Haaveiletko töistä matkailualalla?
Matkailuammatti on aina palveluammatti
Pätevät matkailualan ammattilaiset ovat onnistuneiden lomien, liikematkojen ja tapahtumien avainhenkilöitä. Matkailualan ammattien luonne on aina palveluammatti, ja hyvä asiakaspalvelutaito onkin arvostettu ominaisuus alan työntekijässä. Tarpeen ovat myös kulttuurien tuntemus ja laaja kielitaito.
Matkailualan työllistymisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi matkatoimisto-, liikenne-, majoitus- ja ravitsemispalvelut. Matkailualan peruskoulutusta on mahdollista suorittaa sekä toisella asteella että ammattikorkeakoulu- ja yliopistotasoilla.
Matkailualan opinnot toisella asteella
Matkailualan ammatillinen perustutkinto on toisen asteen tutkinto, jonka voi suorittaa ammattioppilaitoksissa eri puolella maata.
Matkailualan perustutkinnon suorittaneista valmistuu matkailupalvelujen tuottajia ja matkailuvirkailijoita, jotka työskentelevät esimerkiksi matkatoimistoissa, matkailukeskuksissa, ohjelmapalveluyrityksissä tai yrittäjinä. Virkailijat voivat työskennellä myös lentoaseman lähtöselvityksessä.
Matkailualan koulutusohjelman laajuus on 120 opintoviikkoa ja tutkinnon suorittaminen kestää 2-3 vuotta. Matkailualan perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena. Aikuisten ammatti- ja erikoisammattitutkintoja ovat maaseutumatkailun, matkailun ohjelmapalvelujen, matkaoppaan tai matkatoimistovirkailijan ammattitutkinto.
Matkailualan koulutusohjelmia tarjoavia ammattioppilaitoksia ovat esimerkiksi seuraavat:
Etelä-Savon ammattiopisto
Kainuun ammattiopisto
Lapin matkailuopisto
Mikkelin ammattiopisto
Oulun Seudun ammattiopisto
Vantaan ammattiopisto Varia
Vaasan ammattiopisto
Matkailuopinnot ammattikorkeakoulussa
Korkeakoulutasoisen koulutuksen eli ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen pääsyvaatimuksena on toisen asteen tutkinto joko lukiossa tai ammattikoulussa.
Ammattikorkeakouluissa matkailualan koulutusohjelmien laajuus on 210 opintopistettä ja opintojen kesto noin 3,5 vuotta. Matkailun koulutusohjelmasta valmistuneen tutkintonimike on restonomi.
Ammattikorkeakoulussa matkailualaa voi opiskella viidessä koulutusohjelmassa: hotelli- ja ravintola-alan, hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon, matkailun, matkailun liikkeenjohdon sekä palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmissa.
Restonomin tutkinto on laaja-alainen ja vaihteleva. Koulutusohjelmissa voi olla erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja ja niiden sisältö voi vaihdella myös korkeakouluttain.
Matkailun koulutusohjelmasta valmistunut restonomi voi työskennellä muun muassa matkailupalvelujen suunnittelun, kehittämisen, tuottamisen ja markkinoinnin parissa. Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelman suorittanut restonomi puolestaan saattaa työllistyä esimerkiksi matkailualan yrityksen markkinointipäällikkönä, hotellin esimiestehtävissä tai matkailuyrittäjänä.
Restonomin tutkinnon jälkeen ammattikorkeakouluopintoja voi jatkaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto on laajuudeltaan 90 opintopistettä ja sen voi suorittaa myös työn ohessa. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen tutkintonimike on restonomi (ylempi AMK).
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon voi suorittaa monissa ammattikorkeakouluissa ympäri Suomea. Matkailualan opintoja järjestävät esimerkiksi seuraavat oppilaitokset:
Mikkelin ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Laurea – ammattikorkeakoulu
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Lahden ammattikorkeakoulu
Kajaanin ammattikorkeakoulu
Savonia ammattikorkeakoulu
Rovaniemen ammattikorkeakoulu
Turun ammattikorkeakoulu
Vaasan ammattikorkeakoulu
Matkailuopinnot yliopistotasolla
Matkailualaa voi korkeakoulutasolla opiskella myös yliopistossa.
Lapin yliopiston kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnassa voi suorittaa joko yhteiskuntatieteiden kandidaatin tai maisterin tutkinnon matkailututkimuksessa. Pääaineopiskelijat voivat suuntautua joko matkailun liiketoimintaosaamiseen, matkailun kulttuurintutkimukseen tai luontomatkailuun.
Tutkinnon suorittaneet työllistyvät esimerkiksi matkailualan asiantuntijoiksi kunnallisiin, valtiollisiin ja kansainvälisiin organisaatioihin sekä elinkeinoelämän palvelukseen.
Lapin yliopisto on ainoa yliopisto, jossa matkailua voi lukea pääaineena. Matkailua voi kuitenkin opiskella sivuaineena Matkailualan verkostoyliopistossa, joka järjestää matkailualan monitieteistä perus- ja jatkokoulutusta. Matkailualan verkostoyliopistoon voivat hakea siihen kuuluvissa yliopistoissa opiskelevat.
Matkailualan verkostoyliopistoon kuuluvia korkeakouluja ovat:
Aalto-yliopisto
Helsingin yliopisto
Itä-Suomen yliopisto
Lapin yliopisto
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Oulun yliopisto
Svenska handelshögskolan
Tampereen yliopisto
Turun yliopisto
Åbo Akademi