Hyppää sisältöön

Elämyksiä ja arkea auringossa – tällaista on matkaoppaan työ

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.06.2012
Oletko joskus miettinyt millaista on matkaoppaan arki? Marianna Huhtaniemi kertoo työnkuvastaan Apollomatkojen oppaana Jordaniassa.

Matkaoppaalle työ on elämäntapa

Rovaniemeltä kotoisin oleva Marianna Huhtaniemi viettää toista välivuottaan luokanopettajan opinnoista ja työskentelee Apollomatkojen oppaana Jordanian Aqabassa. Nuoren naisen hinku maailmalle on peruja teinivuosien vaihto-oppilasvuodesta Etelä-Afrikassa.

– Hakeuduin matkaoppaan tehtäviin, koska halusin vielä viilettää pari vuotta tutkimusmatkailijana maailmalla ennen kuin kunnolla sitoudun opiskeluihini.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppaaksi Marianna ponnisti Päivölän Opaskoulusta, joka on tiivis puolivuotinen koulutus alalle. Tuoreen oppaan ensimmäinen kohde oli Kreikan Santorini.

Sittemmin matkaoppaan työ on vienyt Mariannan mukanaan. Haastavasta ja vaihtelevasta työstä on tullut elämäntapa.

– Matkaoppaana on mahdollisuus kasvaa persoonana jatkuvasti. Kesällä oli päiviä, jolloin meinasin haljeta onnellisuudesta – nautin työstäni niin paljon. On mieletön tunne, kun kaikki natsaa vieraiden kanssa.

Matkaoppaana jokainen päivä on erilainen

Matkaoppaana Mariannan työpäivään saattaa kuulua kaikkea retkiopastuksista toimistotöihin ja lentokenttäkuljetuksiin. Myös tunnetilat heittelevät laidasta laitaan: rajatonta iloa, hurjaa väsymystä, tarmonpuuskia, mahtavia kohtaamisia ihmisten kanssa.

– Työ on haastavaa mutta palkitsevaa asiakaspalvelua, johon sisältyy vinkkituokioiden pitämistä, hotellikäyntejä sekä ongelmanratkaisua ja jutustelua vieraiden kanssa. Välillä pääsen käymään henkeäsalpaavan upeissa paikoissa ja toisinaan taas hoidan yksinkertaisia toimistorutiineja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nuorelle naiselle sopii myös oppaan työhön kuuluva puolivuotiselämä. Kun kausi on kunnolla pyörähtänyt käyntiin, on jo aika pohtia minne seuraavaksi suuntaisi.

Matkaopas Jordaniassa

Tiiviin tiimityön myötä kollegat ovat kohteessa työskentelevälle matkaoppaalle tärkeitä. Marianna asuukin kimppakämpässä yhdessä pohjoismaalaisten työkavereidensa kanssa.

– Matkaoppaan maailma on omanlaisensa kupla kohdemaan sisällä. Työkaverit ovat se yhteisö, johon opas ensisijaisesti kuuluu, ja työtehtävät vievät suurimman osan arjesta.

Opas ahmii tietoa ja kokemuksia

Vapaapäivinään matkaoppaat tekevät samaa kuin turistitkin: etsivät kohteesta uusia elämyksiä. Erityisesti Santorinilla työskennellessään Marianna kertoo juosseensa etsimässä uusia jännittäviä paikkoja ja kokemuksia. Jordaniassa puolestaan Israel on ihan naapurissa – siellä Mariannakin on lomallaan reissannut.

– Jordania on monikerroksinen maa, jonne saapuu erittäin kiinnostuneita matkailijoita. Opashommat haastavat ahmimaan lisää tietoa ja kasvattamaan kohdetuntemusta.

Matkaoppaan työstä haaveilevilta vaaditaan Mariannan mukaan innostusta ja avoimuutta oppia uutta. Pitkäpinnaisen oppaan hymy ei hyydy raskaanakaan päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Tässä työssä tuntee olevansa täysillä elossa, Marianna kuvailee.

Näin haet matkaoppaaksi

Matkaopashaut julkaistaan matkanjärjestäjien omilla nettisivuilla, joista voi etsiä avoimia paikkoja. Matkatoimistot järjestävät oppaille suunnatun koulutuksen, mutta halutessaan työhön voi opiskella myös esimerkiksi Päivölän Kansanopiston Opaskoulussa. Reippaasta luonteesta, kielitaidosta ja matkailualan kokemuksesta on hyötyä oppaaksi haettaessa.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Apollomatkat sekä haastateltavan oma kuva

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fuengirola, Espanja

Haaveiletko matkaoppaan urasta? Suomalainen matkaopaskoulu aloittaa Espanjassa

Matkaoppaat

Haastavaa, palkitsevaa, elämyksellistä – tällaista on matkaoppaan työ

Matkalla lennolle

Haaveiletko töistä matkailualalla?

ipad hiekkarannalla

Matkailijan iPad-opas – näin löydät parhaat sovellukset

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja