hero taustakuva

Kannettava ja kaverit

artikkelin kuva
Varusteet
Juna- ja linja-automatkojen aikana kannettavalla voi surffata netissä ja katsella vaikkapa elokuvia, ja mökkiviikon aikana sillä on helppo pitää yhteyttä ulkomaailmaan.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 10.02.2011
facebook   whatsapp

Juna- ja linja-automatkojen aikana kannettavalla voi surffata netissä ja katsella vaikkapa elokuvia, ja mökkiviikon aikana sillä on helppo pitää yhteyttä ulkomaailmaan. Tässä muutamia vinkkejä mitä läppärin mukaan kannattaa pakata.

 • Kannettava tietokone

  Kannettavat tietokoneet alkavat olla suosituin ostettava tietokonemalli, ja valikoimakin on kasvanut hurjasti muutaman vuoden takaisesta. Samalla kannettavien tietokoneiden hinnat ovat laskeneet roimasti.

  Tietokoneen peruskäyttöön riittävät 2 GB:n keskusmuisti ja 160 GB:n tallennustila löytyvät jo lähes kaikista koneista joiden hinta on noin 700 euroa. Kannettavia tietokoneita löytyy nykyisin elektroniikkaliikkeistä, kuten Gigantista, mutta myös suurimmista päivittäistavarakaupoista.

  Halpaa kannettavaa tietokonetta etsivälle hyviä merkkejä ovat esimerkiksi Fujitsu Siemens, Acer, Packard Bell ja HP. Hieman enemmän koneeseen satsaava voi suunnata katseensa myös Lenovon (IBM) ja Sony kannettavien suuntaan.

  Jos Windows ei ole vaatimus ja arvostaa helppokäyttöisyyttä, on Macbook hyvä valinta. Macin kannettavat tietokoneet ovatkin suosionsa huipulla.

 • Langaton laajakaista eli Mokkula

  Internetissä surffaillu onnistuu nykyään lähes missä ja milloin tahansa. Langattomia laajakaistoja löytyy lähes joka operaattorilta ja nopeuksissakin on valinnan varaa. Esimerkiksi DNA:n 1 gigan yhteys maksaa 19,90 euroa kuussa ja Mokkula tulee avauksen yhteydessä ilman lisämaksua.

  Langattoman laajakaistan voi avata kunkin operaattorin toimipisteessä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Suomalaisten operaattorien sopimukset ovat yleensä 24 kk kestäviä, eikä Mokkulan sisällä olevan SIM-kortin vaihtaminen ole mahdollista.

  Ulkomaanmatkoilla Suomesta ostettu langaton laajakaista kannattaa jättää kotiin, ettei tule yllätyssuuria laskuja operaattorin vaihtuessa.

  Toinen vaihtoehto on ostaa itse Mokkula tietokonealan liikkeestä, ja tilata sen jälkeen liittymä operaattorilta. Tälläiseen mokkulaan voi sitten hankkia paikallisen SIM-kortin aina sen mukaan missä maassa matkustaa. Mokkulan hinta erikseen on noin 100-200 euroa.

 • Tietokonelaukku

  Tietokonelaukku on eräs kannettavan tietokoneen sydänystävistä. Hyvä laukku suojelee tietokonetta matkan aikana ja sinne mahtuvat myös kaikki oheistarvikkeet ja paljon muuta.

  Kotimainen Golla valmistaa paitsi laadukkaita, myös tyylikkäitä laptoplaukkuja, joiden kuvio- ja värimaailmasta voi jokainen valita mieleisensä.

  Laukkujen hinnat liikkuvat noin 49 eurosta 59 euroon. Gollan tietokonelaukkuja myyvät esimerkiksi Citymarketit ja Suomalainen kirjakauppa.

 • Muistitikku

  Muistitikkujen hinnat ovat viimeaikoina laskeneet rajusti ja 4 GB:n muistilla varustettuja tikkuja saa jo parilla kymmenellä eurolla. Muistitikut ovat kätevä apuväline kun halutaan tallentaa tärkeitä tiedostoja koneen ulkopuolelle tai tiedostoja halutaan ottaa mukaan matkalle.

  Muistitikun paras puoli on sen pienuus ja keveys: tikku painaa tuskin mitään ja mahtuu vaikka taskuun. Muistitikkuja saa monesta paikasta elektroniikkaliikkeistä kirjakauppoihin ja päivittäistavarakauppoihin.

  Muistitikulle on myös kätevä ottaa varmuuskopiot matkakuvista. On halpa vakuutus kuville ostaa vaikka kaksi tikkua joita pitää omassa ja mahdollisen matkakumppanin laukussa. Kortille voi ottaa myös kopiot passeista hätätilanteen varalle.

 • Kuulokkeet

  Kuulokkeiden avulla voi pelata pelejä, kuunnella musiikkia tai vaikka katsoa televisiota tietokoneellaan häiritsemättä muita. Esimerkiksi junassa kuulokkeet ovat korvaamattomat, mikäli samassa vaunussa sattuu matkustamaan erityisen äänekkäitä lapsosia.

  Creative HS-400 kuulokkeet sopivat hyvin esimerkiksi kommunikointiin ja pelaamiseen. HS400 kuulokkeet ovat kevyet ja mukavat käyttää. Painoa kuulokkeilla on ainoastaan 100 grammaa ja niiden mikrofoni on helposti säädettävä. Tuotetta saa esimerkiksi Gigantista.

var uri = ’http://impfi.tradedoubler.com/imp?type(inv)g(16338916)a(1772635)’ + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write(’’);

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. Tähän lisäisin tietoturvan, muistitikku jossa on tärkeitä tiedostoja tulisi suojata vähintään salasanalla tai kryptata niin että sen voi avata vain tietyillä koneilla. Muutoin voit menettää paljon jos tikku häviää matkalla :)


 2. Maaseudun puhelinlinjat ja laajakaistat.
  @450 laajakaista on vammainen.

  Hiukan taustatietoa edellä mainituista asioista: Olen kolmentoista vuoden ajan toiminut maaseudulla atk. neuvojana ja käynyt noin tuhannessa maaseudun yrityksessä. Olen toimittanut asiakkaille tietokoneet, ohjelmat ja opettanut niiden käytön, samoin pankkiyhteydet sähköpostin ym.
  Monille kylille saatiin laajakaistayhteydet puhelinlinjaa pitkin.
  Niihin käytettiin myös runsaasti yhteiskunnan varoja, hyvä niin. Nyt tuo kaikki työ ja yhteydet ovat valumassa hukkaan. Yhteyksiä ollaan korvaamassa @450 verkon palveluilla. Tämä on jonkinlainen palvelu niille joilla ei ole mahdollisuutta muuta kautta saada laajakaistayhteyttä. Valitettavasti vain sillä ei voida korvata jo olemassa olevia yhteyksiä niin, että taattaisiin samat palvelut ja toimintavarmuus kuin nykyisellä verkolla. Monella irtisanotulla on myös nopeampi liittymä kuin mitä tilalle tarjotaan. Myös puhelinten osalta mennään huonompaan suuntaan.
  Nykyisillä tekniikoilla ei voida taata puhelinyhteyksiä sähkökatkostilanteessa, tukiasemia on ilman kunnollista varavoimaa vailla tuhansia ne olisi varustettava ehdottomasti diesel agrekaateilla jotta toiminta voitaisiin taata. Myöskin TeliaSoneran minullekin ilmoittama kuuluvuus vain katolle asennettavalla lisä antennilla ei voi olla riittävä. Minulla on Soneran liitymä jolla olen saanut vain yhden puhelun soitettua piipun päältä, tällä pitäisi korvata hyvin toimiva lankapuhelin. Meillä on myös leirintäalue on mukavaa ollut jo 20 vuoden ajan ilmoitaa asiakkaille, että täällä ei Soneran yhteydet toimi, saatte olla aivan rauhassa !
  Olen hankkinut helmikuussa 2008 @450 yhteydellä toimivan laajakaistayhteyden minua sen toiminta ei vakuuta. Verkko on tehty niin harvaksi, että kunnollista yhteyttä ei saada kuin korkealle asennettavalla suunta-antennilla, tukiasemia on noin 100 km välein ja niiden yhteyksien määrä vain muutamia kymmeniä. Tuolle sadan kilometrin ympyrälle sopii tuhansia käyttäjiä joille kaistaa riittää vain rajoitetusti jos ollenkaan! On myös huomioitava, että kenttä on oltava moitteeton megan yhteysnopeudella jos kaistaa riittää. Sitä löytyy vain ani harvoin toistaiseksi. Tukiasemien määrä pitäisi nostaa moninkertaiseksi nykyiseen nähden. Tukiasemat on myös sijoittettu vääriin paikkoihin eli asutuskeskuksiin siellä nillä ei ole muuta tarvetta kuin saada mahdollisimman suuri väestöpeitto nyt se vain  teoreettinen. Kaistan rajoittamin tulisi myös kieltää koska se sallimalla annetaan operaattorille rajaton valta tarjota yhteyttä jolla ei todellisuudessa tee mitään mm. mokkulat 3g verkon ulkopuolella.
  Myös Prioriteettin rajoittaminen 5gt jälkeen on järjetön, se mahdollistaa vain hyvin rajoitetun netin käytön, yksi ohjelmistopäivitys on jo 3gt joten prioriteetin ylitys estää netin käytön pahimmillaan kuukausiksi. Operaattori voi myös kohtuuttomien ehtojen perusteella katkaista yhteyden kokonaan. Palvelun tarjoajat on pakotettava tarjoamaan joka tilanteessa sitä nopeutta mistä maksetaan muussa tapauksessa operaatorin tulee olla korvasvelvollinen eikä mitään nimelliskorvauksia vaan todellisesta haitasta, voi olla tuhansia euroja.
  Myöskään tuo megan yhteys mitä ollaan kaavailemassa miniminopeudeksi ei ole riittävä, toki sillä voidaan maksaa laskuja ja rajoitetusti surffailla netissä mutta kunnolliseen liikkuvaan kuvaan se ei riitä. Myöskin tulevaisuuden tarpeet olisi otettava huomioon.
  Kaavailut uusista nopeista yhteyksistä ovat hyviä ja kannatettavia mutta niistä ei ole apua tahän tilanteeseen. Rakentamisaikakin veisi useita vuosia eikä sitovia päätöksiä ole tehty,

  Myös täysin huomiotta on jäänyt mahdollinen kriisitilanne missä langattomat verkot ovat käyttökelvottomia esim: ydinasella ilmakehässä aiheutettu sähkömagneetinen pulssi mikä tuhoaisi kaiken nykytekniikan ja tiedon välityksen. Silloin olisi mahdollista ottaa käyttöön lankalinjat ja vanha puhelintekniikka millä vielä voitaisiin yhteyksiä hoitaa. Mikäli linjat hävitetään ei tätäkään mahdollisuutta voida käyttää. Meidän tulee myös varautua näiden tilanteiden hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla ja säilyttää hyvä ja toimiva lankaverkko.

  Katson tietämykseni ja kokemukseni perusteella, että nyt ollaan tekemässä korvaamaton virhe jos annetaan operaattorin rajattomalle ahneudelle valta tehdä mitä haluaa.
  Oli myös virheratkaisu myydä operaattoritoiminnot ulkomaalaisille, nyt kaikki viestiliikenne on Ruotsin kontrolloitavissa, minkä ulkovallan lie tulevaisuudessa ?
   


 3. Kannettavaa parempaa kaveria ei olekaan,ainakaan jos haluat voittaa jotain nettiarvonnoista.


 4. Gollan tietokonelaukut on ihan parhaita! Mulla on sellainen ja se on tosi kätevä ja hyvännäköinen. Tosi upeita kuvioita Gollan laukuissa. Mileuummin otan kauniin laukun kuin sellaisen perusmustan, jotka kuitenkin maksaa suunnilleen saman verran.


 5. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.