Kuva: Melissa Mikanoja
Matkaoppaat

Haastavaa, palkitsevaa, elämyksellistä – tällaista on matkaoppaan työ

Ei mitään kikattelevia blondeja, vaan emotionaalisesti älykkäitä ammattilaisia – tällaista on matkaoppaan haastava mutta palkitseva työ!

Oppaan työ tuo arvokasta elämänkokemusta

Suomessa asuu tuhansia ihmisiä, jotka sanovat oppineensa eniten elämästä oppaan työtä tehdessään. Monet ulkomaan oppaat kertovat ulkomailla vietettyjen vuosien olleen paras elämän korkeakoulu, ja opastusvuosien aikana luotujen verkostojen auttaneen monesti myöhemminkin elämässä.

Oppaat muistelevat haastavia asiakaspalvelutilanteita: niitä hetkiä, kun  Thaimaan tsunami järkytti koko maailmaa ja tuhkapilvi pysäytti Euroopan lentoliikenteen. Oppaat muistelevat lämmöllä ihania kohtaamisia upeiden ihmisten kanssa ja purskahtavat nauruun muistellessaan kommelluksiaan vieraassa kulttuurissa.

Vaativaa asiakaspalvelua kansainvälisessä ympäristössä

Oppaan työ on monipuolista ja vaativaa asiakaspalvelua jota tehdään useimmiten kansainvälisessä ilmapiirissä, tunteja laskematta. Opas on se, joka on vastassa ulkomaille suuntautuvalla valmismatkalla tai matkanjohtajana ryhmämatkalla.

Opas on myös Suomessa ulkomaisia matkailijoita opastava paikallisopas tai vaelluksella mukana oleva luonto- ja eräopas. Erityislaatuiseksi oppaan työn tekee se, että asiakaskohtaamisessa toinen on töissä, toinen lomalla.

Opas tosiaan on töissä, myös siellä etelän auringon alla. Helpoksi työtä ei voi kuvailla ollenkaan, palkitsevaksi, joskin alipalkatuksi hyvinkin. Matkaoppaat ovat avainhenkilöitä paikallisuuden ja vierailtavan kohdemaan edustajina.

Oppaat tuovat matkailijan ulottuville paikan perinteen, etnisen erityislaatuisuuden ja eksotiikan, eli ovat siis kulttuurien välisiä tulkkeja ja elämysten tuottajia. Oppaat ovat usein ainoita paikallisia, joita matkailija matkansa aikana kohdemaassa kohtaavat, ja toisaalta niitä tärkeitä oman maan edustajia ulkomaan kohteissa lomailtaessa.

Näin pääset matkaoppaaksi Suomessa

Suomessa oppaan virallisen määritelmän voidaan sanoa perustuvan Opetushallituksen Matkaoppaan ammattitutkinnon perusteisiin, jonka mukaan opas on matkailualan ammattilainen, joka toimii harrastuksen tai teeman mukaisena erikoisoppaana, ulkomaan kohdeoppaana tai matkanjohtajana yleensä ilman kiinteää toimipaikkaa.

Monet Suomen Opasliiton virallisista paikallisoppaista on jo suorittanut Matkaoppaan ammattitutkinnon ja sama tutkinto tarjoaa valmennusta ja kaivatun ammattinimikkeen myös ulkomaanoppaille ja matkanjohtajille.

Turvallisuus, sosiaalinen media, poikkeusjärjestelyt, vuorovaikutustaidot ja emotionaalinen älykkyys ovat 2010-luvun oppaan avaintaitoja, joita Matkaoppaan ammattitutkintoon valmistava koulutus pitää sisällään.

Oppaan on oltava myös taitava ihmistuntija

Oppaan emotionaalisesta älykkyydestä hyötyvät matkailijat: opas luo miellyttävän tunnelman, ”lukee” matkailijan toiveita ja tarpeita ja toimii mahdollisuuksien mukaan joustavasti niin, että asiakkaat saavat kokea odottamansa elämyksen.

Opas voi olla myös hiljainen kanssakulkija, joka antaa matkailijan itsensä löytää matkan hienoimman maiseman ja kauneimman hetken. Oppaita yhdistää halu olla ihmisten kanssa, halu jakaa kokemuksia ja auttaa.

Oppaiden sanotaan olevan edustamansa maan käveleviä käyntikortteja, eikä sekään riitä – oppaiden sanotaan olevan myös käveleviä tietosanakirjoja.

>> Lue lisää Matkaoppaan ammattitutkinnosta ja mahdollisuudesta pätevöityä Helsingin viralliseksi oppaaksi

Päivitetty: 3.10.2014

Tämän artikkelin kirjoittaja on Rantapallon vieraileva asiantuntija. Kaikki mielipiteet ovat kirjoittajan omia ja eivät välttämättä edusta Rantapallon näkemystä. Vierailevat kirjoittajat ovat matkailun erikoisalojen tai eri matkakohteiden asiantuntijoita, jotka kirjoittavat säännöllisesti sivustollemme asiantuntijasisältöä omista aihepiireistään.

Haluatko Rantapallon asiantuntijaksi? Ota yhteyttä!

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (12 votes, average: 3,83 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia