Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kotimaanmatka ei ole automaattisesti vastuullinen – näin koostat vastuullisen matkan kotimaassa

Inka Khanji artikkelin kuva
Suomen matkailu
Vastuullisesta matkailusta puhuttaessa nousee usein esille reissaaminen kotimaassa. Lue, mitä kannattaa ottaa huomioon vastuullisessa kotimaanmatkailussa.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 09.06.2021
facebook   whatsapp

Aloita suunnittelu matkan peruselementeistä

Kotimaanmatkailu on ollut viime aikoina kovassa nosteessa. Suosioon kotimaassa ovat vaikuttaneet etenkin ilmastoasiat, sillä kotimaanmatkaa pidetään yleisesti ottaen ulkomaanmatkaa vastuullisempana vaihtoehtona.

Kotimaassa matkustaminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita vastuullista matkailua. Vastuullinen matkailija siis suunnittelee ja pohtii valintojaan myös kotimaanmatkoilla.
Visit Finlandin kestävän matkailun projektipäällikkö Liisa Kokkarinen kertoo, että vastuullista kotimaanmatkaa kannattaa alkaa rakentaa matkan peruselementtien kautta.

– Peruselementit, joista matka yleensä koostuu, on matkustaminen, majoittuminen, ruokailu sekä elämykset ja aktiviteetit kohteessa. Jos haluaa vastuullisen matkan kotimaassa, suosittelen pilkkomaan matkan näihin osiin ja lähteä sitä kautta rakentamaan matkaa.

Matkusta vähäpäästöisesti

Matkalle lähtiessä valitaan yleensä ensimmäisenä se, millä kulkuvälineellä matkakohteeseen siirrytään. Lentomatka Helsingistä Lappiin ei välttämättä ole vastuullisempi valinta kuin Helsingistä ulkomaille lentäminen.

– Jos lentämisen hiilijalanjälki mietityttää, kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi linja-auto tai juna voi olla järkevämpi vaihtoehto vastuulliselle matkailijalle.
Lisäksi auto voi olla hyvä valinta, jos matkalle on lähdössä auton täydeltä porukkaa. Kokkarinen kertoo, että myös eri kulkuneuvojen yhdistelmä on noussut suosituksi vaihtoehdoksi. Tämä tarkoittaa sitä, että osan matkasta kulkee esimerkiksi junalla ja osan linja-autolla.

Tutustu majoitusvaihtoehtoihin etukäteen

Majoitusta varatessa kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin etukäteen. Voi esimerkiksi tutkia majoitusten verkkosivuja ja katsoa löytyykö niiltä tietoa, miten majoittaja on ottanut toiminnassaan huomioon vastuullisuuden.

– Kannattaa ottaa selvää, löytyykö majoitukselta esimerkiksi jotain sertifikaattia, joka kertoo toiminnan vastuullisuudesta. Sertifikaatit ovat yksi keino, jonka avulla matkailija voi löytää itselleen helposti vastuullisen majoituksen.

Esimerkiksi Green Key -ympäristömerkintä on yksi sertifikaateista, joka kertoo majoituksen ympäristöystävällisyydestä. Huhtikuussa 2020 Suomesta löytyy 91 Green Key -merkittyä majapaikkaa. Hyviä valintoja vastuulliseen majoittumiseen ovat myös pienet majapaikat, joissa ympäristörasitus ja kulutus on pienempää.

Suosi paikallisia ravintoloita ja paikallista ruokaa

Vastuullisesta ulkomaanmatkasta puhuttaessa nousee usein esille paikallisen ruoan suosiminen. Paikallista ruokaa kannattaa suosia myös kotimaassa matkustettaessa.

– Suomessa arvostetaan kotimaista ruokaa, mutta matkaillessa kannattaa suosia pelkän kotimaisen ruoan sijaan kyseiseltä alueelta tullutta ruokaa.

Jos suosit matkaillessasi lähiruokaa, myös ruoan kuljetuksesta aiheutuvat päästöt vähenevät ja tuet paikallista taloutta.

Inka KhanjiVastuullinen loma kotimaassa
Myös aktiviteetit kannattaa miettiä huolella vastuullista lomaa suunnitellessa.

Hyödynnä luontoaktiviteetteja ja paikallisia elämyksiä

Kokkarisen mukaan kotimaanmatkalla kannattaa suosia omilla lihaksilla liikuteltavia aktiviteetteja, esimerkiksi pyöräilyä, patikointia, suppailua tai kanoottiretkiä. Suomesta löytyy valtava luontoaktiviteettitarjonta, jota on hyvä hyödyntää.

– Lisäksi kannattaa suosia paikallisten tarjoamia elämyksiä. Esimerkiksi kokkauskurssit ovat siitä hyviä, että usein niillä opetellaan tekemään paikallista ruokaa. Vaikka olisikin suomalainen, niin ei välttämättä tiedä, miten Lapissa tehdään ohrarieskaa.

Kokkauskursseilla opittuja taitoja voi hyödyntää myös kotona ja kokemukseen voi palata sitä kautta aina uudelleen.

– Suomesta löytyy valtavasti vastuullisia matkailutoimijoita. Tarkoituksena olisi saada vielä toimijoiden vastuullisuusviestintä mahdollisimman helpoksi kuluttajille, sillä yhä useampi tekee matkoillaan arvopohjaisia valintoja, Kokkarinen sanoo.

Visit Finland onkin luonut Suomen matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun kestävän matkailun Sustainable Travel Finland kehityspolun ja merkin. Merkin kriteerinä on kestävän kehityksen periaatteisiin sitoutuminen. Merkin avulla pystytään helposti viestimään sekä matkailijalle että matkanjärjestäjälle vastuullisesti toimivista kohteista. Ensimmäiset merkin saaneet yritykset ja alueet julkaistiin 1.6.2020.

Teksti: Julia Asikainen
Kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.