Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Haluatko matkailutoimittajaksi?

artikkelin kuva
Matkailumedia
Haaveiletko matkailutoimittajan ammatista? Lue Rantapallon vinkit alalle aikoville!
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 09.07.2010
facebook   whatsapp

Vaikka lähes kaikista sanoma- ja aikakauslehdistä löytyy oma matkailupalsta ja Suomessa ilmestyy jokunen tunnettu matkailulehti, ei meillä ole juurikaan kokopäiväisiä matkailutoimittajia. Tämä on pienen maan ja pienten markkinoiden realiteetti.

Suomessa matkailutoimittajana itsensä elättäminen on haastavaa, mutta ei toki mahdotonta. Unelma-ammatti vaatii kovaa työtä, mutta onneksi se myös palkitsee!

Tyypillinen matkailutoimittaja on freelancer

Monet toimittajat kirjoittavat matkailusta muiden aiheiden ohella, ja tunnetuimmat matkalehdet käyttävät apunaan paljon freelance-toimittajia ja avustajia. Avustajien aktiivinen käyttö tekee suomalaisesta matkailujournalismista kirjavaa: vaikka monet freelance-matkatoimittajista ja avustajista ovatkin alansa huippuja, mahtuu joukkoon myös suuri määrä kirjoittajia, joilla ei ole alan koulutusta eikä kokemusta.

Suomessa jo lähes 40 vuotta toimineella Matkailutoimittajien Kilta ry:llä on noin 120 jäsentä, jotka muodostuvat matkailualan toimittajista, kuvaajista ja kirjailijoista. Asiantunteviakin matkailujournalisteja Suomesta löytyy siis suuri joukko.

Mitä matkailutoimittajalta vaaditaan?

Matkailutoimittajaksi haluavalle ei ole omaa erillistä tutkintoa tai koulutuslinjaa. Yleinen reitti matkailutoimittajaksi käy tavallisen toimittajakoulutuksen kautta. Oma matkailuinnostus ja halu kirjoittaa matkailusta kannustavat erikoistumaan alaan, mutta se on tehtävä omatoimisesti.

Siistin sisätyön sijaan matkailutoimittajan työ vie journalistin mitä erikoisempiin paikkoihin maailmalla. Työssä vaaditaankin pienen seikkailumielen ja ennakkoluulottoman luonteen lisäksi hyvää yleissivistystä, kulttuurien tuntemusta sekä kielitaitoa.

Matkailutoimittajan työtä ei voi tehdä rutiinilla. Tarvitset aimo annoksen uteliaisuutta ja aitoa kiinnostusta “suurta maailmaa” kohtaan, jotta nautit maailmanmatkaajan työstäsi niinäkin hetkinä, kun lento on vuorokauden myöhässä tai edessäsi lautasellinen heinäsirkkoja ja innokas isäntä, joka odottaa ihastunutta reaktiotasi niitä maistaessasi.

Voit tulla hyväksi matkailutoimittajaksi vain, jos itse matkailet aktiivisesti. Matkailutoimittajan on osattava suhtautua työhönsä työnä ja jaksettava kaupunkikierroksella, vuoristossa tai vaikkapa kamelin selässä vietetyn päivän päätteeksi vielä istahtaa hotellilla tietokoneen ääreen purkamaan päivän aikana koettu tekstiksi.

10 tärkeintä vinkkiä matkailutoimittajaksi aikovalle

 1. Opiskele toimittajaksi normaalilta toimittajalinjalta.
 2. Myös muun tutkinnon kautta voit päätyä alalle, mutta valitse viestintä vähintään sivuaineeksi.
 3. Syvennä omaa matkailualan tietämystäsi opiskelemalla ja matkustamalla. Kirjoita matka-artikkeleita aluksi lomakokemustesi pohjalta.
 4. Kehitä valokuvaustaitojasi. On eduksi, jos voit toimittaa teksteihisi myös kuvat.
 5. Bloggaaminen on hyvä tapa hankkia kirjoitusrutiinia. Hyväkään bloggaaja ei kuitenkaan ole automaattisesti toimittaja, joten hanki myös journalistin pohjatiedot ja -taidot.
 6. Etsi uusia näkökulmia kohteisiin. Jos käyt yhden kerran Pariisissa, se ei tarkoita, että matkan tuloksena olisi vain yksi artikkeli – siitä syntyy helposti vaikka kymmenen, kun hieman pyörittelet aihetta!
 7. Tarjoa hyvin pureskeltuja ideoita tai valmiita artikkeleita lehdille ja verkkosivuille. Suurimpien sivuille et ehkä yllä heti, aloita siis pienemmistä.
 8. Muista myös tavalliset aikakauslehdet ja sanomalehdet. Alkuvaiheessa ei kannata edes yrittää rajata toimintakenttää pelkkään matkailumediaan.
 9. Myös matkanjärjestäjien ja lentoyhtiöiden lehdet ovat kiinnostuneita laadukkaasta materiaalista.
 10. Kun julkaistuja juttuja ja kokemusta on enemmän, lähetä näytteitä myös suuremmille matkailulehdille.

Haluatko kirjoittaa Rantapalloon?

Rantapallo hankkii osan materiaalistaan taitavilta free-toimittajilta. Ota yhteyttä toimitukseen, jos olet kiinnostunut yhteistyöstä kanssamme.

Tarjoamme jatkuvasti myös 1-2 toimittajaopiskelijalle mahdollisuuden harjoitteluun Rantapallon tiimissä. Voit tiedustella vapaita tai vapautuvia harjoittelupaikkoja suoraan päätoimittaja Riikka Krenniltä.

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Hyvä alustus aiheesta! Tosiaan kaikenkirjavaa matkailujuttua joutuu lukemaan! Usein otsikko kutsuu, mutta sitten lässähtää, ja sen jälkeen jopa suututtaa.
  LIIAN USEIN NÄKYY SELVÄSTI, ETTÄ
  JUTTUA ON VAIN KÄÄNNETTY ULKOMAISISTA TEKSTEISTÄ.


 2. Olen itse hyvin kiinostunut matkailusta ja kyllähän se kirjoittaminenkin ihan mukavaa on. Siksi olenkin harkinnut matkailutoimittajan alaa. Mutta luettuani tämän tekstin joudun nyt miettimään asiaa uudestaan. Olisiko minusta toimittajaksi? Kiinnostaako ala minua muunkin kuin matkailun takia? Nämä olivat ensimmäiset kysymykset jotka tulivat mieleeni. Aionkin nyt miettiä niitä kaikessa rauhassa ja ottaa selvää myös aivan tavallisen toimittajan ammatista. Kirjoitus “Haluatko matkailutoimittajaksi?“ oli oikein valaiseva ja sai minut pohtimaan asiaa kunnolla, kun se ensin oli vain villi päähänpisto.


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.