyys ylitä 115 senttimetriä. Ajan säästäminen lentokentällä on eräs kevyesti matkustamisen parhaita puolia.

Kannattaa huomioida, että nykyiset tiukennetut turvamääräykset ovat monissa maissa johtaneet lisääntyneisiin tarkastuksiin ja kuljetettavien tavaroiden säännöstelyyn. Kannattaa tutustua maiden ja lentoyhtiöiden rajoituksiin etukäteen.

Rinkan lisävarusteet

Joihinkin rinkkamalleihin kuuluu pienempi selkäreppu, jonka saa irrotettua rinkan etuosasta. Tällainen kätevä kapsäkki on erityisen tervetullut esimerkiksi päiväretkillä matkakohteessä tai lyhyillä vaelluksilla.

Rinkkaa varten voi halutessaan ostaa myös erilaisia lisävarusteita. Näistä tunnetuin lienee rinkan peittävä vedenkestävä sateensuoja, joka pitää matkatavarat kuivina pahimmankin monsuunisateen yllättäessä. Joskus sateensuoja kuuluu jo valmiiksi rinkan hintaan.

Oman tarpeen mukaan rinkkaan voi liittää myös muita pieniä ekstroja, kuten juomapullon pidikkeen, jonka avulla nesteytys onnistuu vaelluksen tohinassakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rinkanostajan muistilista

Valitse rinkka, jolla on seuraavat ominaisuudet:

  • Topattu lantiohihna: Isoa osaa painosta kannetaan lantiolla, ja toppaus tekee hihnasta miellyttävämmän.
  • Topatut olkahihnat: Toppaukset tekevät kantamisesta mukavampaa.
  • Rintakiristyshihna: Olkahihnat yhdistävä rintakiristyshihna auttaa siirtämään painoa selästä etupuolelle. Tämä estää olkapäitä kipeytymästä.
  • Sisäänrakennettu tukikehikko
  • Iso suuaukko: Iso suuaukko helpottaa tavaroiden pakkaamista ja etsimistä.

Rinkka netistä

Erätukku
Matkavaruste.fi
Partioaitta
Retkiaitta

Kuvat: Flickr / Hendrik Schneider ja Rubén Pérez Planillo

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pakkausvinkit

Näin pakkaat kuin ammattilainen – 10 helppoa pakkausvinkkiä

Samsonite

Matkalaukulla on väliä – vertaile, millainen laukku sopii tulevaan lomaasi

Matkalaukku

Reissaajan opas – tällainen on hyvä matkalaukku

Matkalaukku

Tässäkö ratkaisu pakkausongelmiin? Uusi matkalaukkukeksintö sisältää hyllyt!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja