Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Haaveiletko töistä matkailualalla?

artikkelin kuva
Matkavinkit
Työ matkailualalla on monen reissaamista rakastavan unelma-ammatti - lue Rantapallon katsaus alan koulutusvaihtoehtoihin!
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 01.08.2013
facebook   whatsapp

Matkailuammatti on aina palveluammatti

Pätevät matkailualan ammattilaiset ovat onnistuneiden lomien, liikematkojen ja tapahtumien avainhenkilöitä. Matkailualan ammattien luonne on aina palveluammatti, ja hyvä asiakaspalvelutaito onkin arvostettu ominaisuus alan työntekijässä. Tarpeen ovat myös kulttuurien tuntemus ja laaja kielitaito.

Matkailualan työllistymisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi matkatoimisto-, liikenne-, majoitus- ja ravitsemispalvelut. Matkailualan peruskoulutusta on mahdollista suorittaa sekä toisella asteella että ammattikorkeakoulu- ja yliopistotasoilla.

Matkailualan opinnot toisella asteella

Matkailualan ammatillinen perustutkinto on toisen asteen tutkinto, jonka voi suorittaa ammattioppilaitoksissa eri puolella maata.

Matkailualan perustutkinnon suorittaneista valmistuu matkailupalvelujen tuottajia ja matkailuvirkailijoita, jotka työskentelevät esimerkiksi matkatoimistoissa, matkailukeskuksissa, ohjelmapalveluyrityksissä tai yrittäjinä. Virkailijat voivat työskennellä myös lentoaseman lähtöselvityksessä.

Matkailualan koulutusohjelman laajuus on 120 opintoviikkoa ja tutkinnon suorittaminen kestää 2-3 vuotta. Matkailualan perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena. Aikuisten ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ovat maaseutumatkailun, matkailun ohjelmapalvelujen, matkaoppaan tai matkatoimistovirkailijan ammattitutkinto.

Matkailualan koulutusohjelmia tarjoavia ammattioppilaitoksia ovat esimerkiksi seuraavat:

Etelä-Savon ammattiopisto
Kainuun ammattiopisto
Lapin matkailuopisto
Mikkelin ammattiopisto
Oulun Seudun ammattiopisto
Vantaan ammattiopisto Varia
Vaasan ammattiopisto

Matkailuopinnot ammattikorkeakoulussa

Korkeakoulutasoisen koulutuksen eli ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen pääsyvaatimuksena on toisen asteen tutkinto joko lukiossa tai ammattikoulussa.

Ammattikorkeakouluissa matkailualan koulutusohjelmien laajuus on 210 opintopistettä ja opintojen kesto noin 3,5 vuotta. Matkailun koulutusohjelmasta valmistuneen tutkintonimike on restonomi.

Ammattikorkeakoulussa matkailualaa voi opiskella viidessä koulutusohjelmassa: hotelli- ja ravintola-alan, hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon, matkailun, matkailun liikkeenjohdon sekä palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmissa.

Restonomin tutkinto on laaja-alainen ja vaihteleva. Koulutusohjelmissa voi olla erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja ja niiden sisältö voi vaihdella myös korkeakouluttain.

Matkailun koulutusohjelmasta valmistunut restonomi voi työskennellä muun muassa matkailupalvelujen suunnittelun, kehittämisen, tuottamisen ja markkinoinnin parissa. Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelman suorittanut restonomi puolestaan saattaa työllistyä esimerkiksi matkailualan yrityksen markkinointipäällikkönä, hotellin esimiestehtävissä tai matkailuyrittäjänä.

Restonomin tutkinnon jälkeen ammattikorkeakouluopintoja voi jatkaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on laajuudeltaan 90 opintopistettä ja sen voi suorittaa myös työn ohessa. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen tutkintonimike on restonomi (ylempi AMK).

Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon voi suorittaa monissa ammattikorkeakouluissa ympäri Suomea. Matkailualan opintoja järjestävät esimerkiksi seuraavat oppilaitokset:

Mikkelin ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Laurea – ammattikorkeakoulu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Lahden ammattikorkeakoulu
Kajaanin ammattikorkeakoulu
Savonia ammattikorkeakoulu
Rovaniemen ammattikorkeakoulu
Turun ammattikorkeakoulu
Vaasan ammattikorkeakoulu

Matkailuopinnot yliopistotasolla

Matkailualaa voi korkeakoulutasolla opiskella myös yliopistossa.

Lapin yliopiston kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnassa voi suorittaa joko yhteiskuntatieteiden kandidaatin tai maisterin tutkinnon matkailututkimuksessa. Pääaineopiskelijat voivat suuntautua joko matkailun liiketoimintaosaamiseen, matkailun kulttuurintutkimukseen tai luontomatkailuun.

Tutkinnon suorittaneet työllistyvät esimerkiksi matkailualan asiantuntijoiksi kunnallisiin, valtiollisiin ja kansainvälisiin organisaatioihin sekä elinkeinoelämän palvelukseen.

Lapin yliopisto on ainoa yliopisto, jossa matkailua voi lukea pääaineena. Matkailua voi kuitenkin opiskella sivuaineena Matkailualan verkostoyliopistossa, joka järjestää matkailualan monitieteistä perus- ja jatkokoulutusta. Matkailualan verkostoyliopistoon voivat hakea siihen kuuluvissa yliopistoissa opiskelevat.

Matkailualan verkostoyliopistoon kuuluvia korkeakouluja ovat:

Aalto-yliopisto
Helsingin yliopisto
Itä-Suomen yliopisto
Lapin yliopisto
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Oulun yliopisto
Svenska handelshögskolan
Tampereen yliopisto
Turun yliopisto
Åbo Akademi

Lue kommentit (12) Jätä kommentti

 1. Onko olemassa semmonen henkilö voi opetta minulle matkatoimiston perus ohjelmat ?


 2. Mikäli haluat saada korkeatasoista koulutusta matkailualalta ja pätevöityä vaikkapa esimiestehtäviin, kannattaa käydä tutustumassa Lapin yliopiston matkailututkimuksen ainejärjestön nettisivuihin, sieltä saat lisää vinkkejä. Pian maisterin opintoja aloittelevana opiskelijana voin suositella paikkaa. Tuntuu, että nyt on mahdollisuudet tehdä mitä vain – ja etenkin juuri sitä työtä, mistä itse niin paljon nautin!

  http://www.jalotvillit.net/


 3. Matkailualalla jo pitkään työskennelleenä voin sanoa, että mikäli ei tekniikasta pidä, niin ei kannata esim. matkatoimistovirkailijaksi tai lentoyhtiön palvelukseen hakeutua. Nykyisin esim. lentoyhtiössä tulee hallinta monenmoisia teknisiä järjestelmiä ja ns. suora asiakaspalvelu vähenee. Vuorotyö myös syö miestä. Jatkuvat irtisanomiset ovat vuosittaisia. Stressinsietokykyä tarvitaan ja nopeutta reagoida tilanteisiin. Työ on myös hektistä…ainakin lentoalalla.


 4. Moi. Olen 1992 syntynyt ja valmistun nyt keväällä lukiosta. Minua kiinnostaisi kovasti sekä matkailuala että ulkomailla (Espanjassa) opiskeleminen. Olisikohan teillä antaa jonkinlaista lisäinformaatiota esimerkiksi tähän koulutukseen liittyen: http://www.bachelorsportal.eu/students/browse/programme/25302/bachelors-degree-in-tourism.html#tab:more

  Onko se esim. käypä koulutus joka vastaa Suomen koulujen opintoja? Arvostavatko suuret firmat espanjalaisia yliopistoja tai koulutuksia ylipäänsä?


 5. Pikkulintu laulaa, että matkailualalla on runsaasti ylitarjontaa työntekijöistä. Freelancer työntekijöille ja kausityöntekijöille maksetaan vähän palkkaa, hiljaiset kaudet maataan kotona ja onnettomuuksia sattuu jokaiselle siellä moottorikelkkasafareilla ja luontopoluilla jossain vaiheessa. Sarrin kaunistelupuheet eivät kerro totuudesta mitään. Vain tutkimukset ja tilastot kertovat totuuden.

  Jos haluat matkailemaan, kouluttaudu sosiaali- ja terveysalalle, ala säästää ja vaihda maisemia. Takaisin kotiin tullessa työpaikka on sitten taattu ja seuraavalle reissulle säästäminen voi alkaa lähes heti.


 6. Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutissa Rovaniemellä voi opiskella matkailualaa toiselta asteelta yliopistotutkintoon saakka. Instituuttiin kuuluvat Lapin matkailuopisto, Rovaniemen ammattikorkeakoulun matkailu-, ravitsemis- ja talousala ja Lapin yliopiston matkailututkimuksen oppiaine. Instituutissa kehitetään koko ajan uusia mahdollisuuksia opiskelijoille yhdistää opintojaksoja oman mielenkiinnon mukaan myös koulutustasorajojen yli ja siirtyä valitsemallaan alalla entistä joustavammin koulutusasteelta seuraavalle.


 7. Restonomi AMK minäkin. Ylikoulutus on suuri ongelma ja turhan ruusuista kuvaa maalaillaan valmistumisen jälkeisistä työtehtävistä – vain hölmö uskoo niihin. Suurin osa suomalaisista matkailutyöpaikoista on perheyrityksistä, jotka eivät restonomeja tarvitse “asiantuntijatehtäviin”. Hyvässä lykyssä pääsee esim. kunnalliseen organisaatioon tai isoon firmaan tai isolle ketjulle töihin; niiden ulkopuolelta löytää töitä vain melko satunnaisesti.


 8. Tulevaisuusfoorumi? Mitä, missä ja milloin? Lähde?

  Itse opiskelen matkailualaa ammattikorkeakoulussa ja minun on vaikea kuvitella etten työllistyisi juuri matkailusta – matkailualahan on kuitenkin yksi maailman suurimmista teollisuudenaloista (ellei suurin?) ja matkailualan ammattilainen voi tehdä käytännössä mitä vain: hotellit, matkanjärjestäjät, matkatoimistot, matkaopastehtävät, matkailupakettien suunnittelu ja kehittäminen, lentoyhtiöt sekä muut henkilöliikenteen palvelut, lentokenttätyöt, matkailulehdet… Kyllä niitä töitä on ja restonomin koulutus on hyvä pohja josta voi lähteä helposti erikoistumaan. Yrityksetkin palkkaavat nykyään hämmästyttävän paljon ihmisiä vastaamaan pelkästään yrityksen liikematkojen suunnittelusta ja toteutuksesta.

  Toisaalta, alalla on paljon ns. vääriä ihmisiä jotka opiskelevat tätä siksi etteivät keksineet mitään muuta. En ihmettele jos näitä tyyppejä päätyy vaikka niille kaupan kassoille.. Meilläkin on ryhmässä yksi opiskelija joka jätti lähtemättä maailman suurimmille matkamessuilel Berliiniin (suureksi osaksi koulun sponsoroima matka joka sisälsi kaiken) vain jotta voisi olla töissä filmtownissa. Kuvaa minusta vähän liiankin hyvin intohimon puutetta.

  Ehkä tälle alalle on sitten liian helppo päästä? Kai se on sitten sitä ylitarjontaa.

  Jos matkailualan opiskelijan elämä ja opiskelut kiinnostavat niin tsekatkaa blogini täällä rantapallossa, http://www.rantapallo.fi/sarrrri


 9. Itse olen valmistunut ammattikorkeakoulusta, jossa koulutettiin myös restonomeja. Näin ollen opiskelukavereissa oli paljon matkailun opiskelijoita. Valitettavasti vain pieni osa heistä on oman alan hommissa: restonomeista on tullut kaupan kassoja, vaateliikkeen myyjiä, puhelinvaihteen hoitajia.. Mielestäni on vähän harhaanjohtavaa mainontaa kouluillakin, monet uskoo että restonomin työ on pelkkää matkailua eksoottisissa kohteissa. Suosittelen ennemmin vaikka matkaoppaan koulutusta.


 10. Alan tulevaisuusfoorumin ennusteiden mukaan alalle koulutettavista työllistyy alalle noin 40 prosenttia. Ylitarjontaa koulutuspaikoissa on siis reippaasti. Luvussa ovat mukana niin ammattikorkeakoulujen restonomit kuin toisen asteen amikset, joten todennäköisesti amkin käyneillä luku on suurempi ja amiksen käyneillä vastaavasti pienempi.


 11. Hieno aihe! Itselläni nimittäin on tavoitteena päästä opiskelemaan matkailualalle. Rakastan asiakaspalvelua ja matkustelua. Olen myös kiinnostunut erilaisista kulttuureista. Kaiken kaikkiaan siis sydäntäni lähellä oleva aihe. Jatkan pääsykoekutsun odottelua :)


 12. Mitenkähän matkailualalle käy sitten, jos ilmastonmuutoksen takia esimerkiksi lentämistä rajoitetaan tai se kallistuu huomattavasti…?


 13. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.