Hyppää sisältöön

Matkailijan iPad-opas – näin löydät parhaat sovellukset

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 02.03.2012
Pakkaa iPad matkalle mukaan! Rantapallon vinkeillä saat tablettitietokoneesta sekä huvia että hyötyä lomamatkalla.

Näin saat iPadista eniten irti!

Kätevä iPad löytyy yhä useamman reissaajan repusta. Nettiselailun lisäksi tabletilla voi tehdä monenlaista muutakin, mutta etenkin uuden käyttäjän voi olla hankala löytää applikaatioiden joukosta ne kaikkein hyödyllisimmät.

Rantapallo kokosi kymmenen iPad-vinkkiä paljon reissaavalle. Esitellyt sovellukset ovat maksuttomia, jollei erikseen toisin mainita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Hyödynnä ilmaiset verkot

 • WiFi Finder -applikaatio etsii käytettävissä olevat langattomat verkot.
 • Sisarapplikaatio Free WiFi Finder etsii nimensä mukaisesti vain ilmaiset verkot.

2. Lataa matkaopas iPadille

 • Englanninkielisiä matkaoppaita löytyy App Storesta lähes mihin tahansa kohteeseen maailmalla, etenkin jos tablettikäyttäjää ei häiritse iPhonelle alun perin tehtyjen applikaatioiden pieni kömpelyys suuremmassa formaatissa. Erillisten iPad-oppaiden määrä onneksi kasvaa jatkuvasti.
 • Suomenkielistä matkatietoa tarjoavat Mondon iPad-oppaat, jotka on luotu nimenomaan tähän formaattiin.
 • Aurinkomatkojen AurinkoGuide-mobiilioppaat Kanariansaarten kohteisiin helpottavat rantalomalaisen suunnistusta.

3. Varauspalvelut applikaatioina

 • Esimerkiksi Hotels.com ja Ebookers tarjoavat mahdollisuuden hoitaa hotellivarauksia mobiilisti. Ebookersin karttapohjainen iPad-applikaatio näyttää suoraan sijainnin perusteella lähistön hotellit lisätietoineen.
 • Lentoyhtiöistä esimerkiksi Lufthansalla ja American Airlinesillä erilliset tablettikäyttöön tarkoitetut iPad-applikaationsa.
 • TripAdvisorin sovelluksen avulla voit tarkistaa käyttäjäarvostelut vaikka vielä hotellin aulassa.

4. Applikaatio avuksi lentokentän vilinään

 • Monet lentoasemat ovat julkaisseet omia applikaatioitaan, jotka paitsi opastavat asemalla suunnistamisessa, kertovat myös lentojen oikeat portit ja mahdolliset myöhästymiset. Kätevä apu myös kotona vierasta odottavalle!
 • Finavialla on oma Suomen lentoasemat -applikaationsa, jonka avulla voi seurata saapuvia ja lähteviä lentoja kaikilta Suomen lentoasemilta. (hinta: 1,59 €)

5. Kartta käteen

 • National Geographicin World Atlas HD (hinta:1,59 €) tarjoaa vaihtoehdon paksulle karttakirjalle. Suunnistukseen nämä kartat eivät ole parhaimmillaan, mutta matkasuunnittelussa apuväline on erinomainen ja toteutukseltaan tyylikäs.
 • Valmiiksi iPadin mukana tuleva Google Maps -pohjainen karttatoiminto soveltuu hyvin perussuunnistukseen. Muista kuitenkin, että ulkomailla ollessasi verkkoyhteys saattaa käydä kalliiksi tai yhteyttä ei kaikkialla ole lainkaan käytettävissä.
 • TomTom-navigaattorin voi ladata iPhonen lisäksi myös iPadille jos täyden navigaattorin hinta ei kirpaise: summa vaihtelee tarvittavien alueiden mukaan ja esimerkiksi Pohjoismaiden kartat maksavat 59,90 €.

6. Pidä yhteyttä kotiväkeen

 • Facebookin ja Twitterin iPad-applikaatioiden avulla yhteydenpito kotijoukkoihin käy kätevästi ja esimerkiksi valokuvia on helppo ladata suoraan padilta muiden nähtäväksi.
 • FaceTime-applikaatio mahdollistaa videopuhelut tuomaan tärkeät ihmiset lähelle.

7. Paljonko kello on?

 • Jos aikavyöhykkeiden laskeminen saa pääsi pyörälle, on World Clock HD -applikaatio oikea apu ongelmaan. Applikaatio näyttää kellonajan eri puolilla maailmaa ja oletuspisteiksi voi kukin tallentaa oman sijaintinsa tai muuten tärkeät kohteet.
 • Mikä maa, mikä valuutta -probleemaan puolestaan auttaa XE Currency -applikaatio, joka päivittää automaattisesti uusimman kurssin näkyville ja laskee valuuttamuunnokset puolestasi.

8. Matkalukemista pitkälle lennolle tai junamatkalle

 • Pitkiin siirtymiin kannattaa varautua hyvissä ajoin etukäteen ja ladata iPadille reilusti matkalukemista mukaan. Näin laukussa ei tarvitse kantaa tilaa vieviä kirjoja ja lehtiä erikseen.
 • Kindlen iPad-versiolla luettavissa on lähes rajaton määrä kirjallisuutta, jos englannin kieli ei ole ongelma. Suomeksi tarjonta on toistaiseksi rajallisempi, mutta kasvaa onneksi koko ajan. Sähköisiä kirjoja voi ostaa Amazonin kautta internetistä tai myös esimerkiksi Akateemisen Kirjakaupan välityksellä. Lisäksi Suomalaisella Kirjakaupalla on oma e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu applikaationsa.
 • Yhä useampi aikakauslehti tarjoaa iPad-versioita numeroistaan. Kotimaiseen tarjontaan kuuluvat muun muassa Anna, Gloria ja Suomen Kuvalehti, joiden yksittäisiä numeroita voi ostaa tabletilla luettavaksi. Uutisia iPad-muodossa löytyy Ilta-Sanomista, tekniikkaa Teknarista ja kulttuuria Illusiosta.
 • Maksutonta matkalukemista tarjoaa Finnairin ilmaiseksi ladattavissa oleva Blue Wings -lehti.

9. Seuraa lentoja livenä

 • Flightradar24 kuuluu App Storen suosituimpiin matkailusovelluksiin. Applikaatio näyttää Euroopan yllä lentävien koneiden liikkeet reaaliajassa ja mukana on myös alueita Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Aasiasta sekä Australiasta.

10. Matkahaaveiden herättelyä

 • Kotioloissa tapahtuvaan matkahaaveiden herättelyyn soveltuvia applikaatioita ovat esimerkiksi upeat Fotopedia-kokoelmat eri kohteista ympäri maailmaa – esimerkiksi Pohjois-Korean ja Burman Fotopediat sisältävät kiehtovia otoksia paikoista, joihin harva lopulta henkilökohtaisesti päätyy. Tablettitietokoneen ruudulla kuvat pääsevät oikeuksiinsa ja yksityiskohtia on helppo zoomailla muutamalla sormenliikkeellä.
 • National Geographicin iPad-lehden irtonumerohinta on pieni kustannus laadukkaasta sisällöstä (4,99 €).
 • Stuck on Earth -applikaatio on tehokas tapa aiheuttaa itselleen välitön matkakuume. Sovelluksen avulla voi tehdä virtuaalisia tutkimusmatkoja ympäri maailmaa paitsi karttojen ja satelliittikuvien avulla, myös näyttäviä valokuvia selaillen ja niistä omia matkasuunnitelmia koostaen.

Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fuengirola, Espanja

Haaveiletko matkaoppaan urasta? Suomalainen matkaopaskoulu aloittaa Espanjassa

Matkaoppaat

Haastavaa, palkitsevaa, elämyksellistä – tällaista on matkaoppaan työ

Matkalla lennolle

Haaveiletko töistä matkailualalla?

Hotellivaraus iPhonella

Parhaat matkailusovellukset älypuhelimille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja